10 bin esnaf kepenk indirdi

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, 2016 yılında bölge genelinde 10 bin dolayında esnafın kepenk kapattığını ve 16 bin esnafın kredi başvurularının bankalar tarafından reddedildiğini söyledi.

Haberler 25.01.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve DESOB Bakan Alican Ebedinolu, son 2 ylda bölgede görülen çatmal ortamn, tarihin en ar tahribatn bölgedeki esnaf ve sanatkarlar üzerine yarattn söyledi. Ebedinolu, bankalarn Güneydouyu Riskli bölge görmesinden dolay esnafn kredi çekme konusunda büyük zorluklar çektiini söyledi. DESOB Bakan Alican Ebedinolu, öyle dedi:

2016 ylnda yapm olduumuz çalmalarda tespitlerimize göre bir rapor hazrland. Bu rapora göre, bölgedeki esnafn yüzde 12i iyerini kapatmak zorunda kalmtr. Yüzde 20e yakn da bankalar nezdinde sicilli duruma dümü bulunmakta. Biz defalarca hükümet yetkililerine seslendik, bölge esnaf ve sanatkarna ciddi desteklerin verilmesi gerektiini ifade ettik. Evet, yetkililer açklamalarda bulundu, bölge esnafna faizsiz kredi verileceini söyledi. Ancak, sicil aff çkmazsa, bu verilecek olan kredinin esnafa ulaamayacan yüksek sesle dile getirdik. Sicil aff çkt. Ancak bu sicil aff eer bankalar üzerinde yine bir yaptrm getirilmemi ise bir anlam yoktur. çünkü, bankalar bölgeyi risk bölgesi olarak görmekteler ve bu çkan sicil affn da uygulamamaktadrlar. Yine raporumuza göre, 16 bin esnaf ve sanatkarmz kredi için bankalara bavurmu. Bu bavurularn tamam rededildi.

KIRAATHANELERE BAKTIIMIZDA 10 BNLERCE SZ GENC BULABLRSNZ

Bölgede isizliin ciddi boyuta ulatna dikkat çeken Ebedinolu, hükümetin verdii desteklerin çok yetersiz kaldn söyledi. Ebedinolu, geçen ylhendek-barikat operasyonlarnda madur olan esnaf için 50 bin lira faizsiz kredi verilmesi uygulamasndan sadece 112 esnafn faydalandn anlatt.

Diyarbakrn merkez Sur lçesindeki maduriyetin 2 yldan bu yana gündemde olduunu, Babakann Sur esnafna faizsiz 50 bin lira kredi verileceini açkladn söyleyen DESOB Bakan Ebedinolu, xöyle konutu:

Tüm çarlarmza ramen u ana kadar sadece 112 esnafmz 50 bin lira faizsiz krediyi alabildiler. 500 dolaynda esnafmz bu kredi almak için sra bekliyor. Bölge ekonomisi küçük iletmeler üzerinde kurulu. Yllardr bölgeye verilen bir çok tevik yasasna ramen, huzur ve güven ortam olmad için ciddi bir sermayenin bölgede yatrm yapmadn hep birlikte gördük. Yine istihdamn yüzde 90 yükü, küçük iletmecilerin, esnaf ve sanatkarlarn üzerinde olduu gerçei hükümetin gözard etmemesi gerekiyor. çünkü kapanlar artarsa, esnaf desteklenmezse, esnafn önündeki bu sknt ve sorunlar kaldrlamazsa ciddi bir sosyal skntyla kar karya kalabiliriz. Bugün kraathaneler baktmzda 10 binlerce isiz genci bulabilirsiniz. Evet, baz destekler veriliyor ama bunlar yeterli deildir. Bölgeler aras ekonomik dengesizliin ortadan kalkmas için mutlak suretle küçük iletmecilere, esnaf ve sanatkarlara için bir cansuyu verilmesi gerekiyor. Destek verildii açklanyor. Geçtiimiz günlerde KOSGEB üzerinden 50 bin lira faizsiz kredi verilecei açkland. Ancak, Diyarbakrda sadece 170 bu krediden faydalanabildi. Sadece Diyarbakrda bin 600ün üzerinden müracaat vard. Bölge genelinde ise sadece yüzde 10u bile bu destekten faydalanamyor. Onun için bölge ile ilgili bu yasalarn özellikle bankalar üzerinde yaptrm devlet tarafndan sk bir ekilde takip edilmesi için sicil affn uygulanmas gerekiyor. Aksi taktirde verilecek olan kredilerin esnafa ulaamayaca gerçeiyle kar karya kalacaz.

ÖNCELKL SORUNUMUZ HUZUR VE GÜVEN ORTAMININ SALANMASIDIR

Irak hem de Suriyedeki sava nedeniyle bölgede ciddi bir belirsizlik olduunu vurgulayan Alican Ebedinolu, esnaf ve sanatkarlarn da kayglar yaadn aktard. Sorunun sadece krediye ulamann olmadn belirten Ebedinolu, öncelikli sorunun bölgede huzur ve güven ortamnn salanmas olduunu söyledi. Ebedinolu, öyle devam etti:

Bölgemizde geçtiimiz yllarda esnafn kepengi kapatrlyordu. Bundan dolay esnaf ciddi sknt çekiyordu. Ama bugün baktmz zaman, kepenk kapatrmalar olmazsa bile ciddi bir alveriin yaplmad, süper ve hiper marketlerin de gittikçe çoald hatta büyük sermayelerin sokak aralarna market zincirleri kurmas gerçei esnaf bitirme noktasna getirdi. Tedbir alnmas gereken en önemli nokta ise market zincirlerine bir snrlama getirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde bölgedeki esnaf hem bitme noktasna geldii gibi, bölgedeki günlük scak paray da maalesef bu holdingler buradan alp götürüyor. Bunun karlnda bu holdinglerin bölgeye ciddi yatrm yapmyorlar. Türkiye sermayesine yön veren bu holdinlerin bölgede hiç bir yatrmn göremezsiniz. Ama hiper marketlerde günlük milyonlarca liray alp götürüyorlar. Bu da büyük bir hakszlktr. Hükümetin bunun için bir kanun çkarlmas gerektiini düünüyorum. Bölge genelinde son 1 ylda yaklak 10 bine yakn son esnafmz iyerini terk etmek zorunda kald. Bu esnaflarmzn yannda çalanlar da düünürseniz en aznda 50 bine yakn insann isiz kaldn diyebiliriz.

Ana Sayfaya Git