10 bin liraya 30 yıl elektrik

Güneşe 10 bin liralık yatırımla 30 yıl ücretsiz elektrik kullanılabilecek

Haberler 19.03.2020 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çat tipi güne enerjisi santralleri (GES), hanelerde ortalama 10 bin lira, sanayide 600 bin lira yatrmla 30 yl boyunca ücretsiz elektrik kullanma imkan yaratyor.

Geçen yl mays aynda yaplan yönetmelik deiiklikleriyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarna dayal lisansz elektrik üretim tesislerinde kurulu güç üst snr 1 megavattan 5 megavata çkarld ve aylk mahsuplama uygulamas hayata geçirildi. Söz konusu deiikliklerle çat tipi GES kurulumu kolaylatrlrken, bu sisteme yatrmc ilgisi de gün geçtikçe artyor.

Güne Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Dernei (GENSED) Yönetim Kurulu Bakan Halil Demirda, Anadolu Ajansnn global iletiim orta olduu Solar stanbul Güne Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulam ve Dijitalleme Fuar ve Konferansnda (Solar stanbul 2020), evinin çatsna GES kurulumu yapmak isteyen yatrmclara yönelik izin konusunda 10 kilovatlk sistem için kolaylatrlm bir yöntemin söz konusu olduunu belirtti.

Bunun için küçük yatrmclarn kendilerine fatura kesen elektrik datm irketine giderek gerekli matbu formlar doldurmas gerektiini belirten Demirda, Elektrik datm irketinin bu yatrmn söz konusu çatda yaplabileceine yönelik verdii uygunluk sonras kurulum yaplabilir. Bu da 10 kilovatlk bir kurulum için yaklak 3 ay alan bir süreç. dedi.

Demirda, söz konusu 3 ay içerisinde yatrmcnn panellerini tedarik etmesi gerektiine iaret ederek, Kurulum için bir mühendislik firmasndan destek alnmas lazm. Kurulum srasnda iin uzman, belli eitimleri alm ve mesleki yeterlilii olan insanlarla çallmas gerekir. Bunu yapan birçok irketimiz var. Türkiyenin her yerinde yaklak 6 bin megavatlk kurulum yapld. Bizim tavsiyemiz vatandamzn iyi bir aratrma yapmas. Bu paneller, ksa sürede atlacak ürünler deil. Bir konutta 8 ylda, ticarethane ve fabrikada ise 5 ylda kendini ödeyen bir sistem alyorsunuz. 5 yl çaltktan sonra eer bu paneller çok güç kaybederse zarar edilir. Panellerin 25-30 yla kadar dayanabileceini düünüyorsanz ona göre ürün seçmek gerekiyor. diye konutu.

Yatrmcnn panel seçerken verimlilik oranlarna da dikkat etmesi gerektiini belirten Demirda, test edilmi, gerekli sertifikasyonlar olan ürünlerin küçük yatrmclar için oldukça önemli olduunun altn çizdi.

- Sistem 2 gün içinde kurulabilir

Demirda, çat tipi GES kurulumunu iyi bir firmann 2 gün içinde çok rahat bir ekilde yapabileceini ancak bu noktada elektrik sayacnn da çift tarafl sayaca dönütürülmesi gerektiini vurgulad.

Elektrik datm irketinin çift tarafl sayac sisteme kaydetmesi gerektiini belirten Demirda, Yatrmc, faturasnda datm bedelleri ve dier vergiler hariç olan toptan elektrik fiyat üzerinden sisteme kulland elektrii aylk mahsuplama yaparak satabiliyor. Örnek olarak, yatrmc 500 kilovatsaat elektrik üretip 300 kilovatsaatini kullandysa devlet yatrmcya kalan 200 kilovatsaat için ödeme yapyor. Veya yatrmc 300 kilovatsaat üretip 500 kilovatsaatlik kullanm yaptysa bu sefer aradaki 200 kilovatsaat kullanm fark için yatrmc devlete ödeme yapyor. ifadelerini kulland.

Demirda aylk mahsuplama sayesinde üretilen elektriin boa gitmediini ifade ederek, yatrm maliyetlerine ilikin u bilgileri paylat:

Ayda 100 lira elektrik faturas ödüyorsanz, ylda 1200 lira eder. 8 ylda yaklak 10 bin liralk bir elektrik faturas anlamna geliyor. çatlara güne santrali için yaplacak yaklak 10 bin liralk yatrmla 25-30 yl boyunca ücretsiz elektrik kullanabilir hale geliyorsunuz. Sanayide ise daha büyük kurulumlar olduu için fiyatlar daha çok düüyor. Burada ise 5 yllk bir süreçten bahsedebiliriz. Ayda 10 bin lira ödeyen bir sanayici ylda 120 bin lira fatura ödüyor. Bunu 5 yl üzerinden hesaplarsak yaklak 600 bin liralk yatrm yapan birisi, 5 yllk elektrik faturasn yatrm haline getirdikten sonra ücretsiz elektrik kullanr hale geliyor.

Demirda, bu süreçlerin elektrik güvenlik sorunlarn da beraberinde getirebileceine iaret ederek, vatandalar bu konuda iin uzmanlaryla çalmas gerektii konusunda uyard.

çat GES kurulumlarna ilikin talebin giderek arttn da kaydeden Demirda, bu yl sonuna kadar 1500 megavatlk kapasite oluturulabileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git