10 soruda kur koruma

Bakanlıktan '10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı'

Haberler 19.01.2022 - 04:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakanl, Kur Korumal TL Mevduat Hesabna ilikin 10 soruya verilen cevaplar yaymlad.

Bakanlk, 10 soruda Kur Korumal TL Mevduat Hesab bildirisini yaymlad. Bildiride, kimlerin kur korumal mevduat hesab açabilecei ve kur korumal hesaplarn hangi tarihler arasnda açlabilecei gibi sorularn cevaplar yer ald. Hazine ve Maliye Bakanlnn bildirisi öyle:

Soru 1: Kur Korumal Hesab (KKH) kimler açabilir?

Cevap: Hesap sahibinin yurt dnda içi, serbest meslek ve müstakil i sahibi Türk vatanda ya da Türkiyede kanuni yerleim yeri bulunan gerçek kii olmas gerekmektedir.

Soru 2: Hesap açllarnda dikkate alnacak kur ne zaman ilan edilecektir? KKH kapsamnda yararlanclara faize ek olarak yaplacak ödemelerin nasl yaplacann açklanmas talep edilmektedir.

Cevap: Bu hesaplarda esas alnacak vade ba/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn saat 11de açklad USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz al kurlar kullanlacaktr. Vade sonunda kur fark desteinin tamam hesap sahibine ayn gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkndan kaynakl bankalara ödeme yaplmas gerekmesi halinde, bankalar tarafndan ödenecek tutara ilikin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasna iletilecektir. Hazine tarafndan ödenecek ksm Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas tarafndan bankalara ayn gün aktarlacaktr.

BANKA HESAPLARI

Soru 3: Bankalara saat 11:00den önce KKH hesab açmak isteyen müteriler için nasl bir yol izlenmelidir?

Cevap: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn saat 11de ilan edecei USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz al kurlar baz alnarak hesap açlabilir.

Soru 4: Yararlanc, birden fazla bankada KKH kapsamnda hesap açabilir mi? Birden fazla hesap açabilirse farkl vadelerde, tutarlarda ve para birimlerinde mevduat yatrabilir mi? Açt hesab vadesinden önce kapatrsa tekrardan KKH kapsamnda hesap açabilir mi?

FAZLA HESAP AçAN

Cevap: Yararlancnn birden fazla bankada hesap açmasnn önünde bir engel bulunmamaktadr. KKHnin; farkl vadelerde (3, 6, 9, 12 ay), tutarlarda ve para birimlerinde (USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY) de olabilecektir.

Soru 5: Müterek hesap açlp/açlmamas durumu ve açlmas durumunda uygulanacak kriterler nelerdir?

Cevap: Müterek hesap açmak isteyen paydalar kur korumal hesap açmak için gerekli kriterleri salamas durumunda müterek olarak da hesap açabilmesi öngörülmektedir.

Soru 6: 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yl olarak belirlenen vadelerinin bu vadeye tekabül edecek ekilde krk vade olarak belirlenmesi mümkün müdür?

Cevap: Bu hesaplar 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yl olarak açlabilmektedir. Vade sonunun i günü dnda bir güne denk gelmesi durumunda; takip eden ilk i günü vade sonu tarihi olarak kabul edilmesi öngörülmektedir. Bunun dnda krk vade uygulamas öngörülmemektedir.

Soru 7: Yararlanc, açt hesab vadesinden önce kapatrsa ayn kiiye yeniden hesap açlabilir mi?

Cevap: Yararlanc, açt hesab vadesinden önce kapatrsa yeniden hesap açmasnn önünde bir engel bulunmamas öngörülmektedir.

Soru 8: Söz konusu ilemlere yönelik örnek senaryolarn da paylalmasnn faydal olaca düünülmektedir.

Cevap: Döviz kuru 10 TL, KKH faizi yllk yüzde 14 ve 100 TL tutarndaki 1 yllk mevduat için açlacak örnek bir hesaba yönelik öngörülen senaryolar öyledir.

HESAPLAMA EKL

1.Senaryo: Hesap kapan tarihinde döviz kuru 9 TL olarak gerçekleirse KKH yararlancs anapara + faiz olarak 114 TL alacaktr. Bu durumda TCMB tarafndan ek bir ödeme yaplmayacaktr.

2. Senaryo: Hesap kapan tarihinde döviz kuru 10 TL olarak gerçekleirse KKH yararlancs anapara + faiz olarak 114 TL alacaktr. Bu durumda TCMB tarafndan ek bir ödeme yaplmayacaktr.

3. Senaryo: Hesap kapan tarihinde döviz kuru 11 TL olarak gerçekleirse KKH yararlancs anapara + faiz olarak 114 TL alacaktr. Bu durumda TCMB tarafndan ek bir ödeme yaplmayacaktr.

4. Senaryo: Hesap kapan tarihinde döviz kuru 12 TL olarak gerçekleirse KKH yararlancs anapara + faiz + kur fark olarak 120 TL alacaktr. Kur fark dolaysyla oluan 6 TL tutarndaki fark TCMB tarafndan bankaya ödenecektir.

Soru 9: Kur Korumal Hesaba, banka tarafndan iletilecek faiz oranna ilikin herhangi bir snrlama var mdr?

BANKALARIN FAZLER

Cevap: Bankalarn, Kur Korumal Hesaplara uygulayaca faiz oran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz orannn altnda olmayacaktr. Bankalarca uygulanacak azami faiz oran ise asgari faiz orannn en fazla 300 bp üstünde belirlenebilecektir. Azami faiz oran Hazine ve Maliye Bakanlnca güncellenebilecek ve güncelleme tarihi ile sonrasnda açlacak hesaplar için geçerli olacaktr. Bu esaslar Katlm Bankalar açsndan katlm bankacl esaslar çerçevesinde uygulanacaktr.

Soru 10: Kur Korumal Hesaplarn açlabilecei belirli bir tarih aral var mdr?

Cevap: Kur Korumal Hesaplar mevcut durumda 21/12/2021 ve 31/12/2022 tarihleri arasnda açlm veya açlacak olmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git