100 ürün daha coğrafi işarete kavuşuyor

Türk Patent ve Marka Kurumu gelecek yılın başında ülkedeki 100 ürünü daha "coğrafi işaret" olarak tescilleyecek.

Haberler 13.10.2017 - 07:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Patent ve Marka Kurumu Corafi aretler Daire Bakan Hakan Kzltepe, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyenin, corafi iaretle koruma altna alnacak ürünler bakmndan çok zengin bir ülke olduunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn yapt çalmalar kapsamnda ülke genelinde 2 bin 500 civarnda corafi tescile konu ürün bulunduunun belirlendiini ifade eden Kzltepe, imdiye kadar biz bunlarn 210unu tescil edebildik. Bavurular devam ediyor. dedi.

Ülkedeki tescilli corafi iaretlerin ubat ay itibaryla yüzde 43ünün gda, yüzde 26sn tarm, yüzde 13ünün hal, yüzde 12sinin el sanatlar, yüzde 3ünün hayvan, yüzde 3ünün maden olduunu aktaran Kzltepe, pek çok ürün için tescil ilemlerinin sürdüünü bildirdi.

- Tescil saymz 310a çkacak

Kzltepe, ürünlerin corafi iaretle koruma altna alnmasnn önemini vurgulayarak, bu sayede yöre insannn üründen ticari anlamda çok daha fazla faydalandn dile getirdi.

Hakan Kzltepe, u anda 210 corafi iaretli ürünümüz var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlmzn verdii talimat çerçevesinde bu sene 100 ürünü daha sonuca ulatracaz. 2018 yl ocak itibaryla tescil saymz 310a çkacak. dedi.

- Cumhurbakan Erdoann çars

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 2015 ylnda Ankarada düzenlenen patent ödülleri töreninde yapt çary hatrlatan Kzltepe, öyle devam etti:

Sayn Cumhurbakanmz törende corafi iaretlerin önemine dikkati çekerek bütün vali ve belediye bakanlarmza illerindeki corafi iarete konu olabilecek ürünlerin tescili için çarda bulundu. Bu, çok büyük bir hareketi ortaya çkartt. 2016 ylnda 102 bavuru vard. 2017 ylnn ekim ayna kadar bu rakam yüzde 50 artt. u ana kadar 150nin üzerinde bavuru var.

Bakanln bütün illerde youn bir çalma yürüttüünü anlatan Kzltepe, çalmalarn tescilli ürünü bulunmayan illerde younlatrldn bildirdi.

- Ürünlerimiz koruduumuz sürece bizim

2018in corafi iaret tescil saylar bakmndan daha iyi rakamlarla tamamlanacan belirten Kzltepe, Dedemizin tatt lezzetleri torunlarmza ayn kalitede sunmamz lazm. ifadesini kulland.

Kzltepe, Bu ürünlerimiz, koruduumuz sürece bizim. Korumazsak giderek kaybolacaklar. Antep baklavas, Adana kebab ve Malatya kayss gibi ürünlerin geçmiten gelen kymetlerini gelecee aktarmak için bu ürünleri muhafaza edebilmeliyiz. dedi.

Corafi iaret tescillerinin krsal kalknmaya salayaca destek açsndan da önemli olduuna iaret eden Kzltepe, üreticilerin, üretici birlikleri üzerinden yörelerindeki ürünlerle ilgili corafi iaret bavurusu yapmasn beklediklerini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git