1.2 Milyarlık Yatırım

Özelleştirme sonucunda 28 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri için dağıtım lisansını 30 yıllığına devralan Dicle Elektrik, 4 yılını geride bıraktı. Bölgenin enerji şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Dicle Elektrik, bu süre içerisinde bölge illerinin enerji altyapısını iyileştirmek için 1.2 milyar liralık yatırım gerçekleştirmekle kalmadı, özelleştirme öncesi 2 bin olan çalışan sayısını da yaklaşık 6 bine çıkardı.

Haberler 30.06.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik datmnn özelletirilmesinden tüm dünyada olduu gibi Güneydouda da burada yaayan halk kazançl çkt. Öyle ki özelletirmenin gerçeklemesinin ardndan geçen 4 yllk süre içerisinde Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Batman, Siirt ve rnak illeri ile ilçelerindeki enerji altyaps ciddi biçimde yenilendi. Halen devam eden enerji altyapsnn yenilenmesi için Dicle Elektrik tarafndan yaklak 1.2 milyar liralk yatrm gerçekletirildi.

Özelletirme le Bölge nsan Kazand

Elektrik altyapsnn, bölgenin ve bölge insannn daha kaliteli, daha güvenli ve sürdürülebilir bir seviyeye yükselmesi için en önemli araç olduu gerçeinden yola çkan Dicle Elektrik, yllarn birikmi sorunlarn peyder pey çözerek, bölgenin ekonomisinin yannda sanayisi, ticareti ve turizminin gelimesi için de kilit bir rol üstlendi.

4 Ylda Gerçekleen Yatrmlar

Dicle Elektrik tarafndan 4 ylda 800 milyonu tamamlanan, 400 milyonu ise devam eden yatrmlar için olmak üzere 1.2 milyar lira harcanan yatrmlar ile öncelikle ehir merkezlerindeki elektrik ebekeleri yenilendi. Buralarda onlarca kilometrelik ebeke iletim hatt yeraltna alnd. Bu sayede hem görsel kirlilik önlendi, hem de enerji kalitesi artrld. Yine ehir merkezlerindeki aydnlatma sorunlar ciddi boyutta giderilirken, dier yandan da krsaldaki altyap sorunlarna el atld. Ülke genelindeki 21 datm irketi arasnda ilk AR-GE merkezini kuran Dicle Elektrik, yine bölgenin en büyük geri kazanm atölyesini kurdu. Enerji irketinin yatrm amacyla gerçekletirdii veya gerçekletirmeyi planlad projelerden bazlar ise öyle:

Teknik kayp orannn düürülmesi, ebekenin enerji kalitesinin uzaktan izlenip raporland Teknik Kalite zleme Sistemi, Tüm ebeke envanterinin noktasal ilendii ve saha uygulamalarna entegre edildii Corafi bilgi sistemleri gelitirme, Enerji atlas uygulamas kapsamnda elektrik datm irketlerinin kamu corafi verilerine eriimi, i süreçlerinde kullandrlmas ve tüketicilerin internet tabanl bir yazlmdan kesinti ve arza bilgilerine eriiminin salanaca yazlmn gelitirilmesi, Sahada yaplan tüm operasyonlarn tabletler ve elektronik sistemlerle yönetildii Saha Yönetim Sistemi, Arza ve ikayetlerin direk ulatrld Diyarbakr ve Urfada kurulu çar merkezi , Kayp ve usulsüz enerji kullanm ile sürekli mücadele, Büyük müteriler müdürlüü kurulmas, Endeks okuma, Endeksör ihbar analiz, cra etkinliinin artrlmas, Sayaç toplulatrma yatrmlar, Primer pano uygulama, Sayaç ve modem teknolojisi haberleme stratejisi, Mekanik sayaç deitirme, Elektrik datm ebekesinde kaçakla mücadele hususunda dünya uygulamalarnn aratrlmas, Enerjinin kriptolanmas, Smart grid altyaps, Hiç sayac olmayan 20.000 tarmsal trafoya OSOS ve sayaç taklmas, Yeni nesil akll sayaçlar, Kentsel alanda AG datmn dönüümü, Örnek köy ve Dicle Dijital Dönüüm Projesi.

Kayp Kaçak Oran Düürüldü

Dicle Elektrik bir yandan yatrmlar yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl ile Elektrik Piyasas Düzenleme Kurumu(EPDK)nn öngördüü biçimde müterilerine kaliteli elektrik enerjisi verme çabasn sürdürürken, dier yandan kayt d kullanm ile de ciddi bir mücadele gerçekletirdi.

Enerji irketi, ülkede yaayan herkesi olumsuz etkileyen kayt d kullanm ile mücadelede teknolojiden de en üst düzeyde yararlanmak için de yatrmlar gerçekletirdi. Özellikle tarmsal alanda yüzde 92 düzeyinde olan kayt d kullanm ile tüm olumsuzluklara ramen sahada yaplan kararl mücadele de kayt d tüketimin azalmasnda etkili oldu. Tüm bunlar sahadaki kararl mücadele ile birletiren Dicle Elektrik, özelletirme döneminde yüzde 74 dolaynda olan kayt d elektrik kullanmn yüzde 67ye kadar düürerek önemli bir baarya imza att.

6 Bin Kiiye mkan Salad

Sadece bir elektrik irketi olmadn, bölge insannn hayatna olumlu açdan dokunduunu her frsatta gösteren Dicle Elektrik, Güneydounun en büyük özel irketi olmann gereini de yerine getirdi. Özelletirmeden önce bünyesinde sadece 2 bin kiinin istihdam edildii Dicle Elektrikte, özelletirmenin ardndan kadrolu personelinin yannda saha çalanlar ve alt hizmetlerde çalanlar ile birlikte yaklak 6 bin kii i ve a imkan buldu. çalanlarnn neredeyse tamam bölge insanndan oluan enerji irketi, Diyarbakr ve anlurfada kurduu çok dilli çar merkezleri sayesinde de yine çok sayda genç isize istihdam alan yaratt. Enerji irketi, istihdam imkanlarnn yannda yapt al veriler sayesinde de bölge ekonomisine ciddi katklar salad. Dicle Elektrik, sosyal sorumluluunun gerei olarak da her frsatta yöre halknn yannda ve destekçisi oldu.

Hedef Daha Kaliteli Hizmet

Bundan sonraki hedefleri ile ilgili konuan Dicle Elektrik Datm Genel Müdürü Murat Karagüzel, kurulan tüm bu sistemler ve projeler ile vatandaa Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu(EPDK)nun belirledii hedefler dorultusunda kaliteli enerji sunmak olacan belirtti.

En büyük hedeflerinin müteri memnuniyeti olacann altn çizen Karagüzel, öyle dedi: Bölgenin enerji altyapsn daha da gelitirip güçlendirmek için bu güne kadar olduu gibi bundan sonraki süreçte de yatrmlarmz devam ettireceiz. Bu süreçte yllardr yaplamayan ileri yapp tamamlamak ve böylece müterilerimize daha kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sunma istiyoruz. Bu çerçevede müteri memnuniyetini çok önemsiyoruz. Bir dier hedefimiz ise halen yüzde 65ler düzeyindeki kayt d tüketimi yüzde 60lara indirmektir. Bunun için de gerek teknolojik yatrmlarmz, gerekse saha çalmalarmz devam edecektir.

Ana Sayfaya Git