13 milyon haneye büyük fırsat

İmar Barışı ile 13 milyon konutun imar ve iskan sıkıntısı bitiyor. 31 Ekim’e kadar başvuranların yıkım kararları iptal edilecek, para cezaları silinecek, abonelik sorunu çözülecek.

Haberler 19.06.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuoyunda mar Bar olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamnda Yap Kayt Belgesi için bavurular, e-Devlet üzerinden alnmaya devam ediyor. çevre ve ehircilik Bakanlnca vatandan devletle ihtilafl durumunun ortadan kaldrlmas, imara aykr, ruhsatsz veya ruhsat eklerine aykr yaplarn kayt altna alnmas yoluyla bu yaplara yasallk kazandrlmas hedefleniyor. Düzenleme, 31 Aralk 2017 tarihinden önceki ruhsatsz veya ruhsat eklerine aykr yaplm krsal ve kentsel alanlardaki tüm yaplar kapsyor. Bavurular 8 Haziran itibariyle balad ve 31 Ekime kadar devam edecek. çevre ve ehircilik Bakanlndan alnan bilgiye göre; ilk 8 günde toplam 448 bin 234 bavuru yapld. Bavurular, yap maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafndan yaplabiliyor. te mar Bar ile ilgili merak edilenler...

BAVURU NASIL YAPILACAK?

Ruhsatsz ya da ruhsata aykr yaplarn kayt altna alnmas amacyla 31 Aralk 2017den önce yaplan konut ya da iyerleri için çevre ve ehircilik l Müdürlüklerine bavurulacak. Kayt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluturacak. Bavuruda binaya ait kaç daire olduu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrntlar paylalacak. Bavuru tarihi 31 Ekim 2018de bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi 1 yl daha uzatabilecek. mar Bar bavurular e-Devlet üzerinden yaplabilecek. Yenileme ya da ykm istenirse belediye mevcut imar uygulayacak.

BEDEL NASIL BELRLENECEK?

Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi deeri ile yapnn çevre ve ehircilik Bakanlnca belirlenen yaklak maliyet bedelinin toplam üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanmlarda yüzde 5 orannda bedel alnacak.

MARSIZ YAPILARA TAPU VERLECEK M?

marsz, kaçak yaplara normal bir tapu deil, bir kayt belgesi verilecek.

YAPI KAYIT BELGESNN VATANDAA NE YARARI VAR?

mar Bar ile iskansz yaplar kayt altna alnarak iskan verilecek. Yap Kayt Belgesi verilen yaplara su, elektrik ve doalgaz balanabilecek. Yap Kayt Belgesi verilen yaplarla ilgili alnm ykm kararlar ile tahsil edilemeyen idari para cezalar iptal edilecek.

E-DEVLETTEN KOLAY BAVURU

PTT ubelerinden alnan e-Devlet ifresi ile www. turkiye.gov.tr adresine veya e-Devlet mobil uygulamasna giren vatandalar, burada yer alan kurumlar bölümünden çevre ve ehircilik Bakanlna ait sayfaya eriebiliyor. Söz konusu sayfaya erien yap sahipleri, mar Bar Bavurular bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri sisteme girerek bavurularn tamamlyor.

Ana Sayfaya Git