1,4 milyar liralık buğday israf ediliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de yıllık üretilen 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar liralık kısmının üretimde ve kullanımda kaybedildiğini belirterek, "Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir." ifadesini kullandı.

Haberler 24.07.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yapt yazl açklamada, üretim ve kullanmda ürün kayplarnn önemli boyutlara ulatna dikkati çekti.

Tahl zararllar, ayarsz ve eski biçerdöverler, tekniine uygun olmayan hasat nedeniyle budayda tane kaybnn, gelimi ülkelerdekine göre çok fazla olduunun altn çizen Bayraktar, kaybn yüzde 2yi geçmemesi gerektiine iaret etti.

Ambar zararllar, uygun olmayan depo artlarnn neden olduu rutubet, tama kayplar gibi nedenlerle de ürünün israf edildiine dikkati çeken Bayraktar, Yaplan hesaplamalara göre, üretilen budayn yüzde 5,5i üretimde, yüzde 2,8i kullanmda kaybediliyor. Bunlar, büyük oranlar. Binbir güçlükle, zahmetle elde edilen ürünün neredeyse onda biri tüketilemeden kaybediliyor. Bu rakamlara evlerdeki kayplar dahil deil. deerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, geçen yl Türkiyede 3 milyon 620 bin ton makarnalk, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buday üretildiini kaydederek, Bunun üretici fiyatlaryla karl 16,5 milyar liray geçiyor. Bunun yüzde 8,3ü kaybediliyor. Kaybedilen ürünün deeri yine üretici fiyatlaryla 1,4 milyar liraya yaklayor. Kaybedilen buday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacn rahatlkla karlayabilir. ifadelerini kulland.

Yaanan kayplar azaltmak için yaplmas gerekenler hakknda da deerlendirmelerde bulunan Bayraktar, tohum ekim aamasnda arazinin iyi tesviye edilmesi (düz duruma getirme) gerektiine iaret etti. Geç yaplm hasatn da tane kaybna neden olacann altn çizen Bayraktar, hasatn operatör belgesi olan sürücülere yaptrlmas uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git