15 bin sigortacı aranıyor

Ekonomideki daralmaya rağmen 2016’de yüzde 8’e yakın istihdam artışı sağlayan sigorta şirketleri, 2017’de başta bireysel emeklilik olmak üzere her alanda 15 bin yeni personel alacak. Bugüne kadar ağırlıklı kadın istihdamına katkı sağlayan sigorta sektörü, 2017’de de bu özelliğini sürdürecek.

Haberler 14.02.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2016da yaanan ekonomik durgunlua, son birkaç yldr sigorta pazarnda yaanan skntlara ramen geçen sene yine de yüzde 8e yakn istihdam art salad. 2017de ise bir taraftan Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katlm uygulamas, dier taraftan sigorta pazarna yeni ürünlerin gelecek olmas ile sigortaclar, personel almnda geçmi yllardaki trendi yakalayacak, hatta üzerine de çkacak.

AIRLIK KADINLARDA

Son açklanan verilere göre sigorta sektörü; hayat, hayat d ve emeklilik irketlerinde; çalan, acenteleri, aktüeryaclar, eksperleri, brokerleri ile toplam 115 bin kiiye dorudan istihdam yaratyor. Bunun üzerine banka ubelerinde çalan sigorta elemanlar, özel hastanelerde görevli personeli, özellikle oto sigortalarnda sigorta irketlerinin kurduu tamirhane servislerinde çalanlar, sigortaya yönelik asistans irketlerinde çalanlar da eklendiinde toplam istihdam 250 binlere çkyor.

Sigorta pazarnn en önemli özellii ise kadn çalan saysnn fazla olmas. Sektör, arlkl olarak kadn istihdamna katk salyor. Her sene olduu gibi 2016da da hem irketlerin merkezlerinde hem de dorudan pazarlamada toplam 20 bine yakn çalann, 11 bininden fazlas kadnlardan, 8 bin 600ü de erkeklerden oluuyor. Acenteler, brokerler ve BES araclar da hesaba katldnda kadn-erkek çalan oran, kadnlar lehine daha da artyor.

MÜHENDS DE VAR, DOKTORU DA

çalanlarn eitim durumuna bakldnda ise yüzde 60 ile arl üniversite mezunlar oluturuyor. 2 yllk yüksekokul mezunlarnn sektörde oran yüzde 12,5. Eitim durumu açsndan üçüncü sray lisansüstü çalanlar oluturuyor. Sigorta pazarnda çalanlarn çounluu üniversitelerin ekonomi, iletme, hukuk, sigortaclk-aktüerya, mühendislik bölümlerinden mezun olanlar.

Sigorta sektörünün, finansn dier alanlarndan bir baka fark da irketlerin bünyesinde hemen tüm branlardan elemen çaltrmas. Daha açk bir anlatmla, sigorta irketleri, hasar tespit bölümleri nedeniyle tüm mühendisleri istihdam etmek zorunda kalrken, özel salk sigortas nedeniyle de tbbn her alanndan doktorlar da çaltrmak durumunda.

HANG PERSONELE HTYAç VAR?

2017de ise sigorta irketleri, pazarlamadan hasar takibine, reasüranstan bilgi teknolojilerine kadar hemen hemen tüm branlarda yeni personel almna gidecek. Ancak senenin ilk aylarnda; özellikle emeklilik irketleri, BESe otomatik katlmn 1 Ocakta balamas nedeniyle, bilgi teknolojileri uzman, çar merkezi görevlilerinin almna arlk verecek. Ayrca otomatik katlm, emeklilik irketleri ile reel sektör arasnda operasyon yükünü artracandan yeni i bölümleri de yaratacak. çou emeklilik irketi mevcut operasyon bölümlerine yeni takviyeler alrken, baz emeklilik irketleri de operasyon ad altnda yeni bölüm açacak. Ayrca 2017de bata oto sigortalar olmak üzere yangn ve mühendislik alanlarnda yeni eksper almlar da yaplacak. Tarm sigortasndaki geliime paralel tarm eksperi de bu yl istihdamda öncelikli aranacak elemanlar olacak.

Ana Sayfaya Git