15 maddelik yeni ekonomi paketi

AK Parti, vergi istisnaları ile bazı sorumlulukların ertelenmesine yönelik düzenlemelerle, ücretsiz izne çıkartılanlara 3 ay boyunca 1177 lira ödenmesini içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Haberler 15.04.2020 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti milletvekilleri, iini kaybeden, ksa çalma ödeneinden yararlanamayanlarn, ücretsiz izne ayrlsalar dahi desteklenmesi, vergi istisnalar ile baz sorumluluklarn ve yükümlülüklerin ertelenmesine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifini, Meclis Bakanlna sundu.

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu, Yeni Koronavirüs (Kovid-19) Salgnnn Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltlmas Hakknda Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin detaylarn, Mecliste gazetecilerle paylat.

Kovid-19 ile mücadele kapsamnda alnan tedbirlere ilikin düzenlemeleri içeren teklifin, 15 maddeden olutuunu belirten Mu, Ücretsiz izne ayrlan ve ksa çalma ödeneinden yararlanamayan veya iten çkarldnda isizlik ödeneine hak kazanamayan içilerimize, nakdi ücret destei salanacak. Bu, aylk 1177 lira olacak. dedi.

Teklifte, ksa çalma ödemelerine ilikin bavurularn, hzl ekilde olmas konusunda düzenleme yapldna iaret eden Mu, her türlü i sözlemesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarna aykrlk halleri dnda 3 ay süreyle sonlandrlmasnn önüne geçileceini bildirdi.

Yallar ile engellilere yaplan yardmlarn, 3 ay süreyle gelir ölçütleri ile ar engellilik art aranmadan gerçekletirileceini kaydeden Mu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn, bu anlamda yardmlarn sürdüreceini ifade etti.

Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan iletmelerin yllk ilan ve reklam vergileri ile yllk çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemler için alnmamasn teklif ettiklerini anlatan Mu, Düzenlemeyle, Hazine ve belediye tanmazlar ile milli parklar ve Orman Genel Müdürlüü tanmazlarna ve izinlerine ait borçlar, KYK kredi borçlar ile belediyelerin gelir vergisi tevkifat ödemeleri, sosyal sigorta prim ödemelerinin 3 ay süreyle ertelenmesi ve belediyelerce toplu tama faaliyetlerinin 3 ay süreyle desteklenebilmesine imkan tannacak. ifadelerini kulland.

YERLER, SU FATURASI BORçLARINI 3 AY ERTELEYEBLECEK

Teklifle, konutlarn ve faaliyetleri durdurulan i yerlerinin su faturas borçlarnn, belediyeler tarafndan 3 ay süreyle ertelenebilmesine imkan tannacan söyleyen Mu, bu konuda yetkinin belediye meclislerine braklacan kaydetti.

Mu, sermaye irketlerinde, 30 Eylül 2020 tarihine kadar 2019 yl net dönem karnn yalnzca yüzde 25inin datlabilmesini önereceklerini dile getirdi.

Mehmet Mu, tarm sat kooperatifleri birliklerinin Destekleme ve Fiyat stikrar Fonu kaynakl kredi borçlarnn 2020ye ait taksit ödemeleri ile Seyahat Acentalar Birliine üye seyahat acentalarnn 2020 ile ilgili ödemelerinin 2021e erteleneceini bildirdi.

- DEVLETE AT TIP VE D HEKML FAKÜLTELERNE KAYNAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii, kooperatifler, dernekler ve tarmsal üretici birlikleri gibi çeitli kurulularn genel kurul toplantlarnn ertelenmesi ve bu süre içinde mevcut organlarn görev, yetki ve sorumluluklarnn devamnn salanmasyla ilgili de düzenleme yapldn ifade eden Mu, öyle konutu:

Ticaret gemilerine düzenlenen denize elverililik belgelerinin süreleri ile denetlemelerin 1 Austos 2020ye kadar ertelenmesini teklife dahil ettik. Tarm Ürünleri Lisansl Depoculuk Kanunu kapsamnda verilen lisanslarn geçerlilik süresini 1 yl daha uzatyoruz. Ar-Ge ve tasarm merkezleri ile teknoloji gelitirme bölgelerinde yürütülen faaliyetlerin geçici süreyle bölge dndan yürütülmesine izin verilebilmesini düzenlemeyle teklif etmi olacaz. Devlete ait tp fakülteleri ile di hekimlii fakültelerine kaynak aktarlmas için Hazine ve Maliye Bakanlna yetki verilecek.

Mu, teklifin, daha çok vergi istisnalar, baz sorumluluk ve yükümlülüklerin ertelenmesine yönelik düzenlemeler içerdiini belirtti.

- KOMSYON 48 BEKLENMEDEN TOPLANABLR

Gazetecilerin sorularn da yantlayan Mu, teklifin görüme takvimine ilikin soruya, Teklifimizi Meclis Bakanlna sunduk. Dier partilerin muvafakat etmesi halinde komisyon, 48 saatlik süre beklenmeden toplantsn gerçekletirip, teklifimizi görüebilir. karln verdi.

Bir gazetecinin, Teklifin maliyeti hesapland m, kaç kiiyi ilgilendiriyor? sorusunu Mu, Özellikle ücretsiz izne ayrlan vatandalarmzla alakal ksa çalma ödeneinden faydalanamayan vatandalarmza bu destek her birine verilecek. Bu destek 3 aylna veriliyor fakat 3 ay daha uzatma yetkileri var. Bunu topluca deerlendirip, o anlamda bir maliyet söyleyebilirim. 3+3 noktasndan sonra söylemek daha doru olur. diye yantlad.

- YÜKSEKÖRETM TEKLFNE EKLEME SÖZ KONUSU

Mu, TBMM Genel Kurulunda bugün 28 maddeden oluan Yükseköretim Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin görüüleceini ifade etti.

Salk çalanlarna yönelik iddetin engellenmesine yönelik Salk Hizmetleri Temel Kanununda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifini, yükseköretimde deiiklik içeren teklife mi ekleyeceksiniz? sorusu üzerine ise Mu, çalmalarmz sürüyor. Bugün Yükseköretim Kanununda deiiklik teklifinde görümeler yaplacak. Oraya ekleme durumumuz söz konusu. dedi.

Ana Sayfaya Git