16 bin istihdam

Vali Hüseyin Aksoy "Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 16 bin istihdamı ve 6 milyar lira yatırımı aşan başvuru yapıldı"

Haberler 23.03.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy, Cazibe Merkezleri Program kapsamnda 16 bin istihdam ve 6 milyar lira yatrm aan bavuru yapldn söyledi.

Aksoy, Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliinde gerçekletirilen çalma Hayatnda Milli Seferberlik toplantsnda yapt konumada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann himayesi ve öncülüünde balatlan program sayesinde yatrmclarn iini büyüteceini, çok sayda kiinin de ie kavuacan belirtti.

CAZBE MERKEZLER

Bu dorultuda yürütülen Cazibe Merkezleri Programnn çok önemli tevik ve desteklerinin Diyarbakrn da arasnda yer ald 23 ilde uygulanacan ifade eden Aksoy, bundan faydalanacak giriimcilerin kalknma ajanslar ile Kalknma Bankasna bavuru yaptn anmsatt.

16 BN K STHDAM

Diyarbakrda yatrm yapacan bildiren 251 yatrmcnn Karacada Kalknma Ajansna müracaat ettiini dile getiren Aksoy, unlar kaydetti: Cazibe Merkezleri Program kapsamnda 16 bin istihdam ve 6 milyar lira yatrm aan bavuru yapld. Diyarbakrda yeni yatrm yaplacak alanlarn oluturulmas için youn çaba gösteriyoruz. Mevcut organize sanayi bölgesinde yeni yatrmclar konusunda arsa sorunu yaadmz noktaya geldik. 2 bin dönüm genileme alan olarak belirlediimiz yeri yatrmcya tahsis edeceiz.

YATIRIM MERKEZ OLUYOR

Yeni yatrm alanlarnn oluturulmas için youn bir çalma içerisinde olduklarn ifade eden Vali Aksoy, Mevcut organize sanayi bölgemizin yatrmclara tahsisleri yapld. Biz mevcut organize sanayi bölgemizin 2000 dönüm daha genilemesi ile ilgili çalmalar belirli bir aamaya kadar getirdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlndan uzmanlarmz buraya geldi. Yer seçimini tamamlad. Mevcut organize sanayi bölgemizin genileme alan çalmalarn en ksa zamanda tamamlayarak yatrmclarmza tahsis edilebilecek duruma geleceiz. diye konutu.

TEKSTL ALANINDA GELME

Tekstil sektöründe son dönemde ciddi bir hareketliliin Diyarbakrda yaandn belirten Vali Aksoy öyle dedi, 6. Bölge teviklerinden bölgemizin daha önce yararlanyor olmas nedeniyle, tekstil sektöründeki yatrmclarn bir ksmnn Diyarbakr tercih etme, mevcut olanlarn da kendilerini gelitirerek mevcut kapasitelerini arttrma noktasnda bir gayretlerinin olduunu biliyoruz. Tekstil Organize Sanayi bölgesi kurulmas ile ilgili çalma da Diyarbakrda balatld. Kuruluu tamamland. Yer seçimi bitti. Artk sadece alt yapsnn ihalesi süreci kald. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlmz bu yl içerisinde alt yapsnn ihalesini de yapacak. Biz buray da yatrmclara tahsis edilebilir bir konuma gelmi olacaz. Valiliimiz koordinasyonunda, odalarmz bata olmak üzere ilgili birimlerle ibirlii içerisinde Tekstil Organize Sanayi bölgemizin kuruluu anlamnda önemli bir mesafe kat ettik.

Diyarbakrn sadece bir organize sanayi bölgesi, tekstil organize sanayi bölgesi ile deil daha fazla yatrmcya daha fazla organize sanayi bölgelerine ihtiyaç duyacan gördük. Bu anlamda bir baka organize sanayi bölgesi oluturmak içinde ciddi bir çalma içerisine girdik ve Urfa Yolu üzerinde 3000 dönümlük alanda, yeni bir organize sanayi bölgesi yapmak üzere çalmalar balattk. Onda da belirli bir aamaya kadar geldik. Onu da inallah en ksa zamanda Diyarbakrda yeni bir organize sanayi bölgesi olarak Diyarbakrdaki yatrmclarn hizmetine sunmu olacaz.

ERGEN VE BSMLE OSB

Ergani ve Bismile Organize Sanayi Bölgesi oluturmay hedeflediklerini açklayan Vali Aksoy, Diyarbakr sadece il merkezinden ibaret deil, önemli ve büyük ilçeleri var. Biz ilk aamada Ergani ve Bismil de birer organize sanayi bölgesi oluturma adna ön çalmalar balattk. Onlar da önümüzdeki dönemde hayata geçirmek için gayretli çalmalarmza devam edeceiz. Diyarbakr bölgenin önemli bir ehri, merkezi konumda olan özellikleri var. Üç önemli ulam aksna sahip, havayolu, karayolu ve demiryolu. Diyarbakrn bu pozisyonunu avantaja çevirmek bakmndan da bir Lojistik Köy yapmak amacyla yürüttüümüz bir çalma var. Bunu da en ksa zamanda hayata geçirme ile ilgili çalmalar Kalknma Ajansmzn koordinasyonunda yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde Diyarbakr bu yönüyle de bir lojistik merkez haline getirme konusunda Diyarbakrdaki kurumlarmzla ibirlii içerisinde bu çalmalarmz hayata geçirmi olacaz. dedi.

+++++

RESML

Batmanda hurdaclktan, fabrikatörlüe baar hikayesi

BATMANda ortaokuldayken eitimini yarda brakp sokaklardan kat, pet ie, plastik atk ve hurda demir toplamaya balayan 43 yandaki Kerem Demir, imdi 3 kardeiyle birlikte 100 kiinin çalt geri dönüüm ve sulama borusu üretim tesisi sahibi. Demir, 8 dönümlük alanda kurulan tesiste, ylda 2 milyon ton geri dönüüm saladklarn, elde ettikleri hammede ile de çiftçiler için su borusu ürettiklerini söyledi.

Sason lçesinin Acar Köyünde yaarken ortaokulu terken Kerem Demir, 1995 ylnda ailesiyle birlikte geldii Batman merkezinde i bulamaynca, sokaklardan kat, pet ie, plastik atk ve hurda demir toplamaya balad. 3 kardeiyle birlikte bkmadan usanmadan çalan Demir, bir yandan ailesini geçimini salad, bir yandan da birikim yapmaya balad. Demir, 2000 ylnda, Güneykent Mahallesindeki 8 dönümlük arazide 5 milyon liraya malolan geri dönüüm tesisi kurdu. 100 kiinin çalt, dolayl olarak da çou Suriyeli olmak üzere 2 bin kiinin para kazand tesisi yöneten Demir, ylda 2 milyon ton kat atn geri dönüümünü salyor. Demir kardeler, tesiste geri dönüüm yoluyla elde ettikleri hammade ile de bölge çiftçisine hesapl su borusu üretiyor.

çÖPTE KAIT TOPALAMAKTAN FABRKATÖRLÜE

Sokakta kat toplarken, en az 55 kiinin çalt iyerinin patronu ve yöneticisi olan Kerem Demir, Biz atklar toplamaktan, yani hurdaclk iinden geldiimiz için geri dönüümü örenmekte çok zorlandk ama zoru baardk. 2 bin kiinin her gün getirdii atklar, deerlendiriyoruz. Yani 2 bin kiinin ekmek paras kazanmasna yardmc oluyoruz. 90l yllarda köyümüz boald. Batmana geldim. Ortaokulu yarda braktm. Seyyar bir arabayla Batmann sokaklarnda kat, pet ie, plastik topladm. Okumak istiyordum ama ailemin geçimini salamak için de çalmak zorundaydm. Bu nedenle eitimimi yarda braktm. 7 ay süreyle gece-gündüz demeden çöp konteynrlarn eeleyip atk topladm. Günlük yevmiyem ailemin ihtiyacn karlamyordu. Sonradan hurdaclk dükkan açmaya karar verdim. Hurdaclktan iyi kazandm ve bu geri dönüüm iine girmeye karar verdim. Kendi kendime Neden geri dönüüm iini yapmamaym? dedim. 2000li yllarn banda altyapsn oluturduum geri dönüüm iine devam ettim. Dört kardeiz. Adana, stanbul ve Gaziantepden atk ayrtrma makinesi aldk. Atk toplama iine girince köydeki yaknlarmz da bu ie tevik ettik. Hurda, atk malzemeleri için önce küçük bir depo tuttum ve atk toplayanlardan önce kat, pet, plastik ve poet aldk. Sonradan metal toplama iine girdik. Atk alrken, kar marjmz çok düüktü. çünkü atklarn geri dönüümünü yapamyorduk. Bir süre sonra ben geri dönüüm imalatn yapmak istiyorum dedim. Batmanda geri dönüüm üretimini yapmaya baladk dedi.

1 YILDA 2 MLYON TON GER DÖNÜÜYOR

lk olarak Adanadan aldklar makine ile çaltklarn belirten Demir, bunun da yetersiz kaldn ifade ederek, Önce Adanadan satn aldmz geri dönüüm makinesi yetersiz kald. Gaziantep ve stanbuldan getirdiimiz makinelerle üretimimiz ikiye katland. Ayda 500 ton kat, 150 ton plastik, 100 ton poet, 50 ton çuval, 40 ton pimapen ve 50 ton da metal geri dönüümü salyoruz. Ylda ortalama 2 milyon ton atk, tesisimizde ayrtryor. 500 bin liralk yatrm tevikiyle tesisimizi daha da büyüttük. Biz çöp atklar toplamaktan, yani hurdaclk iinden geldiimiz için geri dönüümü örenmekte çok zorlandk ama sonra baardk. 15 araç, 100 eleman u anda 2 bin 500 metre kare kapal alanda bir tesisteyiz. Suriyeli snmaclarn da aralarnda bulunduu yaklak 2 bin kiinin her gün getirdii atklar, geri dönüüm tesisinde deerlendiriyoruz diye konutu.

çÖP ATIKLARINDAN SULAMA BORUSU ÜRETYORLAR

Hurdaclktan gelen Kerem Demir, kurduu çöp at dönütürme fabrikasyla birlikte Siirt yolunda sulama borusu fabrikas kurdu. Batman çöpünden elde ettii ham medde ile sulama borusu üretimine geçen Demir, Batmanda aylk 60 bin ton plastik ve poetten elde ettiimiz ham madde ile sulama borusu üreten fabrika kurdum. Burada ürettiimiz sulama borularn tüm bölgeye sulama borusunu satn yapyoruz. Baro fabrikasnn hayata geçmesiyle hayalim gerçekleti. Hurdaclkla ie baladm bu ie sula barosu üreteceimi hiç aklma gelmezdi. Bu çöpten ben ve tüm çalanlarmz kazanyoruz. Ayrca bölgelere verilen cazibe merkezi ile bölgede olmayan büyük bir tesis kurmak içinde 14 milyonluk projemizin kabul edilmesi durumda son derece mükemmel bir tesis kurmay hedefliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git