18 bin kadro ataması!

"Hangi bölümlere kaçar kişi alınmasıyla ilgili de talep, Cumhurbaşkanlığımıza gönderildi. Zannediyorum önümüzdeki haftalarda orada değerlendirilip karar çıktığında da kılavuz yayımlanmış olacak. Aralıkta yayınlanır diye ümit ediyorum"

Haberler 15.11.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Bakanlk olarak 17 bin 689 atama ile ilgili hazrlklar tamamladklarn bildirerek, ilgili talebin Cumhurbakanlna gönderildiini, karar çktnda klavuzun yaymlanacan söyledi.

Koca, TBMMde gazetecilerin sorular yantlad.

Salk Bakanlndaki atamalarla ilgili Koca, 17 bin 689 atama ile ilgili hazrlklarmz yaptk. Hangi bölümlere kaçar kii alnmasyla ilgili de talep, Cumhurbakanlmza gönderildi. Zannediyorum önümüzdeki haftalar orada deerlendirilip karar çktnda da klavuz yaymlanm olacak. Aralkta yaynlanr diye ümit ediyorum. diye konutu.

ehir hastanelerine 25 yllna ne kadar ödeme gerçekletirilecei ve CHPnin bu konuya ilikin iddialarnn sorulmas üzerine Koca, ehir hastanelerinin hzl inasnn hzl finansla mümkün olduunu ve Kamu Özel birlii (PPP) modeliyle yapldn hatrlatt.

Bu süreçte ehir hastaneleri konusunda tecrübeye sahip olduklarn ve genel bütçeden yaplabilirliini düünerek kendi imkanlaryla yapmay düündüklerini kaydeden Koca, Bu, yarn tekrar PPP modeliyle yapmayacamz anlamna gelmez. Ama bugünkü tercihimiz bu hastanelerin yapmn genel bütçeden yapabilir olduumuz. Artk edindiimiz tecrübeyle bunu daha rahat yapabiliriz diye düünüyoruz. ifadelerini kulland.

- ehir hastaneleri kamu özel i birliiyle yaplmak zorunda deil

lave ihalesi devam eden 10 ehir hastanesinin olduuna iaret eden Koca, bu hastanelerden Ordu, Sakarya ve Sancaktepe için proje ihalelerine çkldn, ilave 7 hastane için de var olan ihaleleri iptal edip birkaç ay içinde proje ihalelerine çklm olacan açklad.

Erzurum ehir Hastanesi, Balkesir ehir Hastanesinin PPP modeliyle yaplmadna dikkati çeken Koca, ehir hastaneleri kamu özel i birliiyle yaplmak zorunda deil. dedi.

- Hizmetlerin hale süresi 25 yl deil, 5 yl

ehir hastaneleriyle ilgili iddialara iaret eden Koca, ehir hastaneleriyle ilgili bir kullanm bedeli var. Ksaca kira dediimiz... P1 dediimiz bina bakm, bir de P2 dediimiz hizmetlerin ihalesi var. Kullanm bedeli kira dediimiz durum 25 yllk bir kullanm bedeli. Hizmet dediimiz, kimisinde 14,15, 19a kadar çkabilen hizmetlerin ise ihale süresi 25 yl deil, 5 yl. bilgisini verdi.

25 yl hizmet alarak sürdürme zorunluluun olmadn belirten Koca, O durumda sadece kullanm bedelini alm olur. Dier hizmetleri biz herkese ihale edebiliriz. çünkü hastane sonuçta bizim. dedi.

- 2020 bütçesi için de konulan toplam rakam 10,2 milyar

Hizmetlerle, kullanm bedeli toplanarak baz rakamlarn telafuz edildiini kaydeden Koca öyle konutu:

Bizim 2019 bütçesine koyduumuz ehir hastaneleri ile ilgili miktar 5,2 milyar olup bu miktar hizmetlerin de toplamyd. Kira olarak 5,2 olmasna ramen bu yl muhtemelen 4,6 milyar olacak, hizmet dahil. Bunun zannediyorum 2,8 milyar kullanm bedeli olacak. 2020 bütçesi için de konulan toplam rakam 10,2 milyar. 10,2 milyardan daha aa olacan tahmin ediyoruz ama bunun da kullanm bedeli 5 milyarn üzerinde. Kira denilen rakamdan bahsediyorum. Hangi hastanelerin? u an açlm olan 10 hastane, 2020 de açlacak olan 4 hastane ile ilgili toplam rakamdan bahsediyorum. 2023 e kadar bu projeksiyonu yaptmzda, bu dier hastaneleri de kamu özel i birlii yapacamz düünülerek, hizmetler de ilave ediliyor. Biz kendimiz yapsak da bu toplam rakamn yarsn yine veriyor olacaz. O hizmetleri ihale ettiimizde bu rakamlar bizden çkm olacak. Kira ad altnda rakamlar büyütmenin anlam yok.

ehir hastanelerine yönelik memnuniyet anketlerinin yapldn açklayan Koca, bu kurumlarla ilgili memnuniyetin daha yüksek olduunu söyledi.

Anket sonuçlarn paylaan Koca, Eskiehir yüzde 99, Adana yüzde 98, Mersin yüzde 96, Isparta yüzde 95 gibi 90nn üzerinde hasta memnuniyetinden bahsediyorum. çalan memnuniyeti de yüzde 80lerde. Bu, ortalamamzn çok üzerinde olan bir oran. bilgisini verdi.

Bu kurumlardaki ulam sorununa dikkati çeken Koca, bunu çözmek için gayret içinde olduklarn dile getirdi.

ehir hastanelerinin önemine iaret eden Koca, Yurt dnda birçok ülkenin bu projeleri özellikle yükleniciler, Türk giriimcileri üzerinden yaptrma noktasnda bir gayret içinde olduunu biliyoruz. dedi.

- Tbbi hizmetleri kendimiz yapmalyz

Kemoterapi, fizik tedavi hizmetlerini sözlemede olmasna ramen kendilerinin vermeyi planladklarn bildiren Koca, Bilkent ehir Hastenesinin kemoterapisini biz veriyoruz. Fizik tedavi önümüzdeki günlerde açlacak. Gazide fizik tedavi sözleme gerei hizmet almyd, hizmet almndan çkardk. Cihazlarmz kendimiz alyoruz. Kemoterapiyi hizmet almndan çkardk. Tbbi hizmetlerin hizmet almyla devam edilmesinden yana deilim. Tbbi hizmetleri kendimiz yapmalyz. diye konutu.

effaf bir ödeme sistemi olduunu dile getiren Koca, Kamunun lehine olabilecek her ne varsa bizim gayret içinde olduumuzdan emin olun. Bu süreçte neler yaptmz biz çok iyi biliyoruz. Muhataplarmz da çok iyi bilir. Keke bunu bir de muhataplarmza sorsanz. önerisinde bulundu.

Geçmite hata yaptnz, imdi hatanzdan döndünüz gibi bir anlam çkarlmaya çalldn kaydeden Koca, Her dönem PPP modelini uygulamak zorunda mym? Benim imkanlarm müsait olduunda genel bütçeyle yaptmda seviniyor olmamz gerekmez mi? Hani imkanlarmz yoktu? sorularn yöneltti.

ehir hastanelerinde hasta garantisi olmadnn altn çizen Koca, acil hastalarn ehir hastanelerine gönderildii iddiasna ilikin Bilkent ehir Hastanesine giden söz konusu hasta orannn yüzde 7yi geçmediini söyledi.

Fahrettin Koca garanti denilen eyin 5 yllk süreçle alnan hizmetlerle ilgili olduunu söyledi.

- Neyim Var? portal

Salk Bakanlnca hazrlanan Neyim Var? portalna ilikin bilgi veren Koca, Hastann nereye, nasl müracaat etmesi gerektiini yönlendirmek istiyoruz. Burada yüzde 6 orannda hastann yanl bölüme muayene olmak için gittiini biliyoruz. Neyim var? ile daha çok MHRS ve e-Nabz ile entegre devrede olacak olan, ikayetini sorgulayan en fazla 22 soruyla bunu tamamlayan, hastann hangi bölüme gideceini gösteren, tan anlamnda da 5 tane de olas tany gösteren, gerektiinde birinci basamakta halledilmesi gereken bir ikayetse aile hekimine yönlendirmeyi de öneren bir sistem. diye konutu.

Suriyenin kuzeyinde oluturulacak güvenli bölgede Salk Bakanlnca yaplacak çalmalara ilikin bir soruya Koca, Fratn batsnda 6 hastanemiz, 48 merkezde hizmet veriyoruz. Tel Abyad ve Rasulaynda biz hzla mobil trlarla hizmete baladk. Nerede, hangi hizmeti, nasl yapmamz gerektiini planlyoruz. Frat batsnda yaptmz gibi vatandaa hizmeti vermeyi planlyoruz. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git