2 bin kişiye istihdam!

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde devletin sağladığı teşvikle 8 yılda kurulan 22 tekstil atölyesi 2 bin kişiye istihdam sağladı.

Haberler 30.09.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinin kalknmas için hayata geçirilen tevik uygulamas bölge illerini yatrmda cazip hale getirdi. Bu kapsamda 8 yl öncesine kadar tek bir tekstil atölyesinin bulunmad Diyarbakrn Bismil ilçesinde tevik sayesinde birbiri ardna açlan atölye says 22ye ulat. Atölyeler, üretime katlan yüzde 85i kadn 2 bin kiiye ekmek kaps oldu.

Mevsimlik içi olarak baka bölgelere göç etmek yerine atölyelerde istihdama kavuan Bismilliler, doduklar topraklarda geçimlerini salamaktan memnun.

- Yln 12 ay i var

Bismil Tekstilciler ve adamlar Dernei (BSTAD) Bakan Yardmcs Engin Bulut, AA muhabirine yapt açklamada, yaklak 16 yl tekstil sektöründe yer aldn söyledi.

Devletin i kurmas için giriimcileri tevik ettiini ifade eden Bulut, Tevik bize cazip geldi, iimizi burada kurduk. Teviin en büyük arts makine, SSK ve vergi destei. Bu sayede rahatz. dedi.

Salanan tevik sayesinde ilçede tekstil sektörünün gelitiine dikkati çeken Bulut, öyle konutu:

Son 8 ylda Bismilde tevik sayesinde 22 tekstil atölyesi kuruldu ve buralarda yaklak 2 bin kii istihdam ediliyor. Bu atölyelerin ilçeye ve bölgeye çok büyük katks var. Ayda yaklak 3 milyon lira ilçeye ekonomik katks oluyor. Sadece içi olarak deil, servisi, gda sektörü herkes bundan fayda görüyor. Bu bölgenin kalknmasna ciddi anlamda vesile oluyor. Yanmda çalanlar bugün evini ina ediyor, araba alyor. Aile nüfusu da kalabalk olduu için baz ailelerden 3 kii çalyor.

Atölyelerde istihdamn yüzde 85inin kadn olduunu vurgulayan Bulut, kadnlarn bu ie daha yatkn olduunu belirtti.

Bulut, daha önce kadnlarn tarlaya, fnda, pamua gittiini dile getirerek, Eskiden mevsimlik göç çok oluyordu. Özellikle Karadeniz Bölgesine fnda gidilirdi. Atölyeler sayesinde bu göçün de önüne geçilmi oldu. nsanlar gelip iini yapyor, akam da evine gidiyor. Burada tarlada çalanlar ise yazn çalyor, kn i olmad için evde oturuyordu. u an yln 12 ay i var. Salkl bir ortamda çalyorlar. eklinde konutu.

- Biz deil, devlet bu insanlar istihdam ediyor

Tekstil atölyesi sahibi Aydn Güzel, 2000li yllarn banda kardeleriyle i bulmak için gittikleri stanbulda tekstil sektöründe çaltn söyledi.

Uzun süre bu alanda çaltktan sonra devletin salad tevik sayesinde i kurmak için 2015te memlekete döndüklerini anlatan Güzel, unlar kaydetti:

Devlet Dou Anadolu Bölgesine yatrm yapmak isteyenlere baz imkanlar salad. Devletin salad tevikler bizi cesaretlendirdi. Devletin salad tevik ve imkanlarmzla gelip, burada i kurduk. u anda yanmda yaklak 90 kii çalyor. Devlet tevik ile iverenin srtndaki yükü biraz kaldrd. veren de i kurup eleman çaltrd. Aslnda devletin buradaki amac bölgede istihdam salamakt. Bizi de buna tevik etti. Aslnda biz deil, devlet dolayl olarak bu insanlar istihdam ediyor.

- Memleket gibisi yok

Atölyede istihdam edilenlerden Nasr Öztekin, ortaokulu bitirdikten sonra maddi skntlar nedeniyle stanbula i bulmaya gittiini ve yaklak 12 yl tekstil sektöründe içi olarak çaltn söyledi.

lçede tekstil atölyesinin kurulduunu duyunca memleketine döndüünü anlatan Öztekin, Daha önce birçok kii çalmak için bat illerine gidiyordu. Devletin teviki sayesinde ilçede tekstil atölyeleri kuruldu. Dolayl olarak devlet bizi buralarda istihdam etti. Burada tekstil sektörünün olmasndan gayet memnunuz. Maa ve ortam iyi, rahatz. Daha önce Karadeniz tarafnda fndk, seralarda çilek ve çiçek ii yaptm. Ama memleket gibisi yok. ifadelerini kulland.

- Bir kadn olarak ayaklarmn üstünde durabiliyorum

evval Deer, yaklak 2,5 yldr iki kz kardeiyle tekstil atölyesinde çaltn belirtti.

siz olduu dönemde evde oturduunu, maddi nedenlerle ihtiyaçlarn karlayamadklarn dile getiren Deer, artk gelir elde ettiini aktard.

Deer, u an her eyi kendim yapabiliyorum, istediimi alabiliyorum. Aileme ihtiyaç duymadan, kendi param kendim kazanyorum. Bir kadn olarak ayaklarmn üstünde durabiliyorum. Aileme de katkm oluyor. Eskiden zorluk çekiyorduk. dedi.

ehriban Önal da daha önce zmirde tekstil sektöründe çaltn anlatt.

lçeye döndükten sonra ablasyla ayn i yerinde çalmaya baladn aktaran Önal, Buras kapmzn önü, evimiz yakn. Bizim de ailemizin de içi rahat. Onun için gözümüz kapal buraya gelebiliyoruz. çok ükür hiçbir sknt yaamyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git