2 binden fazla şikayet geldi; bakanlık ÖTV indirimi için harekete geçti

Ticaret Bakanlığı'nca sıfır kilometre araç satışında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimin, bayilerce yansıtılmadığına yönelik 2 binin üzerinde şikayet alındığı belirtilerek harekete geçildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla denetim için müfettiş görevlendirildi.

Haberler 18.09.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, 12 Austos 2021 tarihli ve 4373 sayl Cumhurbakan Karar ile Özel Tüketim Vergisi matrahlarnda yaplan deiiklik ile sfr kilometre araçlarn fiyatlarnn düürülmesinin amaçland belirtilerek, Ancak sfr kilometre araç fiyatlarn düürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarna yansmadna ilikin olarak bakanlmza 2 binden fazla ikayet dilekçesi ulamtr. Söz konusu ikayet bavurularnda, bayiler tarafndan ÖTV düzenlemesi kapsamndaki araçlarn fiyatlarnda indirim uygulanmaktan imtina edildii ve ayrca stoklarndaki sfr kilometre araçlar çeitli gerekçelerle galericilerle anlama yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çaltklar gibi iddialar yer almtr. Yine bu ikayet bavurularnda yukardaki haksz ilemleri yapan bayilerin stoklarnda araç kalmadn iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamndaki araçlar müterilerine satmadklar ifade edilmitir denildi.

MÜTERNN KORUNMASI

Vatandatan gelen ikayet dilekçelerinin çözüme kavuturulmas ve Cumhurbakan Karar ile sfr kilometre araçlarn fiyatlarn düürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemeyi etkisiz hale getirmeye çalan, haksz ticari uygulamalarn tespiti ve bu konudaki cezai müeyyidelerin uygulanmas amacyla Ticaret Bakan Mehmet Muun talimat ile ticaret müfettileri görevlendirildii vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

Müfettilerce, 6502 sayl Tüketicinin Korunmas Hakknda Kanun ve 6585 sayl Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakknda Kanun ve ilgili dier mevzuat kapsamnda denetimlere ivedi bir ekilde balanmtr. Müfettiler bu kapsamda sfr kilometre araçlara ilikin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini incelemektedir ve yürütülen bu denetimler halihazrda devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git