2. el araç piyasasında 4 araçtan 1’i ağır hasarlı

Sıfır araçlardaki tedarik sorunu nedeniyle fiyatları tavan yapan ikinci el araçlar, otomotiv sektörünün dengesini sarstı. Kurdaki gerilemeyle fiyatlar düşse de arz-talep dengesizliği, ağır hasarlı araçların kazasızmış gibi gösterilerek satışa sunulmasının önünü açtı. Ekspertiz bayilerine gelen 4 araçtan biri ağır hasarlı olarak kayıtlara geçiyor. Piyasada ağır hasarlı araçların artışı, TSE belgeli ekspertiz hizmetini daha da kritik hale getirdi.

Haberler 24.02.2022 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemide çip krizinin gölgesinde kalan otomotiv sektörü, geçtiimiz yl kritik bir virajdan geçti. Otomotiv Distribütörleri Derneinin verilerine göre, 2021de yüzde 4,6 gerilemeyle 737 bin 350 adet satn gerçekletii sektörde ikinci el fiyatlarndaki artlar piyasann dengesini bozdu. Motorlu Araç Satclar Federasyonunun (MASFED) verilerine göre, ikinci el otomotiv pazar 2021i 6 milyon 15 bin araç seviyesinde ve yüzde 7lik daralmayla kapatsa da inili çkl bir seyir izledi. BDDK tarafndan tat kredi kullanm koullarnda bu hafta yaplan düzenlemelerin, yla durgun balayan ikinci el pazarna yeniden hareketlik getirmesi bekleniyor.

Pandemide çip krizi ve döviz fiyatlarndaki yükseliin ikinci el otomotiv piyasasnda arz-talep dengesini sarstn ve ar hasarl araçlarn piyasadaki arlnn sürdüünü belirten Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Kurucusu ve Genel Müdürü Emre Öztürk, konuya ilikin u deerlendirmede bulundu: kinci elde geçtiimiz yln kasm aynda yüzde 50ye varan fiyat yükselileri yaanmasna ramen, satlar yüzde 78,4lük artla 814 bin gibi rekor bir seviyede gerçekleti. Satlar aralkta ÖTV indirimi ve kredi faiz oranlarndaki düü beklentisiyle yüzde 24,8 azalrken, fiyatlarda da yüzde 15e varan gerileme yaand. Talepteki gerileme 2022de sürse de piyasadaki ar hasarl araçlarn arl, TSE belgeli ekspertiz hizmetini daha da kritik hale getirdi dedi.

KÖKLÜ BR DEKLK YAPILABLR M?

Emre Öztürk, BDDK tarafndan tat kredisi kullanm koullarnda yaplan yeni güncellemelere ilikin u deerlendirmede bulundu:

Uzun süredir beklenen güncelleme, piyasadaki belirsizlik ortamn ortadan kaldrarak ikinci el otomotiv pazarnda satlar artracaktr. Tat kredi faizlerinin düeceine dair düzenlemeleri uzun süredir bekliyorduk. Güncel faiz oranlar piyasa tarafndan makul karlansa da bekleyi döneminin uzun olmas köklü bir deiiklik yaplabilir mi sorusunu da akllara getiriyor.

4 ARAçTAN 1 AIR HASARLI

kinci elde yükselen fiyatlarn piyasaya yüklü araç giriini beraberinde getirdiini söyleyen Öztürk, Hurda araç statüsündeki araçlar bile bir dönem neredeyse yok satt. Büyük bir kaza sonucu ar hasarl statüsüne geçen 1 yllk yeni model araçlar da kazaszm gibi gösterilerek sata sunuluyor. Bu araçlar farkl parçalar kullanlarak yenileniyor, tekrar muayeneden geçirilerek kazaszm gibi pazarlanyor. çerisinde olduumuz dönemde bayilerimize gelen 4 araçtan biri ar hasarl olarak kaytl çkyor. Hurda ve ar hasarl araçlarn arlndaki art, sertifikal ekspertiz ihtiyacn artryor ifadelerinde bulundu.

SONRADAN EKLENEN PARçALAR KAZALI OLDUUNUN GÖSTERGES

Özellikle kazaszm gibi gösterilen ar hasarl araçlarn tespiti noktasnda köklü tecrübe ve yüksek teknoloji gücüne sahip ekspertiz irketlerinin büyük önemi bulunduunu söyleyen Emre Öztürk, Sigorta irketleri konuya kr odakl yaklaarak araçlarn ar hasarl olduunu görmezden gelebiliyor. Ancak hava yast patlamalar ve sonradan eklenen parçalar araçlarn ar hasarl olduunun bir göstergesi. Sat srasnda bu gibi durumlarn tespit edilmemesi araç kullanclarn maddi ve manevi olarak tehlikeye atyor. Experix olarak 2021 ylnn En yi Ekspertiz Firmas ödülüne layk görüldük. Yüksek teknolojik gücümüzle güvenilir hizmet sunuyoruz. 26 yllk deneyimimiz ve en güncel yazlm teknolojimizle Türkiyenin her noktasna TSE belgeli hizmetimizi ulatryoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git