2 liralık borca 3 liralık ihtarname

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin "Bir tüketiciye 2 liralık borcu için 3,14 lira kargo ücreti ödenerek ihtarname gönderilmiş ve 60 bin liralık aracına rehin konulmuş" dedi.

Haberler 12.11.2016 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketiciler Birlii Genel Bakan Mahmut ahin, bir bankann tat kredisi kullanan tüketiciye 2 liralk borcu için 3,14 lira kargo ücreti ödeyerek ihtarname gönderdiini ve 60 bin liralk aracna rehin koyduunu belirterek, Tüketicilerin kurulu taksitleri varsa buna dikkat etmelerini ve 1 lira fazla yatrmalarn tavsiye ediyorum dedi.

ahin, 2015 genel seçimi öncesi belirli bir merkezin talimatyla hükümete kar bir cephe oluturmak adna vergi daireleri araclyla vatandaa bask yapldn, bugün de bu basklarn bankalar araclyla uygulandn savundu.

Bankalarn 1-2 liralk alacaklarn bile tahsil edebilmek için ilginç yollara bavurduklarn dile getiren ahin, gelen tüketici ikayetlerinden ihtarname göndermek için borçtan daha çok posta paras ödendiinin ortaya çaktn söyledi.

ahin, bir bankann tat kredisi kullanan tüketiciye 2 liralk borcu için 3,14 lira kargo ücreti ödeyerek ihtarname gönderdiini ve 60 bin liralk aracna rehin koyduunu belirterek, FETÖnün yapamadn bankalar m yapyor diye bir soru aklma geliyor. çünkü bu talimatsz olmaz. Hukukta usül ekonomisi diye bir ey var. Masumiyet karinesi neyse usül ekonomisi de odur. 2 liralk bir alacak için 6 lira harcamak, uramak, uratrmak insanlarn psikolojisini bozar. Bunun için hukukçu ya da ekonomist olmaya da gerek yok. lkokul çocuuna sorsanz, hayr harcamam, en fazla ulama yolunu seçerim der. ifadelerini kulland.

- Tefeciliin de ötesinde bu

ahin, bankalarn kredi kart kullanan tüketicileri belirli bir miktarn üzerindeki alverilerinden sonra arayarak bu harcamalarn faiz karl taksitlendirmeyi teklif ettiini dile getirerek, öyle konutu:

çar merkezleriniz var, imkannz var, eer 2 liralk alacanz varsa arayp tüketiciye söyleyebilirsiniz. Hayr, bu yaplmayp bu kadar kat israf, zaman israf, kargo gönderme ve tüketicinin psikolojisini bozma iini neden yaparsnz. Burada bir mantk var m? Bunu banka deil de baka bir iletme yaparsa batar. Burada kesinlikle kast var, kötü niyet var, hukuku kullanma var, insanlar bunu unutmasn salayarak hukuktan para kazanma düüncesi var. Dosyalar açlmas, icra masraflar, avukat paras vesaire. nsanlarn ekonomisi bozulur mu bu ekilde, tabi ki bozulur. çünkü 5 liralk bir borç 10 liraya, 15 liraya, 20 liraya çkabiliyor. Biz burada kesinlikle kast aryoruz. Sayn Babakanmzn geçtiimiz günlerde bankalara yönelik bir sözü vard, Tefecilik yapmay brakn. Hakikaten tefeciliin de ötesinde bu. Bu, toplumdaki dengeyi bozmak adna yaplan bir ilemdir. Bu konuda hükümeti de Cumhurbakanmz da bankalar konusunda ciddi denetim yaplmas için talimat vermeye çaryoruz.

- Bankalar bu tarz ilemleri bir ilkokul çocuuna dansn

ahin, bankalarn kurulu kredi ödemelerini özellikle ayarladn düündüünü öne sürerek, unlar anlatt:

2 bin 222 lira 22 kuru taksit ödemesi var. 22 kuru tedavülde yok. Bunu unutabilirsiniz. Hatrlatmas gereken kim, bankalar. Sizi zrt prt arayp da unu ister misiniz, bunu ister misiniz diye soran bankalarn 10 ayda 22 kuru borcunuz birikmi, onu da yatrr msnz? demesi lazm fakat demiyor. Niyeti iyi deil çünkü. Tüketicilerin kurulu taksitleri varsa buna dikkat etmelerini ve 1 lira fazla yatrmalarn tavsiye ediyorum. Bankaya borçlu kalmasnlar. çünkü 1 kuru için, 1 lira için 60 bin liralk araca rehin konabilir. Tüketicinin o an ba dertte olabilir, ihmal edebilir, hastadr. 60 bin liralk araç sata çkartlr. 2 liralk borç için 2 bin lira masraf yaplr. Yazk. Bu, usül ekonomisine uymaz. Bankalarn mutlaka bu tarz ilemlerde bir ilkokul çocuuna danmalar lazm. Bunu yapalm m yapmayalm m karl m oluruz yoksa zarar m ederiz? diye.

Ana Sayfaya Git