2 milyon esnaf başvuru yaptı

Gelir kaybı ve kira destekleri için 2 milyondan fazla esnaf ve sanatkar başvuruda bulundu

Haberler 16.01.2021 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kii tacirlere yönelik destekler için 2 milyondan fazla bavuru geldiini belirterek, Gelir kayb desteine 1 milyon 300 binin üzerinde, kira desteine 754 bin civarnda müracaat eden esnafmz var. dedi.

Bakan Pekcan, Ekonomi Muhabirleri Dernei (EMD) Yönetim Kurulu Bakan Turgay Türker ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

EMDnin faaliyetlerine ilikin bilgi alan Pekcan, ekonomi muhabirlerinin gündeme ilikin sorularn yantlad.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn tüm dünyada hem arz hem talep yönüyle bir ok yarattn ve kinci Dünya Savandan sonra görülen küresel anlamda en büyük ekonomik krize neden olduunu ifade eden Pekcan, ann yaygn kullanmyla beraber 2021 ylnda salgndan kurtulmay ümit ettiklerini söyledi.

Pekcan, mutasyona uram Kovid-19un Avrupada hzla yaylmasnn da Türkiyeyi olumsuz etkilediine dikkati çekerek, bu süreci Türkiyenin iyi yönettiini, vaka saylarnn kontrol altna alndn bildirdi.

En önemli konulardan birinin de Türkiyenin salk sistemi ve bu sistemdeki sosyal devlet anlay olduuna iaret eden Pekcan, bu yaklamn Türkiyenin bütün dünyadan pozitif ayrmasn saladn dile getirdi.

Pekcan, sadece salk deil, ekonomik hayatn da salgn sürecinden etkilendiini hatrlatarak, bu anlamda restoranlar, kafeler gibi yerler ile turizm ve ulatrma gibi sektörlerin, esnaf ve sanatkarlarn en çok etkilenen kesimler olduunu ifade etti.

Bakan Pekcan, lk günden itibaren devletimiz, Sayn Cumhurbakanmzn himayelerinde hayata geçirilen Ekonomik stikrar Kalkan Paketinin kapsamn sürekli gelitirerek, hem finansman hem istihdam desteiyle i dünyamzn yannda oldu. diye konutu.

- Devletimiz, ticaret erbabmzn yannda olmaya devam edecek

Salgnn bandan bu yana esnaf ve sanatkarlara yönelik TESKOMB ve Halkbank araclyla da gerek kredi ödemelerinin ertelenmesi gerekse düük faizli kredi destekleri salandn vurgulayan Pekcan, bu süreçte sel ve deprem felaketleri yaandn, bunlara yönelik de TESKOMB üzerinden 50 bin liraya kadar hibe destei salandn anmsatt.

Pekcan, bunlarla birlikte, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann geçen ay açklad esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kii tacirlere yönelik gelir kayb destei ve kira destei ile Kovid-19dan etkilenen iletmelerin yannda olduklarn belirterek u deerlendirmede bulundu:

Söz konusu desteklere yönelik talepleri ve bavurular 30 Aralk 2020 itibaryla almaya baladk. Burada en çok etkilenen 133 i kolunu tespit ettik, internet sitemizde yaymladk. Bunlarla ilgili faal olan ticari iletmelerde basit usulde vergiye tabi olanlardan, esnaf ve sanatkarlardan, vergi muafiyeti olan kaybolmaya yüz tutmu meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarlarmzdan kimlerin yararlanabileceklerini ilan ettik. 11 Ocak Pazartesi akamna kadar bavuru sürecini uzatmtk, gerekirse yine uzatrz. u ana kadar 2 milyonun üzerinde bavuru var. Gelir kayb desteine 1 milyon 300 binin üzerinde, kira desteine 754 bin civarnda müracaat eden esnafmz var. Devletimiz her zaman olduu gibi bu zor günlerde ticaret erbabmzn yannda olmutur, bundan sonra da olmaya devam edecektir.

- Kirac ile kiralayanlarn beyanlarnn örtümesi gerekiyor

Destee müracaatlarda Ticaret Bakanlndaki veri sistemiyle Hazine ve Maliye Bakanlndaki sistemin karlkl mutabakatn salamak için çalma yapldn belirten Pekcan, Bunlar tamamlanr tamamlanmaz da inallah ocak ay içinde bu ödemelerin mümkün olan en ksa zamanda gerçekletirilmesi için elimizden geleni yapyoruz. ifadelerini kulland.

Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanl ile yürüttükleri mutabakatlar bu hafta sonuna kadar tamamlamay hedeflediklerine dikkati çekerek, Tabii kira destei de olduu için kiralayann verileriyle kiracnn beyanlarnn örtümesi gerekiyor. Bunlar örtümedii zamanda da bu defa belki kira ödemesi veya kontrat sorgulamas yapmamz gerekecek. dedi.

Ayrca, baz otobüs, servis ve taksi oförlerinin de kira desteine müracaat ettii bilgisini veren Pekcan, Bunlar kira haklar söz konusu olmayan i kollarmz. Bunlar da kontrol ediliyor. dedi.

Bakan Pekcan, söz konusu desteklerin bütçeye maliyetinin sorulmas üzerine, bu destekler için 5 milyar liralk bir bütçe ayrldn dile getirdi.

- Fahi fiyat frsatçlarna 12 milyon liraya varan ceza

Haksz fiyat art yapan iletmelere yönelik denetimlerin ve yaptrmlarn sorulmas üzerine de Bakan Pekcan, öncelikle salgn frsat bilerek fahi fiyat uygulamak isteyenlere kar Reklam Kurulunu devreye aldklarn söyledi.

Pekcan, salgnla birlikte ç Ticaret Genel Müdürlüü bünyesinde Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulunu oluturduklarn belirterek unlar kaydetti:

Bu kurulda 13 üye var, 8i kamu kurulular, dierleri TOBB, TESK, üretici birlikleri, tüketici birlikleri ve perakende sektörü temsilcilerinden oluuyor. Yaplan denetimler sonucunda karara varlmas belki zaman alyor, tüketici bir ey gördüü zaman hemen onu satan cezalandrmamz bekliyor ama böyle yaparsanz da ticareti kilitlemi olursunuz. Biz ne yapyoruz? Tespitimizi yapyoruz ve o firmadan savunmasn istiyoruz, 10 gün süre veriyoruz. Savunmas alndktan sonra ilk kurul toplantsnda karar veriyoruz. Burada ortak bir karar alnyor. Haksz Fiyat Deerlendirme Kurulunun son toplantsnda 92 firmaya 2 milyon 240 bin lira ceza kesildi. Kurul tarafndan bugüne kadar 10 toplantda, 375 firmaya 11 milyon 855 bin lira ceza kesildi. Tabii bunlarn arasnda Tüketici Genel Müdürlüümüzün ve Reklam Kurulunun kestii cezalar yok. Pandemi döneminde en çok ceza verilen ürün gruplar arasnda gda ürünleri bulunuyor, elektronik eya, tra makineleri, ekmek makineleri, kolonyalar, maskeler de var.

Ana Sayfaya Git