2 Ocak'a kadar başvur, GSS borcunu sildir

Hiç gelir testine girmeyenler için büyük fırsat... Bu kişiler 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırıp kısmi aftan yararlanabilirler. Yaşadıkları hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden azsa eski borçlar silinecek.

Haberler 14.12.2016 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prim borçlarnn yaplandrlmasyla ilgili süreç tamamland. Genel salk sigortas prim borcu bulunan kiiler için frsat halen devam ediyor. Bavuruda bulunan kiiler yeni yla borçsuz girebilirler. GSS prim borcu konusunda ksmi bir af ve yaplandrma söz konusu. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler için ksmi af var. Buna göre çalmayan ve bir sigortalnn bakmakla yükümlü olduu kiiler arasnda yer almayan kiilerin 2012den itibaren gelir testi yaptrmas gerekiyordu.

HANE GELR ÖNEML

Bu kiiler eer daha önce hiç gelir testine girmemilerse, 2 Ocak 2017ye kadar gelir testi yaptrp ksmi aftan yararlanabilecekler. Buna göre daha önce hiç gelir testine girmeyen bir kii, 2 Ocaka kadar gelir testi yaptrrsa ve yaad hane içindeki kii bana düen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise, geriye dönük bütün borçlar silinecek. Bu kii prim affndan yararlanm olacak. Bu nedenle bu durumdaki kiilerin mutlaka 2 Ocaka kadar gelir testi yaptrmas gerekiyor. Bu sayede yeni yla borçsuz girebilirler.

FAZ, CEZA, ZAM YOK

Daha önce hiç gelir testine girmeyen kiiler gelir testi yaptrrlarsa ve gelirleri asgari ücretin üçte birinden daha yüksek ise, bu durumda geçmie dönük borçlar gelir testinin sonucuna göre güncellenecek. Bu borcu pein olarak ödeyen kiilerin borçlarnn faiz, gecikme zamm ve cezalar silinecek. Dolaysyla güncellenen borcun yalnzca ana paras ödenecek. Güncellenen borç miktarnn taksitle ödenmesi halinde ise gecikme zamm ve cezas silinecek. Dolaysyla pein ödeyen faizden de kurtulacak, 12 taksitle ödeyenler ise gecikme zamm ve cezas ödemeyecek.

SALIKTAN YARARLANMA HAKKI VAR

Genel Salk Sigortas (GSS) prim borcu bulunan kiilerin borçlarn yaplandrmalar yalnzca devlete olan borcun ödenmesi anlamna gelmiyor. Bu kiiler borçlarndan ötürü salk hizmetlerinden yararlanamyorlard. Borç yaplandrmas sonras ilk taksit ödendii andan itibaren bu kiiler salk hizmeti almaya balayabilecekler. Dolaysyla bu durumdaki kiilerin salk hizmeti almasnn önünde bir engel de kalmam olacak.

Daha önce hiç gelir testi yaptrmayanlarn mutlaka 2 Ocaka kadar gelir testi yaptrmas gerekiyor. Bu durumdaki kiilere her ay yazlan borç miktar, gelir testi yaptrmalar halinde güncellenecei için bu kiiler krda olacaklar. Dolaysyla borçlarnn bir miktar otomatik silinecek. Bu kiilerin gelirleri asgari ücretin üçte birinden düükse borçlar tamamen silinecek. Bu frsatn kaçrlmamas gerekiyor.

YAPILANDIRMA çN 31 OCAK

Daha önce gelir testine giren ve prim borcu çkan fakat bu borcu ödeyemeyenler için de yaplandrma imkn var. Bu borçlar yeniden yaplandrarak öderlerse, gecikme zamm ve cezas silinecek. Bu kiilerin borçlarn 12 ayda taksitle ödemeleri halinde borç dnda bir tutar tahsil edilmeyecek. Bu kiiler için de son bavuru tarihi 31 Ocak.

NEREYE BAVURULACAK?

Daha önce gelir testi yaptrmayan kiiler bavurularn SGKya deil, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflarna yapacak. Vakflar illerde valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlklarda bulunuyor. Bu kiiler önce SYDVlere bavurup gelir testi yaptracaklar, daha sonra SGKya bavuracak.

Ana Sayfaya Git