2. Ünite devrede!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nda önemli bir eşik daha aşılırken, barajın 2'nci ünitesinde de elektrik üretimine başlandı.

Haberler 30.06.2020 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlndan yaplan açklamada, Türkiyenin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan barajn ilk elektrik üretim ünitesinin 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann video konferans yöntemiyle itirak ettii törenle hizmete alnd anmsatld.

Açklamada, 1200 megavat kurulu gücü ve ylda üretecei yaklak 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerjiyle Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarndan sonra ülkenin dördüncü büyük baraj konumundaki Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Barajnn tüm ünitelerinin devreye girmesiyle sadece enerji üretiminden ekonomiye yllk 412 milyon dolar katk salanaca bildirildi.

Bu üretim rakamyla 6 milyon nüfuslu bir ehrin yllk enerji ihtiyacnn karlanabileceine iaret edilen açklamada, Bu kapsamda kademeli olarak hizmete alnan barajn 400 megavat kurulu güce sahip olan 2nci ünitesi devreye alnd. 3üncü ve 4üncü ünitelerin test çalmalar ise devam ediyor. 3üncü ünitenin temmuz aynn ilk yarsnda devreye alnmas planlanyor. ifadelerine yer verildi.

YATIRIM TUTARI 18 MLYAR LRA

Açklamada, ön yüzü beton kapl kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluu bakmndan dünyada birinci srada yer alan barajn, temelden 135 metre yükseklie, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1820 metre kret uzunluuna sahip olduu aktarlarak, Ilsu projesi baraj, yeniden yerleim, tarihi ve kültürel varlklarn korunmas ve dier inaatlarla beraber yaklak 18 milyar liraya mal oldu. bilgisi de paylald.

Ana Sayfaya Git