2021'de su tutulacak?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) bölge genelindeki sulama hedeflerine ulaşılacağını belirterek, "2020 yılı sonu itibarıyla barajda ön yüz beton imalatlarını bitirmeyi ve 2021 başlarında barajı su tutmaya hazır hale getirmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Haberler 12.12.2019 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakdemirli, yapt yazl açklamada, Silvan Barajnn gövde kazlarnn tamamlandn ve gövde dolgusu imalatlarnn devam ettiini bildirdi.

Yaklak 8,8 milyon metreküp olan gövde dolgusunun 7,7 milyon metreküpünün bitirildiine iaret eden Pakdemirli, Barajn genel fiziki gerçeklemesi ise yüzde 70 seviyelerine ulat. Silvan Barajnn tamamlanmasyla GAPn bölge genelindeki sulama hedeflerine ulalacak. 2020 yl sonu itibaryla barajda ön yüz beton imalatlarn bitirmeyi ve akabinde 2021 balarnda baraj su tutmaya hazr hale getirmeyi hedefliyoruz. bilgisini verdi.

Pakdemirli, yaklak 2 milyon 400 bin dekar tarm arazisinin Silvan Baraj ile sulanacana dikkati çekerek unlar kaydetti:

Silvan Baraj birçok farkl fonksiyonu daha bünyesinde barndracak. Bu barajmz hem kendisi su kayna toplayacak hem de dier küçük barajlara su verilmesini salayacak. Proje kapsamnda çok ciddi sulama tünelleri olacak. Babakaya ve Silvan gibi kapasiteli tüneller oluturulacak. 100 kilometreyi akn ana sulama kanal yaplacak.

- Silvan Projesi 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluuyor

Toplam 8 baraj ve 23 sulama tesisi yapmnn hedeflendii Silvan Projesi kapsamnda Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Balar, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere barajlar ina ediliyor.

Bu barajlarn tamamlanmasyla bölgede 7 milyar 500 milyon metreküp suyun depo edilecei bir kapasite oluturulacak.

- Terör nedeniyle gecikme yaand

Silvan Projesi kapsamnda inas süren ve terör saldrlar nedeniyle yapmnda 2 yl gecikme yaanan Silvan Baraj ise bölgede sulama hedeflerinin yakalanmas açsndan büyük önem tayor. Baraj, 175,5 metre yükseklii ve 8,8 milyon metreküp hacimli gövdesiyle Türkiye ve Avrupann en yüksek ön yüzü beton kapl baraj olacak.

Enerji ve sulama maksatl ina edilen Silvan Baraj, oluturaca 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmiyle GAPn Atatürk Barajndan sonra ikinci büyük sulama baraj niteliini tayacak. 4 aamal olarak planlanan Silvan Projesi kapsamnda, her aamada Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artrlacak. Dolaysyla Silvan Barajndan üretilen elektrik enerjisi kademe kademe azalacak ve zaman içinde enerji üretimi 681 gigavatsaatten 88,41 gigavatsaate inerken sulamaya verilen su 1,791 milyon metreküpe çkacak.

Ana Sayfaya Git