2021'in trafik cezaları belli oldu

Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına göre yeni yılda yüzde 9,11 zamlı uygulanacak.

Haberler 01.01.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede 28 Kasmda yaymlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliinde Hazine ve Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanlnca yeniden deerleme orannn yüzde 9,11 olarak belirlenmesinin ardndan yarndan itibaren uygulanacak trafik ceza miktarlar da güncellendi.

Buna göre, 2021de en düük ceza, tama snr üstünde yolcu alan sürücülere 113 lira olarak kesilecek. En yüksek ceza ise 35 bin 699 lira ile iletme artlarna uymadan araç muayene etmeyi üçüncü kez tekrarlayanlar için uygulanacak.

Yetkisi olmad halde aracnda çakar tabir edilen kl/sesli uyar sistemlerini kullananlara 1339 lira ceza verilecek. Sürücü ayn zamanda araç sahibi deilse ayrca tescil plakasna da ayn miktarda ceza uygulanacak.

Araç tescil belgesini araçta bulundurmayanlar ile tescil plakasn monte edilmesi gereken yerin dnda bir yere takanlara 122 lira para cezas kesilecek.

EMNYET KEMER TAKMAYANA 144 LRA CEZA

Park ve duraklama yasaklarna, dönü ve geçme kurallarna, kavaklarda geçi hakkna, indirme ve bindirme kurallarna uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüü kullanmayanlar, trafik kurallarna uymayan yayalar ile araçlardan çöp atanlar ve araçlarda yüksek seste müzik açanlar 144 lirayla cezalandrlacak.

Engellilere ait alanlara park edenlere 288 lira ceza verilecek.

Araç yükleme kurallarna uymayann cezas 300 liradan 7 bin 369 liraya kadar deiecek.

Krmz k ve erit ihlali yapanlara, yüzde 30a kadar hz snrn aanlara, araç sürerken cep telefonu kullananlara, araç muayenesini yaptrmayanlara 314 lira ceza uygulanacak.

Ayr bisiklet yolu veya eridi varsa bisiklet ve elektrikli skuteri tat yolunda sürenlere, bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosikletleri yayalarn kullanmas için ayrlan yerlerde sürenlere, elektrikli skuter ile srtta tanabilen kiisel eya harici yük ve yolcu tayanlara da 314 lira ceza kesilecek.

Yetkisiz tamaclk yapan araçlardan tamaclk hizmeti alanlar, 446 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ya da yabanc sürücü belgesiyle artlara aykr araç kullananlar 543 lirayla cezalandrlacak.

PLAKADA DEKLN CEZASI 551 LRA

Araçlarna nitelik veya ölçülere aykr plaka takan, öngörülen sayda tescil plakas takmayan, farkl okunmas veya okunmamasn salayacak ekilde tescil plakasnda deiiklik yapanlara 551 lira ceza verilecek.

Tehlikeli veya zararl maddeleri, arlk ve boyutlar bakmndan tanmas özel izne bal eyay izin almadan tayan ve tattranlara 607 lira ceza uygulanacak.

Hz snrlarn yüzde 30dan yüzde 50ye kadar aan, takograf ve taksimetre kullanmayan, yaya veya okul geçitleri ile kavak giri ve çklarna yaklarken yavalamayan ve buralardan geçmek üzere olan yayalara öncelik vermeyenler 652 lirayla cezalandrlacak.

K lastii kullanma zorunluluu bulunan yolcu ve eya tamacl yapan araçlarda bu kurala uymamann cezas 835 lira olacak.

ALKOLLÜ ARAç KULLANAN 1339 LRA ÖDEYECEK

Alkollü olarak araç kulland ilk kez tespit edilen, trafii aksatacak veya tehlikeye sokacak ekilde art arda birden fazla erit deitiren, ters istikamette araç süren, emniyet eridi ihlali yapan ve hz snrlarn yüzde 50den fazla aan sürücüler 1339 lirayla cezalandrlacak.

Korsan yolcu tamacl yapanlara 1339 liradan 6 bin 700 liraya kadar ceza verilecek. Alkollü ekilde araç kulland ikinci kez belirlenenler 1679 lira, tescilli arac plakasz kullanan sürücüler ise 2 bin 270 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Sürücü belgesiz motorlu araç kullananlar 2 bin 698 lira ceza ödeyecek.

Uyuturucu veya uyarc maddelerin kullanlp kullanlmadn ya da alkolün kandaki miktarn tespit amacyla kolluk kuvvetlerince teknik cihazlar kullanlmasn kabul etmeyenlere 3 bin 836 lira ceza verilecek.

Radarlarn yerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazlar imal veya ithal edenler 4 bin 67 liradan 6 bin 784 liraya kadar ceza ödemek zorunda kalacak. Bu cihazlar araçlarnda bulunduranlara ise 2 bin 698 ila 4 bin 67 lira arasnda ceza uygulanacak.

DRFTE 6 BN 700 LRA CEZA

Sahte ya da baka bir araca ait plakay takan veya kullananlar, 6 bin 687 lira cezay ödemek zorunda olacak. Drift/spin atarak trafii tehlikeye düürenlere 6 bin 700 lira ceza uygulamas yaplacak.

Uyuturucu veya uyarc madde alarak araç kullanan kiiler 6 bin 909 lirayla cezalandrlacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sigorta irketlerine 10 bin 195 lira ceza verilecek.

Yetkisiz olarak tescil plakas basan veya datanlar, 13 bin 374 lirayla cezalandrlacak.

Araç tesciline yetkili bayilerin belirlenen usul ve esaslara aykr hareket etmesinin bedeli 22 bin 823 lira olacak.

Bu arada, kesilen para cezasn 15 gün içinde ödeyenlere yüzde 25 indirim uygulanacak.

Ana Sayfaya Git