2047 rakımlı yaylada bal hasadı

Siirt'in Pervari ilçesinde PKK'ya yönelik operasyonların ardından terörden arındırılan 2047 rakımlı Çemikari Yaylası'nda, törenle bal hasadı yapıldı. İlk hasadı yapan Vali Osman Hacıbektaşoğlu, bölgenin terörden kurtulduğuna değindiği konuşmasında, "Bütün fenni analizlerde bu balın çok kaliteli olduğu ortaya çıkıyor, mutlaka hak ettiği değerini bulacaktır" dedi.

Haberler 15.11.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKya yönelik güvenlik güçlerinin gerçekletirdii baarl operasyonlarn ardndan huzur ve güven ortamnn olutuu Siirtin Pervari ilçesindeki 2047 rakml çemikari Yaylasnda kara kovan balnn hasad yapld. 3 tonun üzerinde verimin beklendii hasat için düzenlenen törene Vali Osman Hacbektaolu, l Jandarma Komutan Tugeneral Uur Ertekin, Pervari Kaymakam Ali Recai Yerlikaya, Belediye Bakan Tayyar Özcan, Tarm ve Orman l Müdürü Ergün Demirhan, Siirt Ar Yetitiricileri Birlii Bakan Faik Ete, Pervari Tarmsal Bal Kalknma Kooperatifi Bakan Orhan Korkusuz, köy muhtarlar, ar üreticileri ve bölge halk katld. Törende özel arc kyafetlerini giyen Vali Hacbektaolu, ilk hasad yapt.

TÜRKYENN EN KALTEL BALI

Tarm ve Orman l Müdürü Ergün Demirhan, çalmalarla ilgili bilgi vererek, Yaklak 10 bin kovana sahip 13 büyük balcmz bir araya gelerek ilçelerine duyduklar vefa borcu olarak yüksek kalitede bal üretimi yapmak üzere 2020 ylnda Pervari Bal Kooperatifini kurdular. Balclarmz gönüllü olarak kooperatife 700 kovan vererek çemikari yaylasnda üretime baladlar. çemikari yaylasnda, kovanlarn tamam geleneksel sepet kovan eklinde olup üretim gezgin arclk olmadan sabit arclk eklinde hakiki, gerçek Pervari bal üretilmektedir. Analizlerin hakl iddiamz desteklemi olmasnn mutluluunu yayoruz. unu rahatlkla söyleyebiliriz ki Türkiyenin en kaliteli baln üretiyoruz. Balda bir kalite unsuru olan prolin deeri kaliteli balda 500-600 iken, Pervari Bal Kooperatifinin yaylada üretmi olduu ballarda prolin deeri bin 100ün üzerindedir. Bu yl bin kovandan 3 bin 200 kilo verim beklenmektedir. DKAnn (Dicle Kalknma Ajans) Sosyal Gelimeyi Destekleme Program (SOGEP) kapsamnda kabul edilen 1 milyon TL hibeli ve 1 milyon 750 bin TL bütçeli Pervariden Yaylan ifa projesi kapsamnda ilçede bal paketleme tesisi kurulacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git