21 ilde tohum hibe edilecek!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Yaz dönemi ekilişlerinde kesinti yaşanmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş için 'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı' başlattık"

Haberler 07.04.2020 - 03:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, ekilebilir tüm arazileri üretime kazandrmak için Bitkisel Üretimin Gelitirilmesi Programn balattklarn belirterek, Yazlk ekim yaplabilecek alanlarda ekililerin kesintiye uramamas ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katlmas için, proje kapsamnda belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumlarn yüzde 75ini hibe ediyoruz. ifadelerini kulland.

Pakdemirli, yazl açklamasnda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn dolaysyla bitkisel üretimin devamll ve gda arz güvencesini salamann büyük önem tadn bildirdi.

Bu amaçla yürütülen çalmalara dikkati çeken Pakdemirli, u deerlendirmede bulundu:

Yaz dönemi ekililerinde kesinti yaanmamas ve mümkün olan tüm ilenebilir arazilerde ekili için Bitkisel Üretimin Gelitirilmesi Program balattk. Bu projeyle ülkemiz için, hububat, baklagil ve yal tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artn salamay, ayn zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolaysyla da tarm arazilerinin etkin ekilde kullanlmasyla tarmsal üretimin artrlmasn hedefliyoruz. Program dorultusunda mevcut üretim alanlarna ilave yazlk ekili yaplabilecek alan ve ürün deseni bilgileri topland. Yazlk ekim yaplabilecek alanlarda ekililerin kesintiye uramamas ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katlmas için, bu proje kapsamnda belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumlarn yüzde 75ini hibe ediyoruz. Yüzde 25i ise çiftçi katksyla karlanacak.

- Tohum datmna baland

Pakdemirli, mevsim itibaryla öncelikli olarak tohumlarn üreticilere datmna baland bilgisini vererek, ekimi yaplacak ürünlerin buday, arpa, kuru fasulye, mercimek, msr, ayçiçei ve çeltik olarak belirlendiini aktard.

Ekimi yaplacak tohumlarn sertifikal ve miktarnn 6 bin 700 ton olduunu vurgulayan Pakdemirli, proje kapsamnda 364 bin dekar alanda ekili yaplacan ve ilk aamada ekilileri yaplan ve hasat edilecek ürünlerin toplam rekoltesinin 80 bin ton olacan bildirdi.

Bakan Pakdemirli, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim deerinin 220 milyon lira, proje bütçesinin ise yaklak 20 milyon lira olduunu kaydetti.

Proje kapsamnda Adyaman, Afyonkarahisar, Ar, Aksaray, Bingöl, çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Krkkale, Krehir, Konya, Mu, Nevehir, Nide, Samsun, Sivas, Tokat, Uak ve Yozgat yer alyor.

Ana Sayfaya Git