2B'de son beş gün

Çevre Şehircilik Bakanlığı, 2B taşınmazları ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışı uygulamasından daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesi için başvuru ve ödeme süresini 16 Aralık'a kadar uzattı.

Haberler 12.12.2019 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2/B tanmazlar ve Hazineye ait tarm arazilerinin kiraclara, kullanclara ve paydalara satnda, rayiç bedel ve hak sahiplerini belirleme çalmalarnn tamamland illerde sat ilemleri sürüyor

HABER MERKEZ

2B tanmazlar ile Hazineye ait tarm arazilerinin sat uygulamasndan yararlanmak isteyenler 16 Aralka kadar bavuruda bulunabilecek.

çevre ve ehircilik Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, kamuoyunda 2/B yasas olarak bilinen 6292 sayl Kanun uyarnca, Hazine adna orman snrlar dna çkarlan tanmazlarn hak sahiplerine sat uygulamas devam ediyor.

Tarmla geçimini salayan vatandalarn bu arazileri uzun yllar kullandklar hususu göz önünde bulundurularak, belediye ve mücavir alan snrlar dnda bulunan tarm arazileri hak sahiplerine rayiç bedellerinin yüzde 50si orannda indirimli ve faizsiz 6 yl vadeli olarak satlyor.

Bu kapsamda 2012den bugüne kadar 791 bin hak sahibine yaklak 556 bin 2B tanmaz satld. Toplam deeri 11,8 milyar lira olan sat bedelinin 8,8 milyar liras tahsil edildi, geri kalan ise taksitler halinde alnyor.

- Düzenlemeden 157 bin hak sahibinin yararlanmas bekleniyor

Tarm arazilerinin satndan ise bugüne kadar yaklak 65 bin kii yararland. Bu kapsamda toplam 51 bin tarm arazisi, 790 milyon lira bedelle satld. Bu bedelin 350 milyon liras tahsil edildi.

Yine ayn kanunla çözüme kavuturulan Hazineye ait tarm arazilerinin kiraclarna, kullanclarna ve paydalarna sat uygulamasnda rayiç bedel ve hak sahiplerini belirleme çalmalar tamamlanan illerde satlara baland.

Bu arada, söz konusu kanundan daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesini salamak için yasal deiiklie gidildi. Deiiklik dorultusunda, 2/B tanmazlar ve Hazineye ait tarm arazilerinin satna ilikin, süresi içinde bavurmayanlarn, kendilerine yaplan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenlerin ve taksitli satlarda, sözlemesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasn vadesinde ödemeyenlerin bavuru ve ödeme süresi 16 Aralka kadar uzatld.

Bu düzenlemeden, tarm arazileri satlarnda bavuru ve ödeme sürelerini kaçran 27 bin kii ve 2/B satlarnda bu süreleri kaçran 130 bin kii olmak üzere toplam 157 bin vatandan yararlanmas bekleniyor.

Hazineye ait tarm arazileri ve 2/B tanmazlarnn satnda bir daha süre uzatm olmayaca, vatandalarn herhangi bir hak kayb yaamamalar için en geç 16 Aralka kadar bavurularn ve ödemelerini yapmalar gerektii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git