3 milyar dolarlık yatırım!

Elektrikli araç ve yenilenebilir enerji teknolojilerine 3 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlanıyor

Haberler 17.06.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, enerjide yeni teknoloji yatrmlarnn önemli olduunu belirterek, 2030a kadar elektrikli araçlar ile datk üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için toplamda 3 milyar dolarlk altyap yatrm yaplacan bildirdi.

Dönmez, Elektrik Datm Hizmetleri Dernei (ELDER) 14. Sektör Deerlendirme Toplantsnda yapt konumada, bugün özellikle doal afet zamannda datm irketlerinin ataca admlar ele alacaklarn ifade etti.

Elektrik datm sektörünün 2021de yaanan küresel tedarik sorunlarna ramen yatrmlarn büyük oranda gerçekletirdiini vurgulayan Dönmez, 2016-2020 arasnda yani 3. uygulama döneminde toplam 74,3 milyar liralk elektrik datm yatrm yapld. 2021-2025 yllarn kapsayan 4. uygulama dönemi için bu rakam 124 milyar lira olarak belirlendi. Halihazrda 16 milyar liras ebeke, 4 milyar liras da dier yatrmlar olmak üzere toplam 20 milyar liralk yatrm hayata geçirildi. diye konutu.

Bakan Dönmez, planl bakm için de yüzde 99,3lük gerçekleme oranna ulaldna dikkati çekerek, burada daimi rehabilitasyon, yenileme ve gelitirmenin önemli olduunu anlatt.

Elektrikte kayp orannn 2000li yllarn banda yüzde 20den fazla olduunu kaydeden Dönmez, Bugün ise neredeyse yar yarya bir düü görüyoruz. 2021de elektrikte kayp orann yüzde 11,9a düürdük. ifadesini kulland.

RESM VE DN BAYRAMLARDA BORçTAN KAYNAKLI KESNT YAPILMAYACAK

Dönmez, müteri memnuniyeti kapsamnda çar merkezlerine gelen aramalarn da önemine deinerek, irketlerin çar merkezlerine ulalabilirlik orannn yüzde 99,5 olduunu aktard.

irketlerin bakm zaman, içerii, kullanlan malzeme ve tutanaklar gibi verilerin raporland Bakm Yönetim Sistemini kuracaklar bilgisini veren Dönmez, Acil durumlara ilikin bir yönetim planlar olacak. Gerekiyorsa HAlar ve dronlar envanterlerine dahil etmelerini arzu ediyoruz. Yine olas bir durumda mobil jeneratörlerin sahada hazr bulunmasn bekliyoruz. Vatandalarmzn ald hizmetin kalitesi ve hzl olmas kadar kolay eriilebilir olmas da bizler için önemli bir husus. deerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, borçtan kaynakl kesintilerin resmi ve dini bayramlar ile cuma, cumartesi ve pazar günleri yaplmamasna ilikin uygulamann da hayata geçirildiini hatrlatt.

Yeni datm ebekesi modelleri ve teknolojilerinin öneminin de altn çizen Dönmez, öyle devam etti:

Önümüzdeki yllarn en önemli konu balklarndan biri elektrikli otomobiller olacak. 2030a kadar elektrikli araç ebeke altyaps için 1 milyar dolarlk yatrm yaplacak. Datk enerji üretimi özellikle ana ebekeye binen yükün azaltlmas açsndan önemli. Bu nedenle, 2030a kadar datk üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için 2 milyar dolarlk ebeke yatrm yaplmas gerekiyor.

Bakan Dönmez, siber güvenlik ve dijital dönüümün sektör için kritik olduuna dikkati çekerek, sözlerini öyle tamamlad:

Dijital olgunluk seviyemizi artracak uygulamalar hayata geçirdikçe, tüketici memnuniyeti ve ebeke güvenliimiz de ayn oranda artacak. Sektörel siber atak dalmna geldiimizde ise orada oldukça popüler olduumuzu görüyoruz. Siber saldrlarn yüzde 11i enerji sektörüne yaplyor. Yaklak 9 siber ataktan 1inin enerji sektörüne yaplyor olmas dijital güvenlik meselesinin önemini gösteriyor.

Ana Sayfaya Git