İş çevreleri teşvik paketinden umutlu

Güneydoğu’da iş insanları ve turizmciler, önümüzdeki günlerde çıkması planlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer alması beklenen teşvik paketinin, yatırım için önemli olduğunu belirtti.

Haberler 16.12.2017 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ksa bir süre içinde yaymlanmas beklenen KHKdaki en önemli detaylardan biri Dou ve Güneydoudaki 23 ile yönelik yeni tevik paketi olacak. Pakette bölgenin üretim üssü haline getirip, 100 binin üzerinde insana i kaps açacak programa ilikin düzenlemeler yer alrken, bölgeye yatrm yapanlara mevcut teviklerin yan sra enerji ve finans maliyeti destei de salanacak. Bakanlar Kurulu kararyla uygulamaya geçecek paketle birlikte imalat sektöründe 130 bin olan istihdam saysnn 230 bine çkmas bekleniyor. Bölgedeki i çevreleri paketin açklanmasn dört gözle bekliyor.

Diyarbakrda bulunan Dou Güneydou Sanayici ve nsanlar Dernekleri Federasyonu (DOGUNSFED) Bakan Aziz Özklç, bugüne kadar hükümetin birçok defa tevik paketi açklamalarnda bulunduunu söyledi. Özklç, KHKda çkmas beklenen tevik paketi ile 23 ilin yararlanaca bir çalma yapld örenildi. Bu, bölgenin gerçekten ihtiyac olan bir çalma. 100 bin kiilik yeni bir istihdam söz konusu. Burada imalat sanayisine çok arlk verilmesi gerekiyor. Ayn zamanda finans eriimi noktasnda destek olmal. Teviklerin vergisel anlamda en az, 10 yl vergiden muaf tutulmas gerekiyor. çeriini bilmiyoruz ama bizim temennimiz bu yönde dedi.

Ülkenin geliimine istihdamna katkda bulunmak istiyoruz

Diyarbakr Sanayici ve nsanlar Dernei (DSAD) Bakan Burç Baysal, KHKlarla bir ekilde yaplacak olan tevik düzenlemelerini ekonomik açdan olumlu gördüklerini söyledi. Cazibe merkezi program dorultusunda gerek bölgenin gerekse kentin yüksek beklenti içinde olduunu anlatan Baysal, u aamada Kalknma Bakanlnn kaynaklarnda kaytl Diyarbakr ilinden 370 bavurumuz var. Bu bavurular bir ekilde süzgeçten geçmi bavurular. Bu yeni düzenleme ve cazibe merkezi programnn birleimi olarak okuyoruz bunu. Umut ederiz ki, beklentimiz olan cazibe merkezi yürürlüe girer, zaten halihazrda 100 bin rakam bir ekilde istihdama katk yapar diye konutu.

Bir an evvel faaliyete geçmesini istiyoruz

Mardin Turizmciler ve Otelciler Dernei (MARTOD) Bakan Özgür Azad Gürgör, tevik paketinin turizm ayann olmasn beklediklerini vurgulayarak, 2014, 2015 ve 2016 yllarnda yaanan skntlarndan dolay bu paketin ihtiyaç olduunu ve bir an evvel faaliyete geçmesini istiyoruz. Mardin turizmde çok önemli bir rol alyor. Gerek bölgede gerekse Türkiyede turizm konusunda ciddi bir potansiyele sahip. Paketin bir an önce balatlmasnn iyi olacan düünüyorum ifadelerinde bulundu.

Daha fazla destek verilmesini umuyoruz

Mardinli iletmeci Murat Büdün, bölge iverenleri olarak skntl zamanlar geçirdiklerine dikkat çekerek, unlar kaydetti:

Suriye snrnda olmamza ramen sanayiciler ve bölgedeki i adamlarnn çok zor koullarda olmasna ramen bir eyler yaptna inanyorum. Bu balamda devletin verdii tevik paketlerinin bizim gibi giriimcilere önemli katk salayacan düünüyorum. Daha çok istihdam olmas için, daha çok destek verilmesini umuyoruz.

Ekonomiyi rahatlatmasn bekliyoruz

Siirtli iletmeci smet Erta, açklanmas beklenen paketlerin ekonomiye yansmasn umduklarn kaydederek, unlar söyledi:

Fakat daha önce siyasi istikrar gelmesi gerektiini düünüyorum. Daha önce benzer çeitli tevikler çkmt ama ekonomiye katks olmamt. Bunun ekonomiyi rahatlatmasn bekliyoruz.

Beyaz eya satcs Sinan Efe, 23 ili kapsayan proje ile istihdam anlamnda verilecek teviklerin iverenlere katks olacak. Bilhassa sigorta indirimi olacan inanyorum. Sigorta indirimiyle beraber isizliin azalacana inanyoruz. Bu amaçla destek verilmesini can gönülden bekliyoruz diye konutu.

Organize Sanayi Bölgesinde Alüminyum Fabrikas leten Mehmet irin Aydodu ise, u ifadelerde bulundu:

Bu teviklerin bölgedeki ekonomiyi etkileyeceini, isizlii azaltacana inanyorum. Güzel bir paket olacan düünüyorum. Bölgenin isizlik orann çok düük bir seviyeye düüreceini tahmin ediyorum.

Ana Sayfaya Git