İş ve aş oldu

Diyarbakır'da devlet desteğiyle çiftlik kurarak hayvancılıkla uğraşan girişimciler, üretimin yanı sıra istihdama da katkı sunuyor.

Haberler 18.07.2019 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumunun (TKDK) salad destek, bölgede onlarca giriimciye i, i arayanlara da a oluyor.

Salad desteklerle bölgedeki tarm ve hayvancln gelimesine ve modern tarm iletmelerinin kurulmasna öncülük eden TKDK, ayn zamanda iini kurmak ve gelitirmek isteyen giriimcilerin de önünü açyor.

Devletin hibe destei sayesinde hayalindeki iletmeyi kuran giriimciler arasnda Diyarbakrda yaayan Özgür Doru (42) ve Remzi Moço (39) da yer alyor.

Kurduklar çiftliklerde hayvanclkla uraan, üretime katk sunan Doru ve Moço, istihdam da salad.

- DEVLET DESTE BZE KOLTUK DENE OLDU

Diyarbakrn Eil ilçesinde hibe desteiyle 22 bin metrekare alanda 200 hayvan kapasiteli çiftlik kuran Özgür Doru, ylda yaklak 80 ton et üretiyor.

TKDKden 1 milyon lira hibe destek alarak 4 milyon lira bütçe ile çiftlik kuran Doru, 100 büyükba hayvan yetitirdii tesiste kaliteli standartlarda üretim yapyor.

Doru, devletin salad destekle kurduu tesiste Tarm letmeleri Genel Müdürlüü (TGEM) araclyla yurt dndan getirilen 100 dana beslediini söyledi.

Tesisi gelitirerek et üretimini ylda 80 tondan 100 tona çkarmay hedeflediini belirten Doru, hibe destei olmadan böyle bir tesis açmasnn mümkün olamayacan vurgulad.

Devlet destei bize koltuk denei oldu. Ylda 80 ton et üretiyoruz. Amacmz bölge halkna i alan yaratmak. Halihazrda burada çalan 10 arkadamz var. diyen Doru, kurduu tesis sayesinde baka çiftçilere de örnek olduunu aktard.

Amacnn kaliteli et üretmek olduunu anlatan Doru, Bunu yapmak boynumuzun borcu. steriz ki vatandamz buradaki etten faydalansn. Ülke ekonomisine katk saladmz için mutluyuz. Hem hayvanclk hem tarm faaliyeti yürütüyoruz. Yemi de kendimiz üretiyoruz. dedi.

- ÜLKE EKONOMSNE BR NEBZE DE OLSA KATKI SALIYORUZ

Remzi Moço da geçen sene TKDKnin yüzde 50 hibe destei sayesinde Diyarbakr Tarma Dayal Organize Sanayi Bölgesinde 15 bin metrekare alanda 150 büyükba hayvan kapasitesine sahip tesis kurduunu söyledi.

Bu desteklerin giriimciler için önemli olduuna iaret eden Moço, Ylda 20 bin ton krmz et üretiyoruz. 2 kiiye istihdam salyoruz. Ülke ekonomisine bir nebze de olsa katk salyoruz. diye konutu.

- DYARBAKIRDA BÖYLE BR MKAN OLDUU çN MUTLUYUZ

çiftlikte iki yldr çalan Mustafa Güler (35), daha önce i bulamadndan çalmak için bat illerine gittiini söyledi.

Evinin yaknnda i bulmann mutluluunu yaadn vurgulayan Güler, Diyarbakrda böyle bir imkan olduu için mutluyuz. Bu iletme sayesinde para kazanyor, evimize ekmek götürüyoruz. ifadesini kulland.

- EKMEK KAPISI OLDU

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden mezun Zahide Tak da geçen sene mezun olduktan sonra çiftlikte i bulduunu dile getirdi.

Yaknlarnn, imkan yok, batya gitmen gerekiyor dediini ancak durumun öyle olmadn ifade eden Tak, Eil ilçesinde açlan çiftlik sayesinde ie kavutuunu aktard.

Tak, krsalda büyüdüünü, hayvanlarla iç içe olduunu belirterek, Buras benim için ekmek kaps oldu. dedi.

TKDK l Koordinatörü Hikmet Güne ise süt srcl, büyük ba et üretimi, kanatl hayvan yetitiricilii, yumurta tavukçuluu, tarm ve balkçlk ürünleri, süt fabrikalar, hayvan kesimhaneleri, et ilenmesine yönelik tesisler, meyve, sebze ve su ürünlerinin ilenmesi ile pazarlamasna yönelik yatrmlar konusunda giriimcileri desteklediklerini, bu desteklerin süreceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git