İş yaşamında kadının yeri!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçmişte çeşitli nedenlerle eğitimden yoksun, iş yaşamından uzak kalan kadınlar, artık farklı mesleklerde başarılarıyla ön planda yer alıyor.

Haberler 09.03.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 09.03.2018 - 09:19

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde geçmite çeitli nedenlerle eitimden yoksun, i yaamndan uzak kalan kadnlar artk i yaamna damgasn vuruyor.

Kadn isterse deiir her ey sözü misali fedakar, cefakar, azim, baar ve zorlukla mücadelede Anadolunun gururu olan kadnlar karlatklar skntlara boyun boyun emek yerine engelleri kendilerine basamak yaparak, ideallerine yürümekten vazgeçmiyor.

Bölgenin farkl ehirlerinde doan, kalabalk ailelere mensup, zor artlarda büyüyen ve eitimlerini sürdüren kadnlar artk çalma hayatndaki baarlaryla adndan söz ettiriyor.

Kimi çekirdek kimi ise geni ailelerde büyüyen, eitimlerini her art altnda tamamlayarak meslek ve kariyer sahibi olan kadnlar ayn zamanda evinin sorumluluklarn da yerine getiriyor.

Evinde kadn ve anne olan, söz konusu kariyer olduunda i yaamnda Ben de varm. diyen kadnlar, kz çocuklarnn okutulmasn, kadna yönelik iddetin, cinayetlerin, taciz ve tecavüzün son bulmasn diliyor.

- Diyarbakrda belediye bakan yardmcs

Diyarbakrn Sur ilçesinde 6 çocuklu bir ailede büyüyen Diyarbakrn Kayapnar Belediye Bakan Yardmcs ükran Mermut, AA muhabirine yapt açklamada, kadnlarn hayatn her alannda varolduunu belirtti.

Bugün Kadnlarn sorumluluklar, erkeklerin de haklar var. eklinde bir alg olduuna iaret eden Mermut, Oysa kadnlarmzn da haklar, erkeklerimizin de sorumluluklar var. dedi.

Mermut, görevi itibaryla kadnlarn her türlü sorunu ile ilgilenmeye çaltn dile getirerek, Kadnlarmz 7 gün 24 saat emekçidir. Evine, eine, çocuklarna sürekli emek harcar. Ben kadnlarmza iddetin, tacizin olmad, kadnlarn öldürülmedii bir dünya diliyorum. diye konutu.

- Surun güvenliinden sorumlu

Karsl 7 çocuklu bir ailenin kz olan Asuman Karack, PKKnn yaam hiçe sayan saldrlar gerçekletirdii, vatandan büyük maduriyet yaad Sur ilçesine geçen yl emniyet müdürü olarak atand.

Asli görevi sorumluluk bölgesinde huzur ve asayii salamak olan Karack, iinden arta kalan zamanlarnda ilçedeki kadnlarn okumas ve sosyal yaama daha etkin katlmas için çalma yürütüyor.

Karack, okumann ve okutmann önemine iaret ederek, Kadnlarmz hangi yata olursa olsun okumaldr. Aileler çocuklarn kz - erkek ayrm yapmadan okutmal. Kzlarmzn küçük yata evlendirilmesine izin vermemeliyiz. Kz çocuklarnn kendi ayaklar üzerinde salam bir ekilde duran bireyler olmasn salamalyz. dedi.

- oför Sebahat

Muta 7 çocuklu bir ailede büyüyen, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde otobüs oförlüü yapan Sebahat Sever, güler yüzü ve scak yaklam ile yolcularn hem ilgisini hem de sevgisini kazanyor.

zmirde gördüü bir kadn otobüs oföründen etkilenerek balad iinde 1,5 yl geride brakan Sever, kadnlarn istediinde her ii baarabileceinin simgesi oldu.

Sever, Bütün kadnlar hayatn her alannda her ii yapabiliyoruz. Zor ama zoru baarabiliyoruz. nsanlar da artk bunu benimsedi. nsanlarn bu durum houna gidiyor. çünkü bizler bu tarz ileri daha dikkatli yapabiliyoruz. diye konutu.

- adamlarnn kadn bakan

Diyarbakrn Sur ilçesinde 7 çocuklu bir ailede maddi zorluklarla büyüyen i kadn ükran Ylmaz, 572 erkek üyesi bulunan Sur adamlar ve Toptanclar Dernei Bakanln yürütüyor.

Yaad skntlarn hiçbir zaman kendisine geri adm attrmadn anlatan Ylmaz, pes etmek yerine mücadeleyi seçtiini aktard.

Evli ve bir çocuk annesi Ylmaz, Genç kzlarmza söylemek isterim ki hiçbir baar tesadüf deildir. Oturduumuz yerden hiçbir eye sahip olamayz. Yeter ki yürekten azimle mücadele edelim. Kadnlarmz isterse her eyi yapar. Kadn önce anne, abla ve öretmendir. Bir kadn isterse bütün aileyi eitir. çocuklarmzn idolü annedir. Bir kadn kendisini yetitirirse bütün toplumu yetitirir. ifadelerini kulland.

- Eitim kurumunda müdür yardmcs

Diyarbakrn Bismil ilçesinde 15 çocuklu bir ailenin 8inci çocuu olan Ali Kuçu Ortaokulu Müdür Yardmcs Derya Kaplan, görevini yürütürken kz çocuklarna da örnek oluyor.

Brakn çalma odasn, çalma artlarnn bile zor olduu bir ortamda ailenin üniversiteye giden ilk çocuuyum. diyen Kaplan, her türlü güçlüe ramen eitimini sürdürdüünü belirtti.

Kaplan, Anadolu kadnlar olarak hayatn her alannda var olmaya devam edeceiz. Benim genç kzlara en büyük tavsiyem, ayaa kalkmay baarabilmeleri. ifadelerini kulland.

- 4 çocuk annesi avukat

Batmanda 8 çocuklu bir ailede büyüyen ve hukuk fakültesini kazand yl evlenen nci Yavuzun aile yaam, kariyerine engel olmad.

Eitimini tamamlayarak Diyarbakrda avukatlk yapan 4 çocuk annesi Yavuz, Bir kadn hem e hem anne hem de örencilik yapabilecek güce sahiptir. Yeter ki kendimizde var olan bu gücün farkna varalm ve evlatlarmz da bu minvalde yetitirelim. Kendi gücünün, deerlerinin, hak ve özgürlüklerin farknda olan ve karsndaki insanlarn haklarna riayet eden nesiller yetitirmek biz kadnlarn elinde. eklinde konutu.

- Yaama uzanan el oldu

Vanda 9 çocuklu bir ailenin ikinci çocuu olan, 5 yldr Diyarbakr 112 Acil Serviste ambulans oförü ve paramedik olarak çalan Derya Yldz, iini akla yapyor.

Yeri geliyor hastalar kucamda tayorum, yeri geliyor onlarla alayp onlarla gülüyorum. diyen Yldz, insanlarn gördüklerinde hem aknlk yaadn hem de mutlu olduunu aktard.

Yldz, Onlarn yüzündeki tebessüm bana yetiyor. imi severek yapyorum. Erkek ii diye bir ey yoktur. Zor olduunu sandmz eyler cesaret edemediimiz için zordur. Küçük bir adm yeter. dedi.

- Filenin Elmas

Diyarbakrn Hazro ilçesinde 7 çocuklu bir ailenin ikinci çocuu olan Voleybol Antrenörü Elmas Süheyla Kzlgül, ailesinin desteiyle çocuk yalarda balad bu brantaki baarsn üniversite eitimi ile taçlandrd.

Diyarbakrl kzlarn filenin sultanlar olmas hedefi ile çalan Kzlgül, Amacm sporla sosyalleen kzlarmzn ayaklar üzerinde durabilen, daha güçlü bireyler olmasn salamaktr. Aileler çocuklarnn gelecei önünde birer set deil, basamak olmaldr. Kzlarmz iyi bir gelecei hak ediyorlar. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git