İş yeri dışındaki satışlara dikkat!

Ticaret Bakanlığı, üniversite kampüslerinde kurulan stantlardaki veya tüketicilerin evlerine gelerek yapılan iş yeri dışındaki satışlara ilişkin ulaşan şikayetler dolayısıyla tüketicilerin mağdur olmaması için uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Haberler 09.09.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, çounlukla üniversite kampüslerinde kurulan stantlarda veya tüketicilerin evlerine gelerek yaplan i yeri dndaki satlara ilikin Bakanla birçok ikayet ulat ifade edildi.

Söz konusu ikayetlerde, internet üzerinden verilen uzaktan eitim setleri bata olmak üzere, çeitli mal ve hizmetlerin kullanmna yönelik aktivasyon kart içerikli satlarda, sat temsilcilerinin 14 gün içerisinde vazgeçme hakk olduu vurgusu ile tüketicileri sata ikna ettiine dikkat çekilen açklamada, ancak çeitli bahanelerle ilgili kanunun tüketicilere tand herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai art ödemeksizin kullanabilecekleri cayma hakknn kullanmnn engellenerek tüketicilerin madur edildikleri belirtildi.

Sat temsilcileri tarafndan, tüketicilere, cayma taleplerini telefon aracl ile iletmeleri üzerine satc veya salayclar tarafndan cayma talebinin kayt edildii ve ileme konulduu yönünde yanl ve yanltc bilgi verildiine iaret edilen açklamada, böylece, mevzuatta düzenlenen 14 günlük cayma hakk kullanm süresi içinde tüketicilerin yazl olarak veya kalc veri saklaycs aracl ile iletmeleri gereken cayma bildirimini yapmalarnn hileli bir ekilde engellendii bildirildi.

Açklamada, bu durumun, tüketicilerin hiç kullanmayacaklar ve memnun olmadklar bir mal veya hizmet için ödeme yapmak zorunda braklmalarna, ödeme yaplmamas durumunda ise haklarnda haciz de dahil olmak üzere cebri icra yollarnn iletilerek sözleme konusu bedelin yannda ilave takip masraflar da dahil olmak üzere yersiz ve fazladan bedel ödemek sureti ile madur edilmelerine yol açt vurguland.

- SPAT YÜKÜ TÜKETCLERE AT

Üniversite kampüsleri ya da perakende sat yerleri kullanlmakszn tüketicinin ev veya i yaantsn sürdürdüü mekanlar gibi i yeri dnda yaplan satlarda cayma hakknn kullanmna ilikin ispat yükünün tüketicilere ait olduu kaydedilen açklamada, bu nedenle cayma bildiriminin 14 gün içerisinde yazl olarak veya ksa mesaj, elektronik posta gibi kalc veri saklaycs ile gerektiinde ispat da salanabilecek ekilde yaplmas gerektiinin alt çizildi.

Açklamada, ambalaj gibi koruyucu unsurlar açld takdirde tüketiciler açsndan cayma hakknn kaybna yol açacak aktivasyon kart gibi dijital içeriklere ilikin sözlemelerde sat temsilcilerinin bunlar açmas ya da kazmasna izin verilmemesinin daha sonradan hak kayb yaanmamas adna önem arz ettii belirtildi.

Açklamada, bununla birlikte, ilgili mevzuat uyarnca cayma hakk bulunan sözlemelerde satc veya salayclarn tüketicileri cayma hakk konusunda gerektii ekilde bilgilendirmemesi veya düzenlemelerde belirtilen dier yükümlülüklere aykr hareket etmesi durumunda, tüketicilerin cayma hakkn kullanmak için 14 günlük süreyle bal olmad ve bu sürenin cayma süresinin bittii tarihten itibaren bir yl sonra sona erecei hatrlatld.

Tüketicilerin, i yeri dnda yaplan satlarda satc veya salayclarn Ticaret l Müdürlüünden alnm bir yetki belgesi olup olmadna ve cayma hakk bulunan sözlemelerde 14 günlük cayma süresi içerisinde sözlemeye konu mal veya hizmet karlnda tüketicilerden herhangi bir isim altnda ödeme yaplmasnn veya borç altna sokan herhangi bir belge verilmesinin istenemeyeceine dikkat etmesi gerektii belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Bunun yan sra i yeri dnda yaplan sat sözlemeleri yazl olarak yaplmadkça geçerli olmayacaktr. Satc ve salayclar, sözlemeyi tüketiciye imzalatmak ve sözleme tarihi ile sözlemenin bir örneini elden teslim aldm. ifadesini, cayma hakknn kullanlabildii sözlemeler için de 14 gün içinde cayma hakkmn olduu konusunda bilgilendirildim. ifadesini tüketicinin kendi el yazs ile yazmasn salamak zorundadr.

- DENETMLER ARALIKSIZ DEVAM EDYOR

Açklamada, bu yl Ticaret Bakanl tarafndan gerçekletirilen denetimler neticesinde mevzuata aykr uygulamalar tespit edilen satc/salayclara toplam 541 bin 676 lira idari para cezas uygulandna dikkat çekilerek, söz konusu denetimlerin aralksz devam ettii belirtildi.

Bireysel tüketici uyumazlklarnn çözümünde iki kurumun yetkili klndna iaret edilen açklamada, bunlarn, Ticaret l Müdürlüü, ilçelerde Kaymakamlk bünyesinde oluturulan Tüketici Hakem Heyetleri ve illerde Tüketici Mahkemeleri olduu bildirildi.

Tüketicilerin, firmalarn uygulamalar nedeniyle madur olmalar durumunda, kayplarnn tanzim edilmesi amacyla deeri 8 bin 480 lirann (2019 yl için) altnda bulunan uyumazlklarda tüketici hakem heyetine, deeri 8 bin 480 lira ve üzeri olan uyumazlklarda ise tüketici mahkemesine bavurabildii ifade edilen açklamada, maduriyet yaanan veya mevzuat hükümlerini ihlal ettii düünülen satc veya salayclar hakknda da denetim faaliyetlerinin gerçekletirilmesi için Ticaret l Müdürlüklerine veya Bakanla ikayette bulunulabilecei anmsatld.

Ana Sayfaya Git