İşçi gittiler, işveren döndüler

Devletin yatırımcıya sunduğu bedava arsa tahsisi, makine desteği, sigorta primi, enerji ve vergi indirimi sayesinde, İŞKUR, KOSGEB ve DİKA'nın sağladığı destekle Batman, tekstilde gözde üretim merkezi haline geldi.

Haberler 30.05.2018 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmandan yaklak 20 yl önce stanbul, zmir ve Bursaya göç edip, oradaki tekstil atölyelerinde çalan 150ye yakn giriimci devlet desteiyle memleketlerinde üretim tesisi kurdu, binlerce kiiye istihdam salad.

Terör olaylar bata olmak üzere çeitli nedenlerle 1990l yllarda köyden kente göçün yaand illerden Batmanda, i bulamadklar için geçim sknts yaayanlar bir süre sonra büyükehirlere göç etmek zorunda kald.

Bata stanbul, zmir ve Bursa olmak üzere bat illerinde özellikle tekstil sektöründe çalanlar için, 2003 ylndan itibaren siyasi gelimelerin ekonomi üzerindeki olumlu etkisi, salanan huzur ortam, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinin kalknmas için uygulanan tevik ve kamu kurulularnn projeleri, memlekete yatrm cazip hale getirdi.

Giriimcilere sunulan bedava arsa, makine destei ile sigorta primi, enerji ve vergi indirimi ile KUR, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme daresi Bakanl) ve Dicle Kalknma Ajansnn (DKA) salad destekle Batman, tekstilciler için gözde üretim merkezi haline dönütü.

Tekstil içisi olarak yaklak 20 yl önce göç ettikleri stanbul, zmir ve Bursadaki atölyelerde çalan ve salanan bu frsatlardan faydalanmak isteyen 150ye yakn giriimci memleketine dönerek devlet desteiyle üretim tesisi kurdu.

Bu sayede son 10 ylda Batmanda kurulan yaklak 200 tekstil atölyesinde 20 bin kiiye istihdam saland.

Söz konusu atölyelerde üretilen giysilerin büyük bölümü Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

- stanbuldan geldi 220 kiiyi istihdam ediyor

çi olarak göç ettii stanbuldan iveren olarak dönen giriimcilerden biri de Ferit Eren.

bulmak için 2001 ylnda Batmandan stanbula göç eden ve orada 6 yl tekstil atölyesinde içi olarak çalan Eren (32), daha sonra bir arkadayla küçük atölye kurdu. Ksa sürede ilerini büyütmeyi ve sermaye birikimi oluturmay baaran Eren, devletin salad tevik ve destek uygulamalarndan faydalanmak üzere memleketinde yatrm yapma karar ald.

Hasankeyf ilçesinde 90 kiinin çalt atölye kuran Eren, yaklak 7 ay önce de Batman merkezde 130 kiinin istihdam edildii ikinci tesisini kurdu.

Genç nüfusa sahip ilde, kalifiye eleman skntsn KURun salad iba eitim program sayesinde gideren Eren, stanbuldan daha ii artlarda üretim yapmann mutluluunu yayor.

- Tevik Batman ahlandracak

Dou Tekstil sahibi Eren, Batmana ilk yatrm yapan tekstil firmalar arasnda yer aldn belirterek, kente ilk geldikleri dönemde tekstil sektörünün gelimeyeceini düünenlerin kendilerine güldüünü söyledi.

Atölyesindeki makineleri DKAnn salad yüzde 50 hibe desteiyle aldn vurgulayan Eren, Devletin salad imkanlar görünce bölgeye gelmek cazip geldi. Fason üretim yapyoruz, kendi markamz üretmek istiyoruz. imizi büyütmek için çalyoruz. dedi.

KUR olmasayd kalifiye eleman yetitiremezdik. KUR ile önce gençleri eitip, ardndan atölyede i ba yaptrdk. Bunun çok büyük faydasn gördük. diyen Eren, öyle konutu:

çi olarak ie baladk bugün iveren olduk. Bunu devletin sunduu imkanlara borçluyuz. Devletin sürdürdüü politikalar sayesinde ayaktayz. Yerli ve yabanc çok sayda firma bu avantajlardan faydalanmak için Batmana yöneldi. Devletin sunduu imkanlar bölgeye büyük yatrmlarn yaplmasn salyor. Tevik Batman ahlandracak.

Fareks Tekstil sahibi Cengiz Kaptanolu ise 20 yl önce ailesiyle göç ettii stanbulda bir tekstil atölyesinde ütücü olarak ie baladn söyledi.

Daha sonra sektörde farkl kademelerde çaltn ve ardndan atölye kurduunu dile getiren Kaptanolu, genç nüfusa sahip Batmanda yatrmclara salanan avantajlar dolaysyla memleketinde ortayla üretime baladn aktard.

lk etapta 60 kiiyle baladklar i yerinde bugün 400e yakn kiinin çaltn, hedefinin üretim kapasitesini yükselterek 700 kiiye istihdam salamak olduunu aktaran Kaptanolu, unlar kaydetti:

stanbuldan gelip Batmanda atölye kuran çok irket var, srada bekleyen çok giriimci de var. Organize sanayi bölgesinde arsa tahsisi bekleyen 100ü akn tekstil irketi var. Günlük yaklak 20 bin ürün üretiyoruz. Ürünlerimizin çou, Danimarka, spanya, ngiltere, Almanyaya gidiyor, buralardan da dier Avrupa ülkelerine dalyor. Batman bu gidile inallah ileride bir tekstil kenti olacak. u anda 200 atölye var, istihdam says da 20 binin üzerinde. Bu firmalarn yüzde 90 da zmir, stanbul ve Bursadan geldi.

- çiler döndükleri memleketinde istihdama kavutu

Batmanda üretim yapan tekstil fabrikalar, daha önce isizlik dolaysyla göç eden çok sayda içinin geri dönüünü de salad.

13 yl stanbulda tekstil sektöründe çalan Cengiz Altnda, stanbulda geçinemediim için Batmana döndüm. u an çok memnunum. Buras çok daha iyi, her açdan avantajl. ifadelerini kulland.

Tekoin Acar da 4 yl stanbulda tekstil atölyelerinde içi olarak çaltn, Batmanda üretim tesislerinin açldn örenince memleketine geri döndüünü belirtti.

Acar, stanbul çok zordu, o yüzden Batmana geldim. Burada çalyorum akam evime rahat gidiyorum, maa da daha iyi. Servis kapdan alyor, kapya brakyor. Orada kendi imkanlarmzla gidip, geliyorduk. Sabah erken kalkp 1-2 saatte ancak i yerine varyorduk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git