İşçi sendikaları hükümete tekliflerini sundular

Seyyanen brüt 300 lira. İlk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payı.

Haberler 24.07.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KESK. 2020 için toplam yüzde 38 art, 2021 yl için de 2020 enflasyonu art 3 puan refah pay.

Seyanen 60 lira art, tüm içilere 2019un ilk alt aynda yüzde 5, ikinci alt aynda yüzde 4 zam teklif etmiti.

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay Hükümetin yüzde 5+4lük resmi zam teklifini ve basnda yer alan dier baz oranlar konumaya deer bulmuyoruz. Seyyanen brüt 300 lira zam, ilk alt ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü alt aylarda enflasyon art 3 puan refah payn içeren talebimizde srarcyz. Gayemiz bu ülkenin büyümesi, gelimesi için emek veren, aln teri döken içilerin hakkn almas

Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Önder Kahveci Bu, masa banda hazrlanan bir toplu sözleme talep metni deil. Hem tabann istek, ihtiyaç ve arzular hem de ülkenin gerçekleriyle uyumlu bir çalma yaptk derken, Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu, kamu çalanlarnn ücretlerine 2020 için toplam yüzde 38 art, 2021 yl için de 2020 enflasyonu art 3 puan refah pay talep etti.

HABER MERKEZ

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, kamu içilerinin 2019-2020 dönemini kapsayan toplu i sözlemelerinde, seyyanen brüt 300 lira zam, ilk alt ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü alt aylarda enflasyon art 3 puan refah payn içeren taleplerinde srarc olduklarn bildirdi.

Atalay, karayollar, demiryollar, il özel idareleri, eker fabrikalar ve elektrik üretim santralleri bata olmak üzere kamudaki yaklak 200 bin içiyi ilgilendiren toplu i sözlemelerinin yürürlük sürelerinin geçtiimiz aylarda dolduunu anmsatt.

2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu Sözlemesine dair görümelerin 19 Haziranda baladn belirten Atalay, unlar kaydetti:

Bu görümede hükümete zam taleplerimizi sunduk. Buna karn hükümet 9 Temmuzda kendi teklifini bize iletti. Maalesef bu teklif bizim taleplerimizin çok gerisinde kald ve bizde büyük bir hayal krkl yaratt. O gün, bu rakamn müzakere edecek, konuacak bir taraf yok demitik, bugün de ayn yerdeyiz. Hükümetin yüzde 5+4lük resmi zam teklifini ve basnda yer alan dier baz oranlar konumaya deer bulmuyoruz. Seyyanen brüt 300 lira zam, ilk alt ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü alt aylarda enflasyon art 3 puan refah payn içeren talebimizde srarcyz.

- Grev de dahil gündeme gelebilir

Atalay, hükümetin zam teklifinin, sokan enflasyonu ile temel tüketim mallarna yaplan zamlarn oldukça gerisinde olduunu belirterek, Son iki senede elektrie yaklak yüzde 50, çay ve ekere yüzde 35-40 zamn yapld bir ortamda yüzde 5+4lük zam, gerçekle badamaz. dedi.

2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu Sözlemesinin masada bitmesini istediklerini vurgulayan Atalay, unlar söyledi:

Gayemiz bu ülkenin büyümesi, gelimesi için emek veren aln teri döken içilerin hakkn almas. Bu olmazsa, grev de dahil yasalarn belirledii snrlarda gerekli admlar gündeme gelir.

- Türk-in talebi

Türk-, 19 Hazirandaki ilk görümede, en düük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu içilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk alt ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü alt aylarda enflasyon art 3 puan refah talebinde bulunmutu.

- Hükümetin teklifi

Türk-in taleplerine karlk hükümet, 9 Temmuzdaki ikinci görümede, 3 bin 500 liradan az alan kamu içisinin ücretinde 60 lira art, tüm içilere 2019un ilk alt aynda yüzde 5, ikinci alt aynda yüzde 4 zam teklif etmiti.

KESin önerileri

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), Toplu Sözlemesi (TS) görümelerinde sunaca teklifi hazrlad. KESK, 2020 yl için toplam yüzde 38 art talebinde bulundu.

KESK E Genel Bakan Aysun Gezen, Ankarada bir otelde düzenlenen basn toplantsnda, konfederasyonun TS taleplerini açklad.

Gezen, hazrlanan teklifte, yoksulluk snrndaki art orannn maa artnda temel alnmasn istediklerini belirtti.

En düük memur maann Asgari Geçim ndirimi (AG) hariç 4 bin 222 liraya çkarlmasn istediklerini belirten Gezen, e yardmnn 478 liraya çkarlmasn ve her bir çocuk için 500 lira ödenmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Tüm kamu çalanlar için yllk 2 bin lira yakacak yardm talebinde bulunduklarn belirten Gezen, 2020 için toplam yüzde 38 art, 2021 yl için de 2020 enflasyonu art 3 puan refah pay istediklerini kaydetti.

Gezen, sahibi kamu çalanlar olan teklifi, yarn Devlet Personel Bakanlna sunacaklarn bildirdi.

KESKin teklifinde ayrca tüm kamu personeline Türkiye genelinde toplu ulam araçlarnda geçerli aylk abonman kart verilmesi, ylda iki kez brüt asgari ücret tutarnda ikramiye ödenmesi, asgari ücretin vergi d braklmas, zorunlu BES kesintisinin kaldrlmas, kadn çalanlarn 20, erkek çalanlarn 25 hizmet yln tamamladklarnda talep etmeleri halinde emeklilie hak kazanmas maddeleri yer alyor.

Türkiye Kamu-Sen zam talebini açklad

Türkiye Kamu-Sen, 2020-2021 Toplu Sözlemesinde taban ayla seyyanen 600 lira, ilk yl yüzde 10+10, ikinci yl yüzde 8+8 zam ve her iki yl için yüzde 3 refah pay talep etti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Önder Kahveci, Konfederasyon Genel Merkezinde düzenledii basn toplantsnda 5. Dönem Toplu Sözlemesine ilikin taleplerini açklad.

Memur ve memur emeklilerinin 4. Dönem Toplu Sözlemeden kaynakl kayplarnn söz konusu olduunu belirten Kahveci, bu kaybn giderilmesi için yeni dönem toplu sözlemede taban ayla seyyanen 600 lira zam yaplmasn istediklerini bildirdi.

Kahveci, 2020-2021 Toplu Sözlemesinde ilk yl yüzde 10+10, ikinci yl yüzde 8+8 zam ve her iki yl için yüzde 3 refah pay talep ettiklerini paylaarak, unlar kaydetti:

Mali taleplerimizin karlanmas durumunda, bugün 3 bin 18 lira düzeyinde olan 15in 1indeki en düük dereceli memur maa 2020 sonunda 4 bin 509 liraya, 2021 sonunda 5 bin 417 liraya, 4 bin 14 lira düzeyinde olan ortalama memur maa ise 2020 sonunda 5 bin 750 liraya, 2021 sonunda da 6 bin 908 liraya çkacaktr.

- Gelir vergisi tarifesine yeni düzenleme getirilsin

Memur maan oluturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneine dahil edilerek, emekli olacak memurlarn yaad maduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz. diyen Kahveci, dier taleplerini öyle sralad:

Ortalama memur maann yllk toplam tutar dikkate alnarak gelir vergisi tarifesine yeni düzenleme getirilsin. Kamu görevlilerinin yaad vergi adaletsizlii son bulsun. Tüm kamu görevlilerine de Bayram ikramiyesi ödensin. Geçtiimiz yl verilen sözlere uygun olarak bütün kamu görevlilerini kapsayacak ve tüm beklentileri karlayacak bir ek gösterge düzenlemesine ihtiyaç vardr, bu konudaki adaletsizlikler giderilsin. Yardmc hizmetler snfnda görev yapan personele de ek gösterge verilsin.

- Yetkili konfederasyon kendisini yalnz hissetmesin

Kahveci, taleplerini makul, bilimsel ve karlanabilir olduunu ifade ederek, öyle konutu:

Bu, masa banda hazrlanan bir toplu sözleme talep metni deil. Hem tabann istek, ihtiyaç ve arzular hem de ülkenin gerçekleriyle uyumlu bir çalma yaptk. Taleplerimizin karlanmas memurlarn biriken sorunlarnn çözümü için büyük bir adm olacaktr. Taleplerimiz geçerli temellere dayanan, son derece makul ve karlanabilir bir ekilde hazrlanmtr. Gereken ciddiyet ve azim gösterildiinde tüm taleplerimizin karlanacandan eminiz. Kanunlarn bizlere tand yetkiler ölçüsünde kamu görevlilerinin masa ba oyunlarla hakknn gasbedilmesinin önüne geçmek için elimizden gelen yapmaktan geri durmayacaz. Yetkili konfederasyon, kendisini yalnz hissetmesin. Alaca her karar Türkiye Kamu-Sen destekleyecektir. Eylemse eylem, i brakmaysa i brakma. Her türlü kararda Türkiye Kamu-Sen vardr.

- 5+4ü duyunca endieye kaplmadk deil

Bir basn mensubunun, kamu içilerini ilgilendiren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu Sözlemesi görümelerinde hükümetin yüzde 5+4lük zam teklifini anmsatmas üzerine Kahveci, 5+4ü duyunca endieye kaplmadk deil. Bu oranlarn kabul edilebilirlii yok. Türk-in ortaya koyduu tavr destekliyoruz. dedi.

Kahveci, Memur-Senin toplu sözleme masasnda dier konfederasyonlarn olmamas yönündeki talebiyle ilgili soru üzerine, Bu onlarn sürekli gündemde tuttuu bir mesele. Sizin amacnz eer üzüm yemekse, kamu çalanlarnn haklarn korumaksa, toplu sözlemede ciddi pazarlk yapmaksa Türkiye Kamu-Sen size köstek olmaz destek olur. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git