İşsizlik maaşı artacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "SGK olarak 67 milyar liralık yapılandırma portföyünün şu ana kadar yaklaşık 22 milyarı lirasının yapılandırıldığını görüyoruz. Üçte bir oranını yakaladık. Ayın 25'ine kadar da bu rakamı inşallah yüzde 70'lere taşımış olacağız." dedi.

Haberler 05.11.2016 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müezzinolu borçlarn yeniden yaplandrlmas, son yllarda yaanan maden kazalar ve aklc ilaç kullanm konusundaki sorularn yantlad.

Madenlerdeki i kazalarn önlemek için Personel Takip Sistemi ve snma odas bulundurulmas zorunluluunun 1 Ocak 2017 itibaryla uygulanmaya balanacann hatrlatlmas ve bu artlar yerine getirmeyen iletmelere hangi yaptrmlarn uygulanacann sorulmas üzerine Bakan Müezzinolu, son yllarda özellikle çok ar maden kazalarnn yaandn belirtti.

Müezzinolu, bu konuda hangi tedbirlerin alnaca, bunlarn uygulanabilirliinin takip edilmesi ve gelien koullara göre tedbirlerin gelitirilmesi gerektiini ifade etti.

Madenlerdeki kazalar önlemek için 2017 yl ba itibaryla Personel Takip Sisteminin devreye alnacan anlatan Bakan Müezzinolu, sistemle madencilik faaliyetlerinin daha yakndan takip edileceini kaydetti.

Müezzinolu, Yalnz maden için demiyorum, bütün çalan ve çaltranlar için. kazalar bizim önemli sorunumuz. kazalaryla ilgili bizim yalnz kural koymamz, yalnz kurallar takip etmemiz tek bana yeterli olmuyor. Burada gerek iveren gerekse çalan açsndan duyarllk önemlidir. deerlendirmesinde bulundu.

Son 5-6 aydaki gözlemlerine iaret ederek, bir ehir hastanesinin inaatn yüklenici firmayla gezdiklerini, 18. kattaki iskelede bir içinin baretsiz ekilde çaltn gördüklerini aktaran ve içilerin, Ben baretsiz çalmam. demesi gerektiini vurgulayan Bakan Müezzinolu, burada denetimin ve eitimin çok önemli olduunu bildirdi.

Müezzinolu, madenler konusunda da duyarlln iki tarafl olmas gerektiine dikkat çekerek, Yalnz kurallar ve kurallar denetleyen bir bakanlk olmak bizi baarl klmaz. Onun eitimini ve kültürünü oluturmamz lazm. nallah süreci o boyutuyla daha iyi noktalara tama gayretinde olacaz. diye konutu.

lac aklc kullanacak olan hekimdir

Bakan Müezzinolu, ilaç ve tbbi teknolojinin de Türkiyenin çok tükettii bir alan olduunu belirterek, bunlarn üretilmesi gereken stratejik alanlar olduunu ifade etti.

laçta her yl 21 milyar liralk harcama yapldn belirten Müezzinou, unlar söyledi:

Gelecek yl muhtemelen 22-23 milyar olacak. Her yl da artacak. Kanser ilacn dünya üretiyor, 10 yllk patentini alyor. Bu süre zarfnda biz o ilaçtan hastamz mahrum brakmyoruz ve getiriyoruz. O patent süresinde ilaç çok pahal ama ilaca paray ödüyoruz. Ondan sonraki süreçte, ilacn Türkiyede üretiliyor olmas artk patent almas lazm.

Türkiyenin medikal malzemeye de her yl 8 milyar lira ödediini anlatan Müezzinolu, Bunlardan hangilerinin Türkiyede üretiliyor olmas lazm, buna bakmak gerekir. Örnein, protez ve protez çivisinde biraz Ar-Ge biraz inovasyonu koyduumuzda çok rahatlkla bu ürünlerin neredeyse tamamn Türkiyede üretebiliriz. deerlendirmesinde bulundu.

Aklc ilaç kullanmnn da mutlaka anlatlmas gerektiine vurgu yapan Müezzinolu, açklamalarna öyle devam etti:

lac aklc kullanacak olan kimdir? Hekimdir. Bana bir antibiyotik bile yazmadn. diye ikayet olmamal. Doktor Bey, gerekli miydi antibiyotik diyebilecek bilinci, aklc bir tedavi bilincini hekimden istemeliyiz. 2 yandaki bir bebee çok zor antibiyotik yazabilmeliyiz. Aile basks, Gece ate 38i geçti, bir antibiyotik yazmad. diye doktoru dövecek bir psikoloji yanltr. Aklc, bilinçli ilaç tüketimi ve aklc, bilinçli tbbi teknoloji tüketimini topluma anlatmamz lazm.

SGK yaplandrmay 25 Kasma kadar uzatt

Müezzinolu, borçlarn yeniden yaplandrlmas kapsamnda bugüne kadar SGKya ne kadar bavurunun yapld ve bu bavurularn beklentileri karlayp karlamadnn sorulmas üzerine, u görülerini aktard:

Bir defa çok büyük bir karlk buldu. yi bir kampanya oldu. SGK yaplandrma kampanyasn 25 Kasma kadar uzatt. Biz istiyoruz ki vatandamz devlete borçlu olup da skntya girmesin. çünkü borç yllar içinde katlanp içinden çklmaz hale geliyor. Yeniden yaplandrma döneminde gerek Maliyeye olan borçlar gerekse SGKya olan borçlarda, bunlarn yaplandrmasnda Maliye açsndan da SGK açsnda da beklediimizden çok daha güçlü bir müracaat oldu. SGK olarak 67 milyar liralk yaplandrma portföyünün u ana kadar yaklak 22 milyar lirasnn yaplandrldn görüyoruz. Üçte bir orann yakaladk. Ayn 25ine kadar da bu rakam inallah yüzde 70lere tam olacaz.

Duyarllk gösterip borcunu yaplandran vatandalara teekkür eden Müezzinolu, SGKya borcu olup da bu borcunu yaplandrmak için henüz bavurmam vatandalara, kendilerine sunulan frsat kaçrmamalar tavsiyesinde bulundu.

sizlik fonundan 5 milyon kii faydaland

sizlik Sigortas Fonundan isizlerin daha uzun süre ve daha yüksek miktarda faydalanmasna yönelik bir çalma var m? eklindeki soru üzerine Bakan Müezzinolu, u bilgileri verdi:

Türkiyede fonlarla ilgili AK Parti dönemine kadar çok negatif bir alg vard. Bu durum zaman zaman yeni fonlarla ilgili de güvensizlik algs oluturuyor. BES veya kdem tazminatyla ilgili fon konusunda da böyle suni eyler oluturulmak isteniyor. Korkularla bir yere gidemeyiz. Biz hukuki ve reel olarak isizlik fonundaki süreçle güçlü bir yap oluturduk. Bu fonda u anda 101 milyar lira birikti. Bu parann nemalanmas yani stokta duran deil daha iyi koullarda nasl büyütülür yönünde çalmalar Maliye Bakanl ve Hazine ile yapyoruz. Fondan imdiye kadar 5 milyon isizimiz faydaland ve bunun karlnda da toplam 13,6 milyar lira isiz kalan kardelerimize ödendi. Bunun daha çok ödenmesi ve daha uzun süreli ödenmesi gibi talepler var. u anda bu konuda bir çalmamz yok ama önümüzdeki dönemde olmayaca anlamna da gelmez.

Ana Sayfaya Git