İşte konut kredisi!

Konut kredisi faizlerinde yaşanan düşüş sonrası kredili ev satışlarında yüzde 410'luk ciddi bir artış yaşandı. Kredi faizlerindeki düşüş devam ederken vatandaşların talebi de devam ediyor. İşte en uygun konut kredileri...

Haberler 18.10.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ev sahibi olmak isteyip yeteri kadar nakit paras bulunmayan vatandalar uzun süredir konut kredisi faizlerinin dümesini bekliyordu. Merkez bankasnn faiz karar sonras önce devlet bankalar ardndan da özel bankalar konut kredisi faiz oranlarn düürdü.

Austos aynda Ziraat Bankas konut kredisi faiz oran 0.99 olarak güncellendi. Ardndan da Vakfbank konut kredisi faiz orann 0.99 düürdü. Sonra ise Halkbank ve Ziraat Katlm konut kredilerini ayn orana çekti.

Devlet bankalarnn konut kredisi hamlesinin ardndan özel bankalar da faiz oranlarn aa çekmemeye balad. Özel bankalarn faiz oranlarndaki düü eilimi ise devam ediyor.

17 Ekim itibar ile özel bankalarn güncel konut kredisi faiz oranlar ise u ekilde;

Kuveyt Türk: 1.08

TEB: 1.15

Türkiye Finans: 1.12

Albaraka: 1.16

Yapkredi: 1.17

NG:1.17

Akbank: 1.17

bankas: 1.17

Garanti: 1.20

ICBC: 1.29

Alternatifbank: 1.30

eker Bank: 2.15

KONUT KREDS TAKST HESAPLAMA

100 bin liralk kredi kullanmnda eer 0.99 olan devlet bankalarndan kredi kullanmak isterseniz aylk ödeme miktarnz 1.428 TL oluyor. Toplam ödeme miktar ise 172 bin 702 lira oluyor. Eer özel bankalardan kredi kullanmak isterseniz 100 bin lira için aylk ödeyeceiniz en düük tutar 1.512 TL oluyor Toplam ödemeniz ise 180 bin 960 lira oluyor.

KONUT KREDSNDE VADE UZADI

Konut kredisi faiz orann dümesinin ardndan 120 olan vade, 180 aya çkarld. Kullanlan kredi daha uzun vade ile ödenirken aylk ödemeler düürülmü olacak. Fakat bu durumda toplam ödenecek faiz miktarnn da artaca unutulmamaldr.

KMLER KONUT KREDS ALABLR

Konut kredisi almak isteyeler kimlerin konut kredisi kullanabileceini merak ediyor. Kredi kullanm birçok etkene bal. Öncelikle gelir durumunun uygun olmas. Yani Aylk gelirinizin kullanacanz kredinin yüzde 60n geçmemesi gerekiyor. Örnein asgari ücretle çalan bir kimse aylk taksit miktar 1.280 liralk kredi kullanabilir. Bu da toplamda 90 bin liralk kredi kullanlabildiini gösteriyor. Ayrca kredi notunuzun düük olmamas ve yakn zamanda kara listeye girilmemi olmas gerekiyor.

NE KADAR KONUT KREDS KULLANABLRM?

Ne kadar konut kredisi kullanlabilecei alnacak evin fiyatyla ilgili olduu gibi krediyi kullanacak kiinin net geliriyle de ilgilidir. Alacanz evin ancak yüzde 80ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. Yani 500 bin liralk bir ev almak istiyorsanz 100 bin lira nakitte ihtiyacnz olacak.

KONUT KREDS KULLANAN HTYAç KREDS DE KULLANABLR M?

Birçok kii konut kredisi kullanrken ikinci bir kredi daha kullanp kullanamayacan merak ediyor. Kredi kullanmnda kullanlan kredi saysndan ziyade kullanm miktar önem tayor. Toplam kullanlan kredi tutarnn net gelirin yüzde 60ndan fazla olmamas önemli.

KONUT KREDSNDE DÜÜ SÜRER M?

Merkez Bankasnn faiz indirimi sonras konut kredisi faiz oranlarnda yaanan düü eilimi devam ediyor. Devlet bankalar anlamal konut projelerinde faiz orann 0.78e kadar indirirken, özel bankalardaki düme eiliminin sürmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git