İşten çıkarma olmayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde firmalara, işçi çıkarmak ya da çalışanlarını ücretsiz izine çıkarmak yerine Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmaları çağrısında bulunarak, "Böylece vatandaşlarımızın maaş almaya devam etmesini sağlayalım." dedi.

Haberler 02.04.2020 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Albayrak, Twitter hesabndan paylat videoyla, gündeme ilikin deerlendirmede bulundu.

Bütün dünyann Kovid-19 salgnyla mücadele ettiine dikkati çeken Albayrak, Bu öyle bir mücadele ki sadece salgnla deil, salgnn neden olduu ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunla da mücadele ediyor ve çözüm yolu aranyor. Tüm dünya belki de tarihte bu boyutta ilk kez ortak bir dümana kar ayn endieyi, ayn sorunlar yayor. diye konutu.

Albayrak, ülke olarak, bu hastalktan en erken ve en az hasarla kurtulmak için büyük bir çaba harcandna iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Öncelikle unu söylemek isterim ki vatandalarmzn sal bizim için her eyin üstündedir. Bu kapsamda ilk günden itibaren Salk Bakanmzla bire bir irtibat kurarak gerekli tüm destekleri anbean veriyoruz. Virüsün dünya kamuoyunun gündemine geldii ilk günden bu yana ortaya konulan yakn takip ve erken önlemlerle bu virüsün ülkemize giriini mümkün olduunca geciktirdik. Hep birlikte ortaya koyacamz birliktelik ve mücadele ile ülkemizi bu salgndan kurtaracamza olan inancmz tamdr. Biz devlet olarak gereken tüm destekleri milletimizin, sizlerin emrine sunuyoruz ve sunmaya devam edeceiz.

Bu mücadele esnasnda bir kez daha Türk milletinin ne kadar yüce gönüllü olduunu ortaya koyan bir tabloyla kar karya kalndn belirten Albayrak, Vatandalarmz, devlet ile milletin bu badirenin üstesinden gelmek için ortaya koyduu tarihi dayanmaya destek sunma noktasnda birçok farkl sivil toplum kuruluu çats altnda yardm kampanyalar balatt. Nihayetinde Cumhurbakanmz, milletimizin bu dayanma iradesine en güçlü destei vermek, insanmzn arzu ettii bu dayanmaya ön ayak olmak için Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasn balatt. Dünya ölüme terk edilen yallar, yama endiesi ile alnan güvenlik önlemlerini konuurken, biz Türk milleti hayrda yarmay tercih ettik. deerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, Türkiyenin Allahn izniyle bu salgndan ve badireden çok daha güçlenerek çkacana iaret ederek, unlar kaydetti:

te o güne kadar da tek bir gayemiz var. Salgnla da salgnn neden olduu ekonomik tahribatla da sonuna kadar mücadele edeceiz. Hastalarmz var, kayplarmz var. Her akam salgnla ilgili paylalan vaka ve ölüm verileri asla bir saydan ibaret olamaz. Her biri bir e, bir anne, bir baba, bir karde. Her bir kaybmzn acsn yüreimizde hissediyoruz. Bu salgn hepimizi, sevdiklerimizi, yaknlarmz tehdit ediyor. Böyle bir tehdide kar bütün ön yarglardan, bütün fikri duvarlardan syrlarak mücadele edilebiliriz. Milletimizin saln korumak için gerekli tüm tedbirleri alacaz.

Hiçbir vatandan iini kaybetmemesi için canla bala çalacaklarn vurgulayan Albayrak, Azami salk hassasiyeti öncelii ile üretimimizi sürdüreceiz. ini, gelirlerini kaybeden vatandalarmzn sorunlarn ivedilikle çözmek için var gücümüzle uraacaz. Türkiye olarak yakn dönemde hayata geçirdiimiz admlar ve yatrmlar neticesinde hamdolsun bu sürece iyi bir durumda girdik. Bu salgn, ekonomide tarihi kur saldrlar ile ayn anda enflasyon ve faizlerle mücadeleyle geçen bir dönemin hemen ardndan geldi. Salam finans sektörümüz, kapsayc sosyal güvenlik sistemimiz ve güçlü salk altyapmz ile dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi durumdayz. diye konutu.

- Üretim altyapmz ayakta tutacaz

Albayrak, salgn tehdidi ortadan kalkt anda küresel ekonomide de yepyeni bir dönemin balayacana dikkati çekerek, te o güne kadar isizlikle mücadele edeceiz. Vatandalarmz fert fert, birey birey güçlü tutacaz, üretim altyapmz ayakta tutacaz. Sanayimizi canl tutacaz. ifadesini kulland.

Albayrak, Ekonomik stikrar Kalkan yol haritas çerçevesinde öncelikli admlar hzlca attklarn belirterek, ilk günden itibaren, sürecin dinamik bir süreç olduunu ve gerekli tüm admlarn atlacan ifade ettiklerine dikkati çekti.

u anda vatandalardan, esnaftan, i insanlarndan gelen taleplere younlatklarn aktaran Albayrak, Admlarmz süreçten en çok etkilenen vatandalarmzdan ve özellikle esnafmzdan balayarak tüm sektörleri, meslek gruplarn içine alacak ekilde planladk. Yol haritamzda önceliimiz Vatandalarmzn gelirlerinin korunmas ve kayplarnn telafi edilmesi oldu. diye konutu.

Bu süreçte getirdikleri tedbir ve desteklerle ilgili bilgileri hatrlatan Albayrak, en düük emekli maan 1500 liraya çkardklarn, dar gelirli 2 milyon aileye bin lira nakdi yardm karar aldklarn, bu yardmlarn kapsam ve nakdi yardm miktarn artrmaya yönelik çalmalarn devam ettiini, geliri 5000 lira altnda olan tüm vatandalara uygun ödemelerle ihtiyaç destei paketini devreye aldklarn anmsatt.

- Küçük esnafmz endie etmesin

Albayrak, bu sürecin en fazla etkiledii kesimin banda esnafn ve yannda çalan vatandalarn geldiine iaret ederek, Mahallemizdeki, semtimizdeki küçük esnafmz endie etmesin. Hükümetimiz, devletimiz onlarn yannda. ifadesini kulland.

Türkiye genelinde 1,9 milyon esnaf mücbir sebep kapsamna aldklarna iaret eden Albayrak, masraflarnn en önemli girdisi olan vergi ve SGK ödemelerinin tamamn ertelediklerine dikkati çekti.

Albayrak, Kovid-19 sebebiyle kapanan veya faaliyetleri yavalayan firmalarn çalanlar için ksa çalma ödeneine bavurabileceinin altn çizerek öyle konutu:

Burada unu vurgulamak isterim. Firmalarmz lütfen, içi çkarmak ya da çalanlarn ücretsiz izine çkarmak yerine Ksa çalma Ödeneine bavursun. Böylece vatandalarmzn maa almaya devam etmesini salayalm. Vergiler, kamu ödemeleri, banka ödemeleri ve çalan maalar konularnn tamamnda bu rahatl saladktan sonra esnafmzn nakit ihtiyac için de Halkbank aracl ile 25 bin liralk Hazine destekli, oldukça düük maliyetli finansman devreye aldk. unu net vurgulamak isterim. Esnafmzdan bu kapsamda sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralar ve oda kayd dnda hiçbir belge istemiyoruz. Tek imzayla tüm bavurularn yapabilirler.

- 450 milyar liraya ulaabilecek bir likidite gücü

Bunun yannda KOBlerin de bu süreçten etkilendiine dikkati çeken Albayrak, KOBlerin de yine maliyetlerini düürmek için süreçten etkilenen sektörler noktasnda mücbir sebep kapsamna aldklarn hatrlatt.

Albayrak, asgari ücret desteine devam ettiklerini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Nakdi ihtiyaçlar için kamu bankalarmz araclyla Hazine destekli KGF garantili e Devam Desteini devreye aldk. 25 milyar lira Hazine Kefaleti ile yaklak 450 milyar liraya ulaabilecek bir likidite gücüyle tüm KOBlerimizin destekçisi olacak bu paket de devrede. Esnafmz gibi, KOBlerimizin de kredi ödemelerini erteledik. Alacak sigortasnn kapsamn genileterek devrim niteliinde tüm KOBlerimizin bu süreçte ticaretlerindeki alacaklarn garanti altna aldk. KOBlerimizden de çalanlarnn maalarnn büyük ksmn devletimizin karlamas için Ksa çalma Ödeneine bavurmalarn rica ediyorum.

- Gün siyaset üstü bir gündür

Bakan Albayrak, hem sanayici hem de KOBlerin durumlarn, taleplerini titizlikle takip ettiklerini belirterek, Türkiye olarak tarihin her annda dayanma ile kenetlenerek nice zaferlere imza attk. Allahn izniyle bu badirenin de üstesinden geleceiz. stismar ve provokasyon her dönem olduu gibi bu dönemde de oluyor, ahit oluyoruz. Milletimiz böyle zor zamanlarda bu kötü niyetli giriimleri boa çkaracak ferasete ve basirete sahip. Gün siyaset üstü bir gündür. Gün, ülke olarak birlik günü. Devletimizin hazinesi de imkanlar da salk ve sosyal güvenlik altyaps da fazlasyla güçlüdür, yeterlidir. diye konutu.

Her ülkenin hem salgnla hem de ekonomik etkileriyle kendi yapsna uygun stratejilerle mücadele ettiini belirten Albayrak, hükümet olarak tüm imkanlarn, B-C planlarn sürece göre kurgulamaya devam ettiklerini, buna yönelik admlarn attklarn ve atacaklarn belirtti.

Albayrak, gerek sizlik Fonunun salam bilançosu, gerek ekonomi yönetimindeki kurumlarn ellerindeki araçlarn sürecin uzamas durumuna kar da güçlü duruun sürmesi için önemli bir destek salayacan ifade ederek, Devlet-millet dayanmasyla, ekonomideki tüm imkanlarmzla, sosyal yardmlama kampanyamzla ve vatandamzn en az i ya da gelir kaybyla bu günleri de geride brakacaz. dedi.

Ana Sayfaya Git