İhracatçı KOBİ'lere kefalet müjdesi

Zeybekci, ihracatçı KOBİ'lere kefalet sağlanmasına ilişkin protokolü değerlendirdi.

Haberler 07.01.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

hracatçlarn ihtiyaçlarndan özellikle finansman konusunu çözüme kavuturacaklarn vadettiklerini anlatan Zeybekci, kapasitesinden daha fazla sipari alp müterisine sat yapmak isteyen ihracatçlar için devreye girerek teminat ihtiyaçlarn yüzde 100 gidererek onlarn Eximbank kredilerinden yararlanmasn saladklarn ifade etti.

Türk Eximbank ile KGF arasnda 10 yldr iyi bir ibirlii yürütüldüünü ve bugüne kadar 450 milyon liralk kefalet salandn dile getiren Zeybekci, bu tutarn artrlmasn istediklerini vurgulad. Zeybekci, hükümetin ihracatn gelitirilmesi amacyla ald tedbirlerden biri olan KGF tarafndan sunulan Hazine destekli kefalet sisteminin kapsamnn geniletildiini de söyledi. Zeybekci, unlar kaydetti:

Yeni uygulamada KOB dndaki ihracatçlarmz da KGF kefaletinden faydalanabilecek. Böylelikle ihracatçlarmzn finansmana ulama konusunda yaadklar en büyük sorunlardan biri olan teminat bulma sknts önemli ölçüde azaltlacak. KGF kendi öz kaynaklar kapsamnda verdii kefaletlerde Türk Eximbank kredilerine yüzde 100 teminat salamaktayd. mzalanan protokolle de ihracatç KOBlere Hazine kefaletiyle kullandrlacak Eximbank kredilerinin de yüzde 100ü Kredi Garanti Fonu teminat kapsamna alnmaya balanacak. Hazine destekli kefaletlerde ticari bankalar için yüzde 85 olarak belirlenen bu oran, sadece Türk Eximbank için yüzde 100 olarak tanmland. Sonuç olarak bu protokolün imzalanmasyla ülkemiz ihracatnn temel dinamii konumundaki KOBlerimiz Türk Eximbankn uygun maliyetli finansman imkanlarna çok daha kolay ekilde ulaabilecektir.

- Ticari bankalarda kredinin yüzde 85i kadar olacak

mzalanan protokoller kapsamnda, ihracatç KOBlerin 2 milyon lira olan kefalet limitlerinin 3 milyon liraya çkarldn bildiren Zeybekci, ayrca bu KOBlerin 1,5 milyon dolara kadar Hazine destekli kefalet alabilmesine de olanak saladklarn söyledi. Zeybekci, Böylelikle Kredi Garanti Fonu, kendi öz kaynaklar ve Hazine kaynaklarn dikkate alarak Türk Eximbanktan gelen bir ihracatç KOBnin yaklak 8 milyon liralk kredisi için kefalet imkan salayabilecek. diye konutu.

Bu tür kredi talebi için ihracatç KOBlerin en yakn KGF birimine veya Eximbanka bavurmalar gerektiini belirten Zeybekci, öyle devam etti:

Öte yandan çaltklar bankalar aracl ile Eximbanktan kredi kullanmak isteyen KOBler ile KOB dndaki ihracatçlarmz ise ticari bankalar araclyla kullandrlan Eximbank kredilerinden KGF kefaleti ile yararlanabilecek ancak burada kefalet limiti kredinin yüzde 85ini kapsayacak. Buna ek olarak KOB dndaki ihracatçlarmz 20 milyon dolara kadar KGF kefaleti ile kredi kullanma imkanna kavuacak. Salanan bu imkanlarla sadece Türk Eximbank deil dier ticari bankalar da sisteme daha iyi koullarda çekilecek, kefalet ve kredi havuzu önemli ölçüde genilemi olacak. Dolaysyla bundan sonra bata KOBler olmak üzere tüm ihracatçlarmzn KGF kefaleti ile finansman ihtiyacna daha kolay ulaabileceklerine inanyoruz. hracatçlarmzn bundan sonra yapmalar gereken arkalarna bile bakmadan dünyann her yerinde müterileriyle temasa geçmeleridir.

Uygulamann hazrlanmasnda emei geçen bata Babakan Binali Yldrm olmak üzere bakanlara ve ilgili bürokratlara teekkür eden Zeybekci, 2017 ylnn, tekrar bir ihracat seferberliinin balad, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine kotuumuz bir yl olmas için gayret gösterilmelidir. Bundan sonra bata KOBler olmak üzere tüm ihracatçlarmzn KGF kefaleti ile yaklak 100 milyar liralk bir finansman imkanna daha kolay ulaabileceklerine inanyorum. Bunun sonucunda da ihracatçlarmz çabalarn finansman teminine deil de yeni ihracat pazarlar bularak ihracatlarn artrmaya yöneltebilecekler. ifadelerini kulland.

Söz konusu protokolü Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yldrm ile Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü smet Gergerli imzalad.

Ana Sayfaya Git