İlkel yöntemlerle pirinç ekimi

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde ilkel yöntemlerle pirinç ekimine başlandı. Pirinç ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan köy halkı sulak arazilerde ekim yapmaya başladı.

Haberler 18.06.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gercü bölgesinde 2 köyde tek pirinç ekimi yaplyor. O köylerden bir tanesi olan Gönüllü köyünde de tamamen yerli ve organik ekimi yaplyor. Ana kayna su olan pirinç ekimi köylüler tarafndan dedelerinden kalma yöntemlerle ekimi yaplyor. Pirinç üreticisi Mehmet Salih Kavak ve Mehmet Nezir Karda tarlalara su verilmesinin ardndan daha sonrada at ve öküzlerle tarlalar sürdürdüklerini söyledi. Mehmet Nezir Karda Daha sonrada çamur haline getiriyoruz. çukurlarmz oluturduktan sonrada çeltik tohumumuzu atyoruz, bunu yaptktan sonra tarlay susuz brakmyoruz, pirinç yetiene kadar su üstünde kalyor. çok zahmetli bir itir ama köyde geçim kaynaklarmzdan bir tanesi olan bu ii mecburi yapyoruz dedi.

lkel yöntemlerle ekim yaplyor

Pirinçten geçimini saladn söyleyen Mehmet Kavak, yüzyllardr dedelerinden gelen ilkel yöntemlerle ekim yaptklarn söyledi. Kavak, Pirinç ekimi bize atalarmzdan kalan bir gelenektir. Kara saban ve çamura bata çka küreklerle pirinç havuzlar hazrlyoruz. Zahmetlidir ama tad da çok lezzetlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git