İnsan Hakları Konseyinin 42. oturumu bugün başlayacak

İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde bugün başlayacak BM İnsan Hakları Konseyinin 42'nci oturumuna, Yemen ve Myanmar raporları damga vuracak.

Haberler 09.09.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak üç hafta sürecek oturumun açln, BM nsan Haklar Konseyi Bakan Coly Seck yapacak.

Seckin ardndan kürsüye gelecek BM nsan Haklar Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, küresel insani krizlere ilikin üye ülkelere seslenecek.

Bachelet, açl konumasnn ardndan Myanmar, Gazze ve Venezuelaya ilikin hazrlanan raporlar sözlü olarak Konseye sunacak.

Konsey Sözcüsü Rolando Gomez, AA muhabirine yapt açklamada, 27 Eylüle kadar sürecek 42nci oturumda, küresel insani krizlerin detayl ele alnacan söyledi.

Yaklak 55 ülkeden insan haklar durumlarnn Konseyin gündemine getirileceini aktaran Gomez, Bacheletin, Yemen, Suriye, Myanmar, Nikaragua, Burundi, Güney Sudan ve Venezuela gibi pek çok ülkeye yönelik soruturma komisyonlarnn hazrlad raporlarn sunumunu yapacan ifade etti.

Sözcü Gomez, Yemen ve Myanmardaki krizlerin Konseyin bu oturumunda detayl ele alnaca bilgisini paylat.

Gomez, insan haklar savunucularna kar baz ülkelerin misillemede bulunmasna ilikin hazrlanan raporun da Konseyin önemli gündem maddelerinden olduunu dile getirdi.

- Kakç cinayeti ve Dou Türkistan sorunu gündeme getirilebilir

Gomez, 47 üyeli Konseyin üyeleri veya BMye akredite STKlerin giriimde bulunmas durumunda Suudi Arabistanl gazeteci Cemal Kakç cinayetinin, Konseyin 42nci oturumunda gündeme alnabileceini ancak bu konunun henüz gündemde olmadn aktard.

Kakç cinayetini son derece ciddi bir vaka olarak tanmlayan Gomez, BM Yargsz ve Keyfi nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamardn, 41inci oturuma sunduu raporu anmsatt.

Gomez, cinayetin Konseyin gündeminde kalmaya devam edeceini vurgulad.

Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki (Dou Türkistan) Uygurlar ve dier aznlklara yönelik çinin politikalar ve kitlesel gözaltlarn Konseyin resmi takviminde olmadn belirten Gomez, üye ülkelerin konuya ilikin giriimde bulunabileceine dikkati çekti.

Gomez, STKler geçmi oturumlarda buna ilikin kayglarn yüksek sesli dile getirdiler. Bu oturumda da gündeme gelmesi büyük olaslk. dedi.

Konseyin ana gündem maddeleriyle birlikte STKlerin 200 civar yan etkinlik düzenleyerek dünya genelinden farkl insan haklar konularn gündeme getireceini söyleyen Gomez, 42nci oturumun youn geçmesini beklediklerini kaydetti.

- Kemir sorunu

Öte yandan BM nsan Haklar Konseyinin 42nci oturumunda, Pakistan Dileri Bakan ah Mahmud Kureyi yüksek düzeyli konumaclar arasnda yer alacak.

Bakan Kureyinin, sal günü yapaca konumada, son günlerde gerginliin trmana geçtii Hindistann Cammu Kemir bölgesindeki durumu Konsey gündemine tamas bekleniyor.

STKler tarafndan Kemir sorununa ilikin paneller düzenlenecek.

BM Uluslararas Yemen Heyeti üyesi Melissa Parke, AAya yapt açklamada, Yemende resmi makamlarn aksine 2015ten bu yana on binlerce sivilin hayatn kaybettiini ve Birleik Arap Emirliklerine (BAE) bal güçlerin gizli gözalt merkezlerindeki tecavüz vakalarn da belgelediklerini belirtmiti.

Avustralyal Parke, 42nci oturumda heyetin hazrlad Yemen raporunun Konseye sunulacan, kendisinin de hazr bulunucan kaydetmiti.

nsan Haklar Konseyinin 42nci oturumu 27 Eylülde sona erecek.

- BM nsan Haklar Konseyi

BM nsan Haklar Konseyi 2006da kuruldu. BM üyesi olan ülkeler, nsan Haklar Konseyi üyeliine BM Genel Kurulu tarafndan 3 yllna seçiliyor. Türkiyenin ise Konseyde gözlemci statüsü bulunuyor.

47 üyesi bulunan BM organ, insan haklar konularn görümek üzere her yl 3 kez toplanyor. Konsey oturumlar srasnda karar tasarlar da görüülüyor ve kabul ediliyor ancak BM nsan Haklar Konseyinin kararlar tavsiye nitelii tayor ve kararlarn yasal balaycl bulunmuyor.

BM nsan Haklar Konseyi, insan haklar sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi nedeniyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütleri tarafndan eletiriliyor.

Ana Sayfaya Git