İnternetten alışverişte dolandırıcılık uyarısı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Sahte mesajlar ve bağlantılı linklerle vatandaşlar siteye yönlendirilip çeşitli yollarla banka hesapları veya kredi kartı bilgileri ele geçiriliyor. Bu tür siber saldırılara karşı vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı.

Haberler 30.12.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakan Bendevi Palandöken, ylba gibi internet üzerinden alverilerin artt dönemlerde siber saldrlarn ve dolandrclklarn da arttn belirterek, tüketicileri dikkatli olmalar konusunda uyard.

Palandöken, yazl açklamasnda, internet alverilerine ilikin deerlendirmede bulundu. Ylba dönemlerinde gda, kozmetik, tekstil, ayakkab ve hediyelik eya gibi alverilerin büyük çounluunun internet üzerinden yapldna iaret eden Palandöken, tüketicilerin dolandrclarn internette oluturduu tuzaklara dümemesi için abartl kampanya ve tekliflerden uzak durmas gerektiini söyledi.

Palandöken, piyasa deerinin çok altnda fiyatla ürün satan internet sitelerine üpheyle yaklalmas gerektiine dikkati çekerek, u uyarlarda bulundu:

çevrimiçi alverilerin artt dönemlerde vatandalarn kimlik ve kredi kart bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan siber dolandrclk vakalar da artyor. nternette alveri trafiinin younlat zamanlar siber dolandrclar için adeta bir frsat niteliinde. Sahte mesajlar ve balantl linklerle vatandalar siteye yönlendirilip çeitli yollarla banka hesaplar veya kredi kart bilgileri ele geçiriliyor. Bu tür siber saldrlara kar vatandalarmz çok dikkatli olmal.

NELERE DKKAT ETMEL?

nternet alverilerinde özellikle ilgili sitenin adres çubuuna dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Palandöken, bu sitelerin kurumsal olup olmadnn, gizlilik ilkelerine uygun hareket edip etmediinin incelenmesinin önem tadn belirtti.

Palandöken, kurumsal ve 3D Secure güvenli ödeme sistemi olan internet sitelerinin tercih edilmesi gerektiinin altn çizerek, Toplumda e-ticaret farkndaln gelitirmek adna kamu spotlar oluturulmal. Okul çandan balayarak çocuklarmza güvenli e-ticaretin nasl yaplmas gerektii konusunda eitimler verilmeli. htiyaç fazlas ürün satn almaya yönlendiren ve yanltc alveri reklamlar sunan internet siteleri mutlaka denetlenmeli. Öte yandan internet sitelerini bire bir kopyalayan dolandrclk yöntemlerine kar kontrol mekanizmas gelitirilmeli. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git