İran otomotivde fabrika kuruyor!

İran'daki otomotiv firmalarından Khodro Company Van'da fabrika kurmak için çalışma başlattı.

Haberler 02.11.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rann otomotiv firmas Khodro Company (KCO) Vanda fabrika kurma karar ald.

ranl yatrmclar, uygulanan yaptrmlarn etkilerini azaltabilmek için yatrmlarn Türkiyeye kaydrrken, Orta Dounun en büyük araç üreticisi konumundaki rann Khodro Company firmas da Vanda fabrika kurmak için giriimlere balad.

Bu kapsamda, bir süre önce beraberindeki heyetle Vana gelen irketin CEOsu Farshad Moqimi, Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Aslan, Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Necdet Takva ve Dou Anadolu Kalknma Ajans Genel Sekreteri Halil brahim ve kentteki i dünyas temsilcileriyle bir araya geldi.

Daha sonra, Kalknma Ajanslar Genel Müdürlüü ve Cumhurbakanl Yatrm Ofisi yetkilileriyle görüen Moqiminin Vanda otomobil fabrikas kurma karar aldklarn iletmesi, kentte heyecan yaratt.

Van Organize Sanayi Bölgesinde tahsis edilecek 50 hektarlk alana kurulmas planlanan fabrikada, ilk etapta yaklak bin kiinin istihdam edilmesi öngörülüyor

- çok ciddi bir firma olduunu tespit ettik

Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Bilmez, son zamanlarda ran ile söz konusu yatrm konusunda çok ciddi temaslarnn olduunu söyledi.

Yaptrmlar nedeniyle randaki birçok firmann fabrikalarn farkl ülkelere tamaya çaltn, Vann da bu firmalar için en uygun yer olduunu anlatan Bilmez, randaki birçok firmann bu konudaki temaslarnn devam ettiini kaydetti.

randaki Khodro Company firmasnn Vanda araç üretimi yapmak istediini anlatan Bilmez, Minibüs ve kamyonet üreten bir marka. Bu firmann ekibiyle görütük. Yaptmz aratrmalarda ciddi bir firma olduklarn tespit ettik. Ardndan bu yatrmclar Sanayi ve Teknoloji Bakanl ve Cumhurbakanl Yatrm Ofisi yetkilileriyle görütürdük. Firmann yapaca yatrmn dier firmalara da örnek olmasn ümit ediyoruz. diye konutu.

- Üretilen araçlar Türk patenli olacak

Firma yetkililerinin fizibilite raporlar ve projelerini hazrlamaya baladn ifade eden Bilmez, yatrmn gerçeklemesi durumunda yüzlerce insana yeni i kapsnn açlacan vurgulad.

ranl firmann Vanda büyük bir yatrm yapmasnn dier yabanc yatrmclar da etkileyeceini belirten Bilmez, unlar kaydetti:

Van, rann batya açlan penceresi. Van tercih etmelerindeki temel neden, ana fabrikalardan çok uzaklamadan parçalarn bir ksmn orada, bir ksmn burada ve bir ksmn da Kanadadaki fabrikalarnda üretip nihai ürünün Vanda ekil almasn salamak. Üretilen araçlar Türk patenli olacak. Her ilde bir servisinin olmas gerekiyor. Bu nedenle yarataca istihdam da çok ciddi bir rakam olacak. OSB bünyesinde onlarn gerekli gördüü miktarda arsay tahsis edeceiz. Van, bölgenin cazibe merkezi. Burada yaratlacak istihdamla batya olan göç de duracak. Van, altyaps ve ulam ayla yatrm için çok uygun bir yer.

Geçmite yaanan terör olaylar nedeniyle i adamlarnn bölgeden uzaklatn anmsatan Bilmez, eski huzurlu günlerine kavuan Vann son dönemlerde ciddi yatrm talepleri aldnn da altn çizdi.

- randaki firmalardan birçok yatrm talebi alyoruz

Van OSB Bakan Mehmet Aslan da ambargo nedeniyle ürünlerine Avrupa pazarna satamayan ranl yatrmclarn, Türkiyeye yöneldiine iaret etti.

Vann, rann Batya, Türkiyenin de Douya açlan kaps konumunda olduuna dikkati çeken Aslan, stratejik konumuyla kentin son yllarda randaki firmalardan birçok yatrm talebi aldn aktard.

Önceden yer tahsis ettikleri baz ranl firmalarn üretime baladn anlatan Aslan, öyle devam etti:

Vanda yatrm karar alan otomotiv firmas çok ciddi üretim kapasitesine sahip. Firmann yetkilileri iki kez ilimizi ziyaret etti. OSBnin stratejik konumu, lojistii, altyapsndan ve altnc bölge teviklerinden faydalanmak istiyorlar. Tüm kurumlarmzla bu yatrmclara yardmc oluyoruz. Hedefleri ilimizde 50 hektarlk alana 150-200 milyon dolarlk büyük bir fabrika kurmak. Bu da ilimiz için büyük bir yatrm olacak. Ayn zaman da 800 ile 1000 kiilik bir istihdam potansiyeli yaratacak.

Yatrmla ilgili fizibilite çalmalarnn devam ettiini ve firma temsilcilerinin ilgili bakanlklarla görümelerini saladklarn ifade eden Aslan, Uluslararas anlamda böylesi büyük bir yatrmn Vanda yaplmas bizi heyecanlandrd. Uluslararas ticaret açsnda çok önemli. Yatrmn gerçeklemesi için canla bala çalyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git