İranlı mühendis Van’da üretiyor

İranlı mühendis Mehdi Firuzi'nin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent bünyesinde 17 milyon lira harcayarak kurduğu fabrikada, araçlarda kullanılabilecek basınçlı doğal gaz tüpü üretiliyor.

Haberler 12.09.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ranl mühendis Firuzi, geçen yl YYÜ Teknokente yapt AR-GE bavurusunun kabul edilmesinin ardndan yapmna balad fabrika binasn tamamlad.

Dört bin metrekare alana ina edilen fabrika için Almanyadan son teknolojik cihazlar getirten Firuzi, eitim verilen 20 mühendisle üretime balad.

17 milyon lira harcanarak tamamlanan fabrikada, kompozit malzemeden yaplacak basnçl tüplerle araçlarn doal gazla çalmas salanacak.

Yaktta oluturaca tasarrufla hem kent hem de ülke ekonomisine önemli katk salamas beklenen fabrikada, ilk etapta 150 kii istihdam edilecek.

- 20 mühendisle ie baladk

Firuzi, Türkiyenin, doal kaynaklar bakmndan en zengin ülkelerden biri olduunu belirterek, bunu frsata çevirmek için Vanda yatrm yapma karar aldn söyledi.

Teknokentin salad olanaklarla üniversite yerlekesinde 20 yl için kiraladklar alanda, yap-ilet-devret mantyla son teknolojiyle donatlan bir fabrika kurduklarn dile getiren Firuzi, Makinalarn hepsini Almanyadan getirdik. Bu makinalarla Amerika, Japonya ve Kanadada benzer faaliyetler yaplyor. Uçak ve denizaltlarn yaplmasnda kullanlan teknolojiyi getirdik. Toplamda 17 milyon liralk bir yatrm yaptk. Halen çalmalarmz devam ediyoruz. u an eitim amaçl 20 mühendisle ie baladk. diye konutu.

Fabrikann, kentin istihdamna önemli katk salayacan ifade eden Firuzi, unlar kaydetti:

Fabrikamzda ilk etapta 150 kii istihdam edilecek. Umduumuz destekleri alabilirsek ve iimizi de büyütebilirsek, bu rakam 400 kiiye çkarmay hedefliyoruz. Basnçl tüp üretiyoruz. u ana kadar tüm dünyada çelikten tüpler üretiliyordu. Bunlar ar olduu için tama maliyeti de yüksek. Bu nedenle Almanyada bir patent oluturduk. Yüzde yüz kompozit malzemesinden tüp üretmeye baladk. 100 litrelik bir çelik tüpün 120 kilo arl varken, kullandmz malzemeyle bunu 22 kiloya düürdük.

- Bölgeye çok büyük yarar olacak

Doal gazl araçlarda kullanmak için üretilen tüplerin kullanmn yaygnlatrmak istediklerini ifade eden Firuzi, kentin farkl yerlerine mobil doal gaz istasyonlar kuracaklarn ifade etti.

Basnçl tüplerin doal gaz tamaclnda da kullanlabileceini belirten Firuzi, öyle devam etti:

Hiçbir patlama tehlikesi yok. Doal gazla çalan araçlar, LPGli araçlarn aksine her yere girebilir. Vann yatrm için çok iyi bir potansiyeli var. Devlet ve siyasilerinden bu bölgenin gelimesi için o hissi aldm için yatrm yaptm. Yetkililer her türlü destei veriyor. nallah bu yatrmmz, baka yatrmclarn önün açar. Teknokentler teknolojinin balangcdr. Fabrikann bölgeye çok büyük yarar olacana inanyoruz. imkan yüksek, gelir getirecek bir yatrm. Kullandmz teknoloji, bölge isizliine katkda bulunmakla birlikte ülkeye senelik 30 milyar metreküp doal gaz kazandracak. Fabrikamz milyar dolar gelir getirecek kapasiteye sahip.

Teknokent Genel Müdürü Dr. Öretim Üyesi Necat Görenta da yabanc yatrmclar için tüm olanaklar seferber ettiklerini söyledi.

Giriimci saysn arttrmay hedeflediklerini anlatan Görenta, Eer katma deeri yüksek ürünler üretecek firmalar oluturursak bölgede çok büyük ihracatlar yapacak duruma geliriz. u an üç firmamza arsa tahsis ettik. Bunlar AR-GE ve inovasyon çalmas yapacak. ranl firmamz katma deeri yüksek ürünler üretecek. Bu, Türkiyede bir ilk olacak. Pazar payn artracak bir yatrm oldu. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git