İtalyan çekirgesi çiftçilerin korkulu rüyası oldu

Bingöl'ün Adaklı ilçesinde bazı kesimlerinde popülasyonu artan otçul İtalyan çekirgeleri binlerce dönüm tarım alanında zarara yol açtı.

Haberler 22.07.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Adakl ilçesinde baz kesimlerinde popülasyonu artan otçul talyan çekirgeleri, tarm alanlarnda yol açtklar zararla çiftçilerin korkulu rüyas haline geldi.

Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Bat Asya, Orta Dounun güneyi hariç tüm bölgelerinde sk görülen ve Calliptamus talicus olarak adlandrlan çekirge türü, Bingölün Adakl ilçesinde binlerce dönüm araziye yayld.

Sürü halinde gezen, boylar 14 ile 24 milimetre arasnda deien çekirgeler, söz konusu bölgede binlerce dönüm arazide zarara neden oldu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Ali Satar, yapt açklamada, Adakl ilçesinde etkili olan ve binlerce dönüm arazide zarara yol açan çekirgenin türünün tespiti için çalma yaptklarn söyledi.

çFTçNN KORKULU RÜYASI

çiftçilerin korkulu rüyas haline gelen çekirgenin Calliptamus talicus (talyan çekirgesi) olduunu tespit ettiklerini kaydeden Satar, Sürü halinde gezen bu çekirgelerin yavrular ve ergenleri eker pancar, haha, ayçiçei, pamuk, keten tohumu ve daha çok ya içerin bitkilere zarar veriyor. diye konutu.

çekirgelerden kurtulmak için istila yaplan alanlarn sürülmesi ve yumurta younluunun azaltlmas gerektiini ifade eden Satar, öyle dedi:

çünkü bu tür çekirgelerin yumurtalar 9 aydan fazla toprakta kalr ve uzun bir yumurta geliimi geçirirler. Yumurtadan çkan yavrularn geliim ise 40-50 gün arasndadr. çiftçiler bu çekirge türüyle bilinçli bir ekilde mücadele etmeli.

laç yerine çekirgelerle doal yollarla mücadele edilmesinin daha etkin sonuçlar vereceini vurgulayan Satar, Bunun için bunlarla beslenen ku saysnn artrlmas lazm. Özellikle keklik. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git