33 yıllık semerci teknolojiye direnmeye çalışıyor

Diyarbakırlı semer ustası Fesih Sürmeli (48), 13 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Bir dönem Diyarbakır'da 15 semer üretim atölyesinin olduğunu ve her atölyede de 8- 10 kalfanın çalıştığına anlatan Sürmeli, semerciliğin Diyarbakır'ın yanı sıra ülke genelinde yok olma aşamasına geldiğini söyledi.

Haberler 29.04.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eek ve katrlarn yük tamas için kullanlan, dönemlerin gözde meslei semercilik, teknolojiye direnmeye çalyor. Teknolojiyle birlikte cihaz ve araçlarn gelitirilmesiyle hayvanlarn da yük tamasnda kullanlmamas, semercilii olan ilgiyi de azaltt. Diyarbakrda daha önce yannda 10 kiinin çalt Fesih Sürmeli, imdileri tek bana mesleini ayakta tutmaya çalyor.

TÜRKYE GENELNDE 73 SEMERC KALDI

15 yanda çrak olarak babasnn yannda balad meslei 30 yl akndr sürdüren Sürmeli, semerciliin yok olma aamasnda olduunu söyledi. Türkiye genelinde 73 semer ustasnn bulunduunu bunlardan birinin de kendisi olduunu kaydeden Sürmeli, imiz bundan 20- 25 yl evvel çok iyiydi. u anda binde bire dümü. Yani bin taneden bir taneye dümü, bitmi. Biz eskiden buraya geldiimizde 20- 25 müteri vard. Biz burada 15 dükkandk. Biz yetitiremiyorduk. Gidip Siverekten, Nizipten, Gaziantepten Adyamandan getiriyordum yine yetitiremiyordum. u anda her tarafa arama gidiyor. Bizim iimiz yazn tek, tük oluyor. Kn kökten yok. imiz tersine dönmü. Eskiden biz getirip, burada satyorduk. imdi biz götürüyoruz. Köy köy, kap kap dolatryoruz. O da araba mazot paras verip geliyoruz. 15 sene evvel ben eek semerini 100 milyona satyordum, imdi 150- 200 arasna veriyorum. 150- 200e verdiim eek semerinin imdiki fiyat 300- 400 milyondur. Yani u anda sattm mal, benim emeim zaten öyle gidiyor, sanki ben çalyorum, malzememi satyorum. Öyle bir duruma dümüüz dedi.

GELECEK KUAKLARA ULAABLECEK M.

Gelecek kuan semercilii yapmayacan ifade eden Sürmeli, Benden sonda bu ii yapan kimse olmaz. u anda Türkiye genelinde 73 kii var. Yani Adyaman gibi bir yerde Kahtada 30 kii vard, imdi 7 kii kalm. Yani artk kimse çocuunu altrmyor. Diyarbakrda ben yetitiim zaman 15 dükkan vard. imdi ben tek kalmm. Benden önce 50 dükkan vard. çok eski bir sanattr bu, Ermeni sanatdr bu. Belki yaklak bu 6 bin yllk bir sanattr. Ben bu ii Eilli bir Ermeniden örendim diye konutu.

Ana Sayfaya Git