Şeker alımları 140 milyon lira

Muş'ta, bu yıl tarlalardan toplanarak fabrikaya teslim edilen 230 bin ton pancardan 30 bin ton şeker üretilmesi ve 140 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.

Haberler 15.10.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin eker ihtiyacnn önemli bir bölümünün karland Muta, hasat dönemiyle 38 bin dekar alana ekilen pancarn tarladan sofraya zahmetli yolculuu balad.

çiler tarafndan tarladan söküldükten sonra Mu eker Fabrikasna getirilen pancarlar, ilk olarak ön temizleme ileminden geçiriliyor.

Toprak ve çamurdan arndrldktan sonra silolara alnp kanal vastasyla fabrikaya ulatrlan pancar, basnçl suyla ykanarak temizleniyor.

Fabrikada soyma, kesme, rendeleme, halama ve pres gibi ilemlerden geçirilen pancar, son olarak yüksek scaklkta erbet filtrelerinden geçirilerek belirli bir scaklk düzeyinde kristalletirilip ekere dönütürülüyor.

Bu yl üreticilerden 230 bin ton eker pancar almnn yapld fabrikada, 30 bin ton eker üretilerek 140 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.

Mu eker Üretim Sanayi Anonim irketi Genel Müdürü Hakim Gündodu, AA muhabirine, 2 Ekimden itibaren çiftçilerden eker pancar almaya baladklarn söyledi.

Üretimde hedeflerinin 30 bin tona ulamak olduunu belirten Gündodu, fabrikadan geçen yla oranla daha kaliteli ürünün çkacana inandn aktard.

Yaptklar üretimle kent ekonomisine de katk sunduklarn vurgulayan Gündodu, unlar kaydetti:

çiftçilerimize bu sene 60 milyon lira pancar ödemesi yapacaz. çkacak eker de 140 milyon lira civarnda olacak. Üretimimiz skntsz ekilde devam ediyor. Fabrikaya 35 milyon lira yatrm yaptk. Bu sayede günde 4 bin 500 ton pancar ileyebilecek kapasiteye ulatk. çiftçilerimiz ekim döneminde tarlalarn hazr hale getiriyor. Biz de kendilerine gübre ve tohum, çapa, sulama ve sökme avans veriyoruz. Ayrca bu sene 4 milyon lira nakliye bedeli vereceiz. Gelecek yl çiftçilerimizle 400 bin ton eker pancar üretimi yapmay hedefliyoruz.

- Kapasitemizi 4 bin 500 tona çkardk

Mu eker Üretim Sanayi Anonim irketi Yönetim Kurulu Üyesi ve cra Kurulu Bakan Remzi Demircan da bu yl bin 500 çiftçiyle sözleme imzaladklarn belirtti.

u ana kadar 490 çiftçinin pancarn fabrikaya teslim ettiini aktaran Demircan, Fabrikaya çok büyük yatrmlar yaptk. 400 personel çalyor. Günlük 3 bin 800 ton olan pancar kesim kapasitesini bu yl 4 bin 500 tona çkardk. Tarlada pancar sökümleri devam ediyor. dedi.

Ana Sayfaya Git