Şifa niyetine "goji berry" yetiştiriciliğine başladı

Elazığ'da babasının köyde uzun yıllar arpa ve buğday ektiği araziye halk arasında "kurt üzümü" olarak bilinen Tibet orijinli 1400 kök goji berry bitkisi eken kamu görevlisi Rahmi Durmuş, elde ettiği ürünleri şifa niyetine çevresindeki insanlara dağıtıyor.

Haberler 16.09.2019 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Durmu Bu üründen hem ailem hem de çevremdeki insanlar faydalansn diye yetitiriciliine baladm. Goji berrynin faydal olduu düüncesiyle aileme, çevremdeki insanlara ve bahçemizi yerinde gelip görüp ziyaret edenlere ifa niyetine tüketmeleri için veriyorum

Tarm ve Orman l Müdürü Turan Karahan Goji berry meyvesi, doru iklim bölgesinde yetitirildiinde çok karl bir yatrm olacaktr

ELAZI-Elazda, babasnn köyde uzun yllar arpa ve buday ektii araziye halk arasnda kurt üzümü olarak bilinen Tibet orijinli 1400 kök goji berry bitkisi eken Rahmi Durmu, salk açsndan bir çok faydas olduuna inanlan meyveyi yetitirerek, ifa niyetine kullanmalar için çevresindeki insanlara datyor.

Merkeze bal Günba köyünde, babasnn istei üzerine arpa ve buday ektii 30 dönümlük araziyi bo brakmamak için tarmsal üretim yapmaya karar veren Durmu, aratrmalar neticesinde salk yönünden ifa kayna olduuna inand goji berry yetitiriciliine balad.

Arazisinin 10 dönümüne deneme amaçl 3 yl önce 1400 kök goji berry diken Rahmi Durmu, veriminden memnun kald bu meyvenin yetitiriciliinin yaygnlamas için hasadna balad ürünleri ifa niyetine ve tantm amaçl çevresindeki insanlara tattryor.

Kendisinden etkilenerek goji berry yetitiricilii yapmak isteyen üreticilerle deneyimlerini de paylaan ve fidan destei de salayan Durmu, salk yönünden faydal olduuna inand bu meyveyi herkesinin tatmas için üretiminin yaygnlamasna katk sunuyor.

Rahmi Durmu, salk sorunlar nedeniyle uzun yllar bo kalan araziyi babasnn istei üzerine deerlendirmek amacyla tarmsal üretim yapmaya karar verdiini söyledi.

Yapt aratrmalar neticesinde her toprak ve iklim artlarna elverili, toprak seçimi olmayan goji berryyi tespit ettiini kaydeden Durmu, ifal olduuna inandm bu üründen hem ailem hem de çevremdeki insanlar faydalansn diye yetitiriciliine baladm. Goji berrynin bir çok faydalar olduu söyleniyor. Babam eker hastas olduu için kendisine gayet iyi geldiini söylüyor. Goji berrynin faydal olduu düüncesiyle aileme, çevremdeki insanlara ve bahçemizi yerinde gelip görüp ziyaret edenlere ifa niyetine tüketmeleri için veriyorum. diye konutu.

- Kurutulmuu 100 liraya alc buluyor

Durmu, yaklak 3 yl önce deneme amaçl 10 dönüm araziye diktii 1400 kök krmz ve siyah goji berryden ald veriminin beklentilerinin üzerine çktn dile getirerek, öyle devam etti:

Goji berry meyvesi yaklak 4-5 yln sonunda tam verime geliyor, siyah goji berrynin ekimsi mayho bir tad, krmz olann ise daha tatl bir lezzeti var. Hasat dönemi temmuz aynda balyor, kasm ayna kadar devam ediyor. Haftada bir meyvesi toplanyor, toplanan ürünün yerine yenisi çkyor. Ürünün kalitesine göre taze olarak pazarda 30 liraya, kurutulmu olarak ise 100 liraya kadar alc buluyor. Ekonomik getirisi yüksek bir ürün. Ana vatan Tibet olduu ifade edilen bu meyvenin bizim topraklarmz için de uygun olduunu çevremdeki insanlara gösterdim. 800 rakmnn üzerindeki her yerde yetiebiliyor. Su istei de az olan bu bitkinin yetitiriciliini herkese tavsiye ediyorum.

- Tam bir ifa kayna

Tarm ve Orman l Müdürü Turan Karahan da halk arasnda kurt üzümü olarak bilinen goji berrynin salk bilinciyle hareket eden insanlar tarafndan özellikle tüketilen bir meyve olduunu belirtti.

Dünyadaki en yüksek antioksidanl gdalardan biri olan kurt üzümünün besleyici ve iyiletirici özelliinden dolay tüketiminin giderek arttn ifade eden Karahan, Tam bir ifa kayna olan goji berry meyvesi doru iklim bölgesinde yetitirildiinde çok karl bir yatrm olacaktr. Özellikle souk iklimi seven meyve, ülkemizin çou bölgesinde rahatlkla kendine yetime alan bulmaktadr. Ülkemizde olduu gibi ilimizde de bu ürüne olan talep art ile birlikte yetitiriciliinde bir art gözlenmektedir. Meyveleri taze ve kurutulmu olarak deerlendiriliyor. Toplanan kurt üzümleri, meyve suyu ve çorba, çay yapmnda kullanlyor. diye konutu.

Turan Karahan, goji berry üretimi yapmak isteyen çiftçilere müdürlük olarak daha çok fidan temini, yetitiricilik, hastalk ve zararllara kar mücadele noktasnda teknik destek saladklarn da kaydetti.

Ana Sayfaya Git