Şimşek: Dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yakınsama sürecini hızlandırabiliriz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu seçimlerden sonra 5 yıllık yeni dönemde 2000’li yılların başında olduğu gibi ikinci, üçüncü nesil köklü reformlarla birlikte Türkiye potansiyelini harekete geçirebilir. Türkiye dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yakınsama sürecini hızlandırabilir.” dedi.

Haberler 06.05.2018 - 12:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Mehmet imek, Bilim Elçileri Dernei tarafndan gerçekletirilen Türk Hava Yollar Bilim Elçileri Zirvesinin açlnda yapt konumada, kendisinin doduu köyde elektrik, su ve yolun olmadn belirterek, tek odal bir evde, 9 çocuklu bir ailenin en küçüü olarak bugünlere kadar geldiini kaydetti.

Arzuladktan, inanp çaltktan sonra baarlamayacak bir eyin olmadn ifade eden imek, unlar kaydetti:

Bunlarn gerçekten istisna olmamas için ekosistemin güçlendirilmesi lazm. Esas olan konu her eyin banda beeri sermaye geliyor. Bir ülkenin kalc refah salamasnn üç temel bileeni var. Bunlardan biri demografik yap, bunun da özü insan, beeri sermaye. Büyüme, refah art olarak baktnzda istihdamn, i gücüne katlm orannn yüksek olmas ana belirleyicilerden birisidir. stihdam, i gücüne katlm nasl artracaksnz? Dönüp dolap eitim sistemine geliyoruz.

ETME EREBLRLK

imek, eitime eriebilirlik sorununu Türkiyenin büyük ölçüde çözdüünü aktararak, Esas kritik olan bundan sonra adn ne koyarsanz koyun, 4. Sanayi Devrimi diyorsanz deyin onun gerektirdii beeri sermayeye ulamak. diye konutu.

Okul öncesi eitimin önemini anlatan imek, Onca yl Türkiyede okudum, ama ngilizce bilmiyordum. 4 ay burslu olarak gittiim ngilterede ngilizceyi örendim. Benim 3 çocuum var. kiz kzlarm 4,5 yana gelecek yaknda, olan da 2,5-3 yana. Olan u anda evde 3 dil konuuyor, çünkü evde ekosistem var. Kürtçe, Türkçe ve ngilizce konuuyor. Her birimiz onla ayr dilleri konuuyoruz. Bu kadar basit. Ekosistem doru ekilde kurgulanabilirse herkes erken aamada örenebiliyor. eklinde konutu.

imek, dünyadan bilim insanlarnn buraya gelmesinin bir öneminin daha bulunduunu vurgulayarak, Türkiyenin algs ile gerçeklii arasnda önemli fark olutu. Bunu gidermenin yolu da bir taraftan reform yapmamz lazm. Dier taraftan da dünyadaki bilim insanlarmzn aslnda büyükelçiler gibi çabalarna ihtiyacmz var. Bilim insanlarmzn darda Türkiyenin durumunu gerçekçi ekilde sunmas kritik öneme sahip. diye konutu.

imek, rekabetçi ortam oluturulmasnn önemine iaret ederek, rekabetin olmad ülkede verimlilikten bahsedilemeyeceini söyledi.

Verimlilii artrmak için altyapya büyük yatrmlar yaptn anlatan imek, Yatrmlarn daha üretken alanlara yönlendirmemiz lazm. Makine teçhizat, Ar-Ge, yazlma yönlendirmemiz lazm. dedi.

imek, 15 Temmuzdaki FETÖnün darbe giriimini anmsatarak, dünyann bunu anlamakta zorluk çektiini, çünkü ei benzeri bir durumun dünyada olmadn, FETÖ ile mücadelenin Türkiyenin hukuk devleti ve demokrasi için elzem olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git