Şimşek: Merkez Bankası geç kaldı

Şimşek, Halkbank'a ABD'nin ceza kestiğine dair haberleri yalanladı, "Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı. Patikaya oturması zaman alıyor" dedi.

Haberler 26.05.2018 - 13:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yardmcs Mehmet imek, NTV yaynnda yapt açklamalarda, Halkbanka dair ceza haberlerini yalanlayarak, Halkbanka ilikin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbanka 49 milyar dolar ceza verilecei uydurma bir haber yorumunu yapt.

NORMALLEME HEMEN OLMUYOR

Ekonomi gündemini deerlendiren imek, Merkez Bankasnn dövize yönelik admlarnn piyasaya etkisiyle ilgili, Merkez Bankas geç de olsa güçlü bir adm att ve etkili oldu. Bazen hemen akabinde piyasalarn normallemesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Patikaya oturmas zaman alyor. Etkisi snrlayan dün birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbanka ilikin aslsz iddialar. Halkbank bunu yalanlad. Halkbanka ilikin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbanka 49 milyar dolar ceza verilecei uydurma bir haber. Merkez Bankasnn spekülatif saldrlara kar eli kolu bal deildir. Merkez Bankas ne gerekiyorsa yapacaktr dedi.

PARA POLTKASI TEPKS ZAMAN ALDI, GÜVEN KAYBI OLDU

Sanki gelimekte olan ülkelerde sorun yok da Türkiyede sorun var gibi gösterildiini de görüyoruz diyerek sözlerine devam eden imek, ABDde uzun vadeli faizler hzla artarak yüzde 3ü at. Yüzde 3 kritik bir eiktir. Bunun etkisi oluyor. ABD dolar tüm para birimlerine kar deer kazanyor. Bu trendler Türkiyeye özgü deildir. Türkiyeyi olumsuz anlamda ayrmasna sebep olan gelimeler var. Seçim arifesindeyiz. Maliye politikasna iliikin endieler var. Mali disiplin konusundaki tereddütler yersizdir. Para politikasnn tepkisi zaman ald. Bunlar da güven kaybnda etkili oldu. Merkez Bankas güçlü bir tepkiyle aslnda bamsz olduunu gerektiinde gerekeni yapacan ortaya koymutur ifadelerini kulland.

KAMUNUN BORç SORUNU YOK

lave hususlar çkmazsa genelde kurda atlan admlarn etkili olduunun altn çizen imek, gereken tepkiyi verdiklerini ve ne gerekiyorsa yapacaklarn vurgulad.

lave endielerin giderilmesi lazm. Kamu maliyesine ilikin. Türkiye seçim sonrasnda bu atlan admlar telafi edecek düzenleme kabiliyetine sahip ifadelerini kullanan imek sözlerini öyle sürdürdü:

Vergileri artrmadan vergi tabann geniletecek reform Mecliste. Kamunun borç sorunu yok. Gerektiinde firmalarmza yaplandrma konusunda güçlü destek vereceiz, kaytsz deiliz. Firmalarmz döviz ile borçlanacak ama geri ödeme kapasitesi olan borçlanacak, KOBlere ilikin ksm devreye girdi. Ayn eyi büyük firmalara da yapacaz. Bu reform ortalk yatnca bal bana Türkiyenin notunu iyiletirmeye ve krlganl azaltmaya yeterlidir. Bankaclk sektörü salam olmaya devam ediyor. Karllk devam ediyor. Bankaclk sektörü ar borçlu mu, o da deil. Türkiye 15 yl öncesine göre istihdamda üretimde sanayide ihracatta her alanda daha ileri. Lirann efektif olarak geride kalmas gerçeklikten kopuu ifade ediyor. Adm attktan sonra iletiim daha kolay. Merkez Bankamz çok güçlü bir tepki vermitir, gerekirse ilave tepki verecektir. Endieleri gidermek için de yatrmclarla diyaloa gireceiz. Bir iki hafta içinde bunun da güçlü yansmasn göreceiz.

KUR REJMNDE DEKLK YOK

Dezenflasyon sürecinde Merkez Bankasna yardmc olacaklarn belirten imek, Yapsal reformlar konusunda da çok önemli mesafeler kat ettik. Önümüzdeki dönemde enflasyonu aa çekme konusunda maliye politikas uygulamaya girecek. Enflasyon ve cari aç düürme konusunda güçlü admlar atlacak. Dün Cumhurbakanmz beyanname açklad. Kur rejimi deimeyecek. Bunlar ekonomiye zarar veren, endieleri artran söylemlerdir. Kur rejiminde hiçbir zaman deiiklik ne konuulmu, ne tartlmtr. Ne de olacaktr. Dalgal kur rejimi bu oklar absorbe etmemizde yararl eklinde konutu.

YATIRIMCI TEDRGNLN ANLIYORUZ

Ne Merkez Bankas bamszlndan ne kurala dayal piyasa ekonomisinden geri adm atlmas söz konusu deil diyen imek, Bunlar içeride de darda da etkili oluyor. Böyle da açk ekonomide bu türden söylemler siyaseten kendilerine alan kazandryormu gibi görünebilir ama Türkiyeye büyük zarar veriyor. Temel hususlardan geri adm olmayacak. Türkiye bütün sorunlarn piyasalarla inatlamadan çözecektir. Biz yatrmclarn tedirginliini anlyoruz. Gerekli admlar atmaya devam edeceiz dedi.

VERG ARTII GÜNDEMDE YOK

Merkez Bankas Bakan çetinkaya ile yatrmclarla Londrada yapaca görüme hakknda bilgi veren imek, Para politikasnda normalleme sadeleme süreci devam edecek. Mali disiplin devam edecek. Gündemde vergi art ya da yeni vergi art yok açklamasnda bulundu.

REEL SEKTÖRE YARDIMCI OLACAIZ

Kurdaki hareketin etkisine ilikin konuan imek, Kurul reel sektör bilançolarnda bir yl vadeye kadar etkisi snrl. Orta vadede etkisi önemli. Bu trendi bizim geri çevirmemiz atacamz admlarla tahribat snrlanr. Hanehalkna baknca, vatandan döviz borcu yok. Dövizle borçlanma yasa getirdik. Hanehalknn döviz mevduat var m, 100 milyar dolardan fazla mevduat var. Altn bir tasarruf arac bundan olumsuz etkilenmiyorlar. Burada etkilenen reel sektördür. Biz buna kaytsz deiliz, reel sektörümüzün yanndayz. Gerekirse ilave çalmalarmz da olur. Kamu yükümlülükleri konusunda elimizden gelen destei vereceiz. Reel sektörün de döviz geliri olmayanlarn dövizle borçlanmamas esasn oturtarcaz. Döviz geliriniz varsa dövizle borçlann dedik. Biz bunu KOBler için mays bandan itibaren kurala dönütürdük. Yln ikinci yarsnda büyük irketler için uygulamaya koyacaz. Döviz talebimin hemen hemen büyük ksm dün yerli firmalar ve dedikodulardan dolay vatandalardan geliyor. Firmalara sesleniyorum, endie etmelerine gerek yok, yardmc olacaz. Seçim sonrasnda spekülatif ataklarn azalacana inanyorum eklinde deerlendirme yapt.

Ana Sayfaya Git