Şimşek'ten büyüme değerlendirmesi

Şimşek: Küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde etkili olmuştur, hain darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskılamıştır.

Haberler 13.12.2016 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

imek, TÜK tarafndan açklanan bu yla ilikin 3. çeyrek büyüme rakamlarn deerlendirdi.

imekten büyüme deerlendirmesi

TÜKin ulusal hesaplar göstergelerinin hesaplanmasnda, Avrupa Birlii (AB) ile uyum kapsamnda Avrupa Muhasebe Sistemi 2010a (ESA 2010) geçmesinin önemli bir gelime olduunu belirten imek, bu sistemin 2014ten itibaren bütün AB ülkelerinde kullanldn, dolaysyla milli gelirdeki revizyonun uluslararas normlara uygun olduunu vurgulad.

Bu yln üçüncü çeyreinde ekonominin geçen yln ayn dönemine göre yüzde 1,8 daraldn hatrlatan imek, böylece yln 9 aynda büyümenin yüzde 2,2 olarak gerçekletiini ifade etti.

Yurt içinde yaanan gelimelerin yan sra küresel ve bölgesel konjonktürün bozulduu bir dönemden geçildiine dikkati çeken imek, unlar kaydetti:

Küresel ticarette zayflama, gelimekte olan ülkelere yönelik sermaye akmlarnda azalma ve jeopolitik gerginlikler üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde etkili olmutur. Üçüncü çeyrekte, hain darbe giriimi ve terör olaylar büyümeyi basklamtr. Bu gelimeler sonucunda turizm gelirleri daralmtr. Ayrca elverisiz hava koullar tarmsal üretimi snrlamtr. Kamu tüketiminin güçlü desteine ramen, yurt içi ve küresel piyasalarda yaanan söz konusu gelimeler kaynakl yurt içi talep ve ihracat daralmtr. Daralmann etkisiyle üçüncü çeyrekte istihdam art hz snrl ölçüde yavalamtr. Ancak büyümemizin istihdam yaratma gücü halen devam etmitir. Ekonomimizde son bir ylda 323 bin kiiye ve küresel krizden sonra da 6,9 milyon kiiye ilave istihdam salanmtr.

- Gereken tedbirleri alyoruz

Ekonominin son yllarda pek çok oka kar dayanklln ispatladn belirten imek, Ekonomide yaanan bu daralmann geçici olmas için gereken tedbirleri aldk, alyoruz. ifadelerini kulland.

imek, salam kamu maliyesi ve salkl bankaclk sektörü ile birlikte uygulanmakta olan yapsal reformlarn Türkiyeyi söz konusu oklara kar daha dirençli kldna iaret ederek, gelecek dönemde de ekonomiyi her alanda ileriye tayacak gerekli tedbirleri alacaklarn ve reform uygulamalarna devam edeceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git