Şoförlere emeklilik fırsatı

Taksi ve dolmuş şoförleri eksik primlerini tamamlayarak emekli olma imkanına kavuşuyor. Üstelik 26 günlük prim yatırıp 30 gün kazanıyorlar.

Haberler 10.06.2019 - 13:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zor artlarda çalan taksi ve dolmu oförleri için son yllarda yaplan düzenlemeler emeklilik yolunu açt. çalma hayat bakmndan plaka sahipleri iveren, araçlar kullanan oförler de içi konumunda. Dolaysyla ücret, sigorta gibi haklar var. oförlerin dier çalanlara göre istisnas ise baz durumlarda daha az çalmalar oluyor. Ancak artk bu günleri tamamlama imkanlar var.

10 GÜNE DKKAT!

oför ay içinde 30 gün çalyorsa normal sigortas yaplyor. 10 günden çok, 30 günden az çalyorsa kalan primlerini ödeyerek 30 güne tamamlayabiliyor. Ancak ticari taksi, dolmu ve benzeri ehir içi toplu tama araçlarnda çalanlardan bir veya birden fazla kii yannda ksmi i sözlemesiyle 1 ay içerisinde 10 günden az çalanlara, kendileri tarafndan prim ödemeleri imkan saland. Bu sigortallar, 5510 sayl Kanunun hizmet akdi kapsamnda sigortal saylyor.

NELER KAZANILIYOR?

Bu sigorta kolu kapsamna dahil olmak isteyenler, SGKnn internet sitesinde örnei yer alan ehir çi Toplu Tama Araçlarnda Ksmi Süreli çalanlara Ait e Giri Bildirgesini, toplu tama arac sahibinin bal bulunduu meslek odas ya da meslek kooperatifine onaylatarak, araç sahibiyle imzaladklar ksmi süreli i sözlemesi ile birlikte SGKya bavurabiliyor. Farkl araçlarda çalanlarn her araç için ayr sözleme yapmas gerekiyor. Bu sigortallara, artlar yerine getirmeleri halinde emeklilik ayl, ölümleri halinde ise hak sahiplerine ölüm ayl balanacak. Kendileri ya da bakmakla yükümlü olduklar kiiler, genel salk sigortasndan salanan salk yardmlarndan yararlanacaklar.

NASIL HESAPLANIYOR?

2019 için, Ek-6 sigortallarnn ödemeleri gereken aylk prim tutar prime esas günlük kazanç tutarnn 26 kat üzerinden hesaplanyor. Yani 26 günlük ödenen prim 30 gün olarak kabul ediliyor. Prime esas kazancn hesaplanaca gün says her yl bir puan artrlarak 2023 ylnda 30 güne ulatnda sabitlenecek. Bu yl ise 26 günden kabul ediliyor.

ARTLARI NELER?

Hizmet akdi, kendi nam ve hesabna bamsz çalmama (tarm da dahil) ve kamu görevlisi olarak çalmama,

stee bal sigortal olmama,

Banka sandklarna tabi çalmama,

Emekli olarak aylk almama,

18 yan doldurmu olma...

KAç LRA ÖDENECEK?

2019 yl için, asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyannda bulunan bir Ek-6 sigortalsnn ödemesi gereken aylk prim tutar: 2.558,40 TL x yüzde 32.5 x 26 / 30= 720,62 TL.

Bu kapsamdaki sigortallarn yüzde 3 oranndaki isizlik primini de ödeyerek isizlik sigortasna tabi olmay talep etmeleri halinde ödemeleri gereken aylk prim tutar, 2.558,40 TL x yüzde 35.5 x 26 / 30= 787,13 TL olacak.

Ana Sayfaya Git