4 bin çifçinin prasına bloke

DİYARBAKIR merkez Yenişehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, devletin Diyarbakır çiftçisine tarımsal destekleme primi olarak 167 milyon lira ödediğini, ancak Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ), bankadaki bu paranın 70 milyon lirasına elektrik borcu gerekçesiyle bloke koyduğunu söyledi.

Haberler 24.04.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkez ve bal 14 ilçe genelinde, arpa, buday, msr, pamuk ve yem bitkisi gibi bitkileri eken çiftçilere devletin tarmsal destekleme primi ad altnda para ödediini belirten Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, bu kapsamda bu yl kent genelindeki 4 bin çiftçiye 178 milyon lira ödediini söyledi.

4 bin çiftçiden bazlar elektrik enerjisiyle, bazlarnn ise sulama birliklerinden, elektrik enerjisine oranla daha düük maliyetle ald suyla tarlasn suladn kaydeden skenderolu, Ancak kendi imkanlaryla nehir, suni ve tabii göletlerden motomopm sistemiyle de tarlasn sulayan çiftçiler var. Ancak DEDA bütün çiftçileri ayn kefeye koyarak, çiftçi kayt sisteminde sulu tarla göründüü için sulamay da elektrik enerjisiyle yaptn kabul ederek, devletin çiftçiye verdii bankadaki paralarna bloke koydu dedi.

BORCU OLAN OLMAYAN çFTçNN HESABINA DA BLOKE

Sadece Yeniehir lçesi snrlar içerisinde 167 bin dönüm araziden 90 bin dönümünün sulu olduunu hatrlatan skenderolu, devletin destekleme primi olarak çiftçiye 178 milyon lira ödediini, DEDAn bu paradan 70 milyon liraya bloke koyduunu belirterek, öyle konutu:

DEDA, çiftçilerin üzerinde büyük bir sknt ve kambur oluturmaya balad. Pamuk, msr ve budayda ilaçlama sezonu açld. çiftçinin destek primlerine haksz yere bloke konulmu durumda. Yeniehir lçe snrlarnda Devegeçidi Baraj Sulama Birlii vastasyla, pamukta ve msrda dönüm bana 29 lira, budayda ise 13.50 lira ile bir sezon boyunca suyumuzu karlyoruz. Bölgede ne elektrikle, ne de enerjiyle bir iimizin olmas söz konusu deildir. Pamukta enerji ile sulama yaparsanz, dönümüne yaklak 89 lira ödemek zorundasnz. Sulama Birliinden 29 liraya su alyorduk, neden 3 kat fazla para verip enerji kullanaym ki? Borcu olan olmayan bütün çiftçilerin de hesabna Dicle Elektrik tarafndan bloke konuldu. çiftçi Kayt Sisteminde (çKS) sulu yazlm deniliyor, belge getirin deniliyor. Sulama Birliinden resmi belge getiriyorum ve saat tespitine gelecekler 20 gün oldu. 20 gündür hesapta bloke var ve kalkmyor. DEDAn bize yapt zulümdür. Ekili tarlalarn ilaçlama zaman geldi ama çiftçinin paras yok. Bankada paras var ama kullanamyor. Bu yüzden Diyarbakr Bölge dare Mahkemesi üzerinden Dantaya yürütmeyi durdurmak için bavuruda bulunduk.

Ana Sayfaya Git