4. Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi, Van'da başladı

VAN'da düzenlenen 4. Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nde konuşan ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, "Dünyadaki 150 devlet başkanından sadece 10'u kadın. Dünyanın en önemli şirketlerinden yüzde 15'inden az bir oranının üst düzey yöneticileri kadın. Bunu değiştirmemizin zamanıdır" dedi.

Haberler 21.05.2017 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Adana Konsolosluu, Uluslararas Genç Liderler ve Giriimciler Federasyonu (JCI) i birliinde düzenlenen zirveye, ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, ABDnin Ankara Büyükelçisi John Bassn ei Holly Holzer Bass, JCI Diyarbakr Ebakan Mustafa ekerciolu, Didem Yaka ve i kadnlar katld. Açla Türkçe Ho Geldiniz diyerek balayan ABD Adana Konsolosu Specht, JCI Diyarbakr ubesi ile etkinlii düzenlemekten gurur duyduklarn söyledi. Kadnlarn zaferlerini duymak ve i hayatnda karlatklar zorluklar nasl yenebileceklerini birlikte düünmek istediini söyleyen Specht, Diplomasi de i hayat gibi erkek egemenlikçi bir dünya. Dolaysyla kadn diplomatlar kendileri gibi düünen güçlü kadnlarla gruplar olutururlar. Buraya kendi grubumdaki bazlarn beraberimde getirdim. Bir diplomat ve ABD Türkiye Büyükelçisinin ei olan Holly Holzer Bass ile birlikte olduum için çok mutluyum dedi.

Specht, burada cinsiyetin ötesine giderek, yetenekleri maksimize edecek, kiisel ve profesyonel hayat ilerletecek, yaanlan toplumu ve ekonomiyi gelitirecek çözümler düünmeye çalacaklarn söyledi. Bir feminist olduunu belirten Specht, öyle dedi:

Size imdi bazlarnza tartmal ve provokatif gelecek bir ey söylemek istiyorum. Ben bir feministim. nsanlar bu kelimenin ne anlama geldii konusunda her zaman hem fikir deiller. Benim için feminist olmak, her kadnn kendi hayatnn ne olmas ve ne olabileceini belirleme hakkna sahip olduuna inanmaktr. Baka hiç kimsenin ona kendi seçeneklerini zorlama ans yoktur. Eer mühendis, doktor ve astronot olmak istiyorsa veya evde çocuklarn yetitirmek isteyen bir anne olmak istiyorsa olmaldr. Hayattaki yolu kendi seçimidir. Ama bu her zaman kolay olmuyor. Kadnlar olarak baarya ulamak yolunda erkek i arkadalarmzn karlamad engellerle karlayoruz. Daha küçükken bu engellerle karlamaya balyoruz. Okulda, matematik ve bilimin erkeklerin dünyas olduunu duyuyor ve görüyoruz. Sizi bilmiyorum ama benim küçükken okuldaki bütün Matematik ve fen öretmenlerim erkekti. Kariyerimizde çounlukla erkeklerin yapabileceklerini yapamayacamz duyarz. Biz kadnlar, Yapamazsn kelimesini duya duya yapamayacamza inanmaya balarz.

150 DEVLET BAKANINDAN SADECE 10U KADIN

Kadnlarn i hayatnda ve politikada yeterince temsil edilmediini belirten Specht, rakamlarn da bunu açkça ortaya koyduunu söyledi. Specht, Dünyadaki 150 devlet bakanndan sadece 10u kadndr. Dünyann en önemli irketlerinden yüzde 15inden az bir orannn üst düzey yöneticileri kadn. Bunu deitirmemizin zamandr. Bu inanc gerçee dönütürmemiz için birbirimizi desteklememizin zamandr. Bugün hepimiz buradayz, çünkü baarlyz. Baarl olmamza ramen dünya bizi erkeklerden farkl yarglyor. Yakn zamanda yaplan bir aratrmaya göre insanlar baarl erkekler ve baarl kadnlar hakknda daha farkl düünmektedir diye konutu.

Specht, kadnlarn her gün yapabilirim diyerek güne balamas gerektiini belirterek kadnlardan hrsl, azimli olmalarn ve risk almalarn istedi.

JCI Diyarbakr E Bakanlar Mustafa ekerciolu ve Didem Yakaya plaket verilmesinin ardndan zirve, basna kapal olarak devam etti.

Ana Sayfaya Git