40 bin "canlı hayvan" gümrüğe takıldı

Gümrüklerde, yasa dışı yollardan Türkiye'ye sokulmak istenen ve aralarında doğan, kaplumbağa, papağan ve tarantulanın da bulunduğu 40 bin canlı hayvan ele geçirildi Gümrük muhafaza ekiplerince geçen yıl yaklaşık 1 milyon lira değerinde tohum ve fidan, 300 bin lira değerinde hayvan derisi kaçakçılığı engellendi

Haberler 04.03.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yasa d yollardan ülkeye sokulmak istenen ve aralarnda doan, kaplumbaa, papaan ve tarantulann da olduu 40 bin canl hayvan gümrüklerde ele geçirildi.

Canl ya da ölü hayvan ve bitki türleriyle bunlardan yaplm ürünlerin yasa d ticaretini içeren biyokaçakçlk kapsamnda geçen yl çeitli tür ve miktarda tohum, fidan, canl hayvan ve hayvan derisi gümrüe takld.

Gümrük Muhafaza ekiplerince 2017de düzenlenen operasyonlarda yaklak 4,5 milyon lira deerinde canl hayvan, 1 milyon lira deerinde tohum ve fidan, 300 bin lira deerinde hayvan derisi kaçakçl engellendi. Gümrüklerde ele geçirilen canl hayvan says 40 bini buldu.

Bu kapsamda, geçen yl 28 bin 320 lira deerinde 4 bin yavru kaplumbaa, 240 bin 317 lira deerinde 128 kedi, 96 bin lira deerinde 12 doan, 10 bin lira deerinde 45 papaan ve 15 tarantula gümrüe takld.

40 bin canl hayvan gümrüe takld

Söz konusu kaçakçln yüzde 54ü havalimanlarnda engellendi, bunu srasyla kara snr kaplar, limanlar ve posta idareleri izledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlnca, Nesli Tehdit Altnda Olan Yabani Türlerin Ticaretine likin Sözleme (CITES) gibi mutabakatlar ve anlamalar araclyla bitki ve hayvan türlerinin kaçakçlna kar etkin mücadele yürütülüyor.

Türkiyede ilgili yönetim mercilerince düzenlenen CITES belgesi, gümrük ilemleri srasnda gümrük idarelerince isteniyor. Bakanlk, ilgili yönetim birimlerinin uygun görüünü alarak yönetmelik kapsamndaki listelerde yer alan bir türe ait gümrük ilemlerinin nerelerde yaplabileceini belirliyor. Yönetmelik kapsamnda yer alan türlere ait örneklerin yasa d ticaretinin önlenmesi amacyla dier ilgili kurum ve kurulularla i birlii yaplyor.

Canl hayvanlar gümrük kontrolü olmakszn ülkeye sokmaya çalanlar hakknda Kaçakçlkla Mücadele Kanunu kapsamnda cezai ilem uygulanyor.

Ana Sayfaya Git